Unngå mer gjeld: forandring av adferd

Har du mye gjeld og ønsker en refinansiering. Nedenfor finner du et utvalg av aktører som kan hjelpe deg med refinanisering dersom du eier egen bolig. Om du ikke eier egen bolig så kan du lese mer om refinansiering uten krav til bolig her.

Når man har kredittkort-, eller forbrukslångjeld betyr det at man bruker pengene sine feil. Før man kan begynne å betale ned gjelden bør man begynne å forandre adferden for å ta problemet ved rota.
For dersom man ikke forandrer adferden spiller det fint liten rolle om man prøver å betale ned gjelda. Man vil rett og slett ikke klare det. Å komme seg ut av gjeldsproblemer handler faktisk først og fremst om å forandre adferden sin til å få en mer normal økonomi, og det betyr at man må ta smartere valg i hjemmet, og ikke minst i butikkene.

Første steg til å forandre økonomisk adferd er ved å finne ut hvor mye man faktisk bruker. Derfor bør man skaffe kontoutskrifter for det siste halve året og begynne å regne det ut. Legg sammen alle summene, og del de inn i kategorier. Kategoriene man deler inn i kan for eksempel være slik:
– Faste utgifter som strøm, husleie og forsikringer.
– Mat, restaurantbesøk, godteri og drikke.
– Fremkomstmidler som bil, buss eller tog.
– Lån, avgifter, renter og gebyrer.
– Alt annet, som røyk, kino, klær, bøker og alt annet man strengt tatt ikke trenger.

Når man legger sammen alle disse summene og deler de opp i antall måneder får man vite totalforbruket for én måned. For veldig mange er dette mye høyere enn man originalt trodde, men det er viktig å vite det faktiske forbruket. Først da kan man begynne å finne ut hvor man skal forandre på adferden.

Hvis kategorien med annet inneholdt store utgifter er det først og fremst her man bør kutte ned. Om du skal bli gjeldfri er det bare å begynne å droppe disse tingene, noe som betyr at man må kjøpe mindre klær og luksusartikler. Røykere som slutter kan også spare inn mange tusen kroner i året, og disse kan brukes til å betale ned gjelden isteden. Også på kategorien om mat kan man fort spare inn en del penger, og ofte er det snakk om å lage retter fra bunnen av istedenfor å kjøpe ferdigmat. Ellers er det mange matvarer fra butikkenes egne billigmerker som er minst like gode som dyrere merker, og det blir fort noen penger ut av å kjøpe disse. Til slutt bør man være mer oppmerksom på hva man kjøper når man er ute og handler, da litt sjokolade og litt potetgull fort koster en god del når man kommer til kassa.

Når man har bestemt seg for hvordan man skal kutte ned forbruket sitt så er det på tide å lage et nytt budsjett. Dette budsjettet bør inneholde absolutt alle forutsette utgifter, og skal følges til punkt og prikke. Det eneste unntaket som er lov er ved nødstilfeller som for eksempel veterinærutgifter, eller ved tilfeller hvor man bruker mindre enn man hadde budsjettert. Slike budsjett kan fort hjelpe til med å holde kontroll på hvor mye penger man bruker, slik at man ikke ender opp med å bruke mye mer enn man har råd til igjen.

Etter å ha fulgt budsjettet i noen måneder er man mye mer rustet til å begynne å betale ned på gjelden, da man har mye større kontroll på hvor mye penger man faktisk kan sette av til nedbetaling hver måned.