Dette har vært en uke som går inn i historiebøkene og det har vært en tung uke. Det har vært en tung uke for alle de som har spart penger og ikke minst det er en tung uke for alle som er permittert. For alle de som i dag allerede har gjeldsproblemer så kan dette være veldig dramatisk og ikke minst skremmende. Det er er veldig mange som kommer til å slite og siden vi har skrevet om gjeldsproblemer i snart 10 år så tenkte vi å komme med våre råd og tips her.

Vi er ikke noen gjeldsrådgiver og vi er heller ikke noen ekspert så hvis du har noen alvorlige økonomiske problemer så ber vi deg om oppsøke profesjonell hjelp som igjennom NAV eller hos en jurist.

Hva burde jeg gjøre hvis jeg har blitt permittert og ikke fått spart opp buffer?

Det kommer til å bli trangt for veldig mange fremover og spesielt de som er blitt permittert. Vi skal ikke gi deg en leksjon i hvor viktig det er med en buffer, men hvis det er realiteten så må man tilpasse seg etter det. Hvis man blir permittert så kommer man til å se en reduksjon på 65% i inntekten. Da må man tilpasse seg, her er vår tips til deg:

Avdragsfrihet

Hvis du i dag har boliglån så har du kanskje mulighet til å kunne få avdragsfrihet. Flere banker som DNB og Nordea har uttalt at de kommer til å hjelpe kunder på best mulig vis med avdragsfrihet. Vi antar at flere banker vil komme etter. I anledning denne artikkelen så tok vi en sjekk hos flere banker og det kan virke som om flere banker ikke følger helt med i timen. Vi håper det kommer lignende kommunikasjon ut fra flere banker over de neste dagene.

Kredittkortgjeld, smålån eller forbruksgjeld?

Hvis du har kredittkortgjeld, smålån eller høy forbruksgjeld så må du tenke smart. Det kan være vanskelig å samle smålån eller samle kredittkortgjeld når man er permittert. Hvis man i dag har høye kostnader til usikret gjeld så kan det være smart å kontakte disse bankene for å høre om du kan få avdragsfrihet på lånene dine. Det har forløpig vært veldig lite kommunikasjon fra disse bankene.

Gå igjennom utgiftene dine

I gode tider så er det fort gjort å ikke tenke over hva man bruker pengene på. Derfor anbefaler vi alle som er permittert å gå igjennom kontoen sin for å fjerne unødvendige kostnader. Det kan være penger du har som faste trekk til forskjellige kontoer og hvis du f.eks har sparing i dag så bør du deaktivere den. Det kan kanskje være fint å ha Netflix, HBO eller Dplay men husk at alle penger du har til overs hjelper på. Det kan kanskje være bedre å bunkre seg opp foran NRK fremfor å bruke penger på streaming.

Selg ting du ikke bruker

Dårligere tider betyr at folk kommer til å kjøpe ting brukt. Vi har alle akkumulert en del ting over tid og disse har fortsatt verdi. Hvis du selger ting så kan du få sårt trengte penger inn i ditt budsjett. Det kan være en god ide å selge ting du har av verdier hvis du ikke bruker dette og såfremt du kan få en god pris for dette.

Kjøp ting brukt

Selv om verden stopper opp så dukker det opp ting og situasjoner kan oppstå. Da gjelder det å gjøre noen smarte trekk for å holde kostnadene nede. Prøv å kjøp det du kan brukt. Da hjelper du deg selv med noen smarte kjøp og så hjelper du noen andre som kanskje trenger å selge noe selv.

Hva bør du gjøre som selvstendig næringsdrivende når du ikke får inntekt?

Det finnes flere tusen nordmenn som driver egen virksomhet og som nå er i krise. Grunnen er at man som selvstendig næringsdrivende i Norge har begrensede rettigheter og man er helt avhengig av å tegne en ganske kostbar forsikring. Dette er gjerne noe som veldig mange ikke tar seg råd til eller hvis man er i en tidlig fase ikke har råd til. Vi vet at flere selvstendig næringsdrivende frykter konkurs og nå står i en veldig vanskelig situasjon. Vi vet at flere har etterspurt at regjeringen skal inn med en pakke som skal hjelpe disse men forløpig så er det ikke kommet noen tilskudd som er spesielt rettet mot selvstendig næringsdrivende.

Det kan komme gode tiltak men det er viktig at man gjør sitt for å sette seg selv i den beste situasjonen. Dette bør du gjør hvis du er selvstendig næringsdrivende:

Ring banken

Hvis du i dag har boliglån eller andre lån så anbefaler vi at du kontakter banken for å sjekke om du kan få utsettelse i lånebetalingene eller eventuelt avdragsfrihet. Som nevnt ovenfor så tror vi at bankene vil være behjelplige så godt de kan. Ingen er tjent med mislighold og det kan hjelpe på din økonomi. Bankene vet at mange er i trøbbel nå og de vil prøve å hjelpe deg så godt de kan.

Ring dine kunder og hør om fremtiden

Veldig mange selvstendig næringsdrivende har løpende avtaler eller faste kunder. Alle med noen unntak er berørt av denne krisen. Det kan derfor lønne seg å ringe disse for å høre om situasjonen. Hvis f.eks en kunde ikke har midler til å betale så kanskje man kan lage en tilpasset betaling som passer for begge parter. For veldig mange nå så gjelder det å tenke smart og hjelpe hverandre til å klare denne nye hverdagen. I tillegg så får du oversikten over dine kunder og hvordan de neste månedene blir fremover. Det som er viktig er å ikke sette hodet i sanden!

Tenk nytt

Selv om ting kan virke mørkt så vil det finnes muligheter. Prøv å tenk kreativt på hvordan du som selvstendig næringsdrivende kan skape verdi i denne krisen. Kanskje er det en oppblomstring i enkelte bransjer eller kanskje det finnes en annen mulighet for hvordan du kan bruke din kompetanse.