Det har vært noen tøffe dager for veldig mange nordmenn og ikke minst norske bedrifter. Nå har regjeringen kommet en rekke tiltak som kommer til å midlertidig hjelpe deg til å klare dine finansielle utfordringer. For de som eier bolig så har det kommet signaler fra bankene at de kommer til å være behjelpelig med avdragsfrihet og flere andre virkemidler. For de som leier bolig så er det dermed ikke klart hvordan dette spiller ut. For det er flere tusen nordmenn som kommer til å kjenne dette på økonomien men som leier bolig og for disse så kan det være veldig dramatisk. Så hva bør du gjøre hvis du ser at det blir vanskelig å følge normal husleie i de neste månedene:

Kontakt huseier

Alle i Norge er veldig klar over at landet er i krise. Før du bekymrer deg veldig over husleien så bør du derfor snarest ta kontakt med din huseier. Her gjelder det å fortelle hvordan økonomien din ser ut. Hvis du er permittert så fortell huseieren dette eller om du må være hjemme med barn og får redusert inntekt så forklar huseieren dette. Dersom din huseier har lån i banken så kan de mest sannsynlig få avdragsfrihet i en periode som gjør at de i mange tilfeller kan innvilge deg en redusert husleie.

Veldig mange vil bli overrasket over forståelsen man får av huseier. I enkelte tilfeller så kan det være at man får negativt svar da er det i grunn bare å prøve å finne en løsning. Det kan være at man kontakter NAV for å høre om det er noe de kan gjøre eller man kan gå i gang med å finne et nytt sted å bo. Det er viktig å huske på at alle er i en presset situasjon nå og det viktige er å finne gode løsninger til alle. Vi vil tro at de aller fleste huseiere ikke ønsker å miste en leietaker nå av flere årsaker og ikke minst så koster det penger/tid å finne en ny leietaker.

Tenk fremover

Hvis du i dag leier en kostbar leilighet og du vet at du kan få en billigere leilighet så bør du snarest ta grep for å forbrede din økonomi. Dette innebærer også selvfølgelig at du burde se på mulighetene for å finne deg en rimeligere bolig. Akkurat nå har hele verden stoppet opp men til å begynne med så kan du f.eks legge ut en melding på Facebook. Det kan være at noen i din krets vet om noen billige leiligheter eller har en leilighet ledig selv.

Det er usikkert hvordan prisene på boliger og leie blir fremover. Det kan være at prisene på boliger synker og flere vil leie ut fremfor å selge. Det kan også være at en lav rente vil gjøre det enklere å kjøpe bolig. Ingen vet hvordan dette spiller seg ut men hvis du i dag ser at du får en trang økonomi så bør du derfor snarest ta grep for å ta tiltak så du ikke havner i dypere økonomiske problemer. Alt er egentlig veldig uoversiktelig og ingen vet helt hvordan alt spiller seg ut ennå.