Hvis du ønsker å søke om topplån så kan du enkelt søke om topplån og sammenligne lånetilbud hos flere banker her. De kan hjelpe deg med å sammenligne boliglån og finne det beste topplånet for deg!

Topplån er kort forklart lånet som overstiger 75 % av boligens verdi. Før var topplån veldig mye brukt av banker ved at de delte opp lånet ditt i 2 deler. En del av lånet hadde du en gunstig rente på og på den resterende summen så var det gjerne en høyere rente. Dette var en praksis for at banken skulle ta seg bedre betalt for den delen som overstiger 75 %. Når banken gir et topplån så gjør det dette fordi at de mener at risikoen er høyere for de resterende 15 % opptil den lovpålagte grenser for lån som er 85 %.

Nå har flere banker gått vekk fra å dele opp lån i 2 lån og heller gi en samlet god rente på hele lånet. Dette handler i stor grad om at konkurransen mellom bankene på boliglån har blitt høy og et krav fra forbrukerne om at produktet skal være enkle å forstå. Dette har bankene i stor grad gjort på kunder under 34 år men har blitt vanlig til omtrent alle aldersgrupper. Så differensierer banken heller prisene basert på hvor mye egenkapital du har i boligen.

Det eneste unntaket hvor topplån fortsatt er aktuelt er gjerne for de som er så heldig å blir omfavnet av bankene sin unntaksregel når det kommer til egenkapital. For bankene kan i noen tilfeller gi boliglån uten egenkapital og da vil et topplån på alt over 85 % være et svært aktuelt produkt.

Hvilke banker tilbyr topplån?

De aller fleste banker tilbyr finansiering utover de 75 % som tradisjonelt hadde den beste renten. Nå er det omtrent ingen banker som bruker ordet «topplån» lenger. Dette er nok fordi det man ønsker når man søker om et boliglån nå er er et lån og ikke flere lån. De aller fleste banker tilbyr finansiering utover 75 %:

DNB

SBANKEN

Sparebanken1

Danske Bank

Bulder Bank

Sparebanker

Nordea

Hva skiller et topplån fra et vanlig boliglån?

Det er ikke veldig mange forskjellger men topplånet er gjerne på et mindre beløp og med høyere rente enn et vanlig boliglån.

Er det lurt å benytte seg av topplån?

Den gamle modellen med topplån lønner seg som regel ikke for de aller fleste kunder. Det er bedre å velge en bank som gir deg en god rente på hele ditt lån. Hvis man har et gammelt boliglån med et topplån så vil man som regel ha veldig mye penger på å refinasiere boliglånet for å få en totalt bedre rente. De siste årene så har de aller fleste samtidig fått en betydelig oppgang i verdien på boligene og det gjør gjerne at man får en bedre rente på boliglånet man allerede har. Det kan derfor lønne seg å «shoppe» litt rundt om du i dag har et topplån med en ganske høy rente.

Topplån er selvfølgelig et godt alternativ å benytte seg av om man ikke har egenkapital. Da har man ikke mulighet til å bruke så mange andre alternativer enn et topplån. For alle andre så finnes det stort sett gode alternativer til et klassisk topplån.

Betal alltid ned topplånet først

Om du i dag har et boliglån som er delt inn med et topplån så anbefaler vi alltid at man prioriterer å betale ned topplånet først. Renten er alltid høyere på et topplån. Om du har en bolig som du har eid i en periode med vekst i prisene så kan det være veldig lurt å ta kontakt for å få refinansiert boliglånet og få topplånet inn i et ordinært boliglån med en bedre rente.