Vi går snart inn i et nytt år og dette er for mange en perfekt anledning til å starte med blanke ark økonomisk. Vi vet at det er veldig mange nordmenn som i dag sliter med inkasso og gjeldsproblemer. Det kan være lurt å bruke noen timer før Norge går i jule-dvale på å nettopp gå igjennom økonomien og avtalene du har i dag. Derfor har vi i Gjeldsproblemer.com laget en liten guide til. deg som ønsker å starte 2021 med blanke ark.

Noen sliter kanskje med gammel gjeld fra forbrukslån, andre har kanskje pådratt seg litt ekstra gjeld i dette året som har vært eller det kan være forandringer i økonomien. Hvis du sliter med gjeld i dag eller frykter å slite med så kan det være lurt å rydde opp i gjelden nå.

Hvor starter man?

Et klokt ordtak er «det er ikke jobben som er vanskelig, det er å starte som er vanskelig». Med gjeldsproblemer så er dette veldig sant. Det å betale ned gjeld er egentlig veldig enkelt, du logger inn i nettbanken og betaler den gjelden du skylder. Ofte så er problemet at man føler at gjelden er så stor at man ikke ser poenget med å starte eller at det virker som om gjelden ikke går ned nevneverdig.

Hvis man har problemer med å komme i gang selv så kan det være lurt å få med noen andre som er deg nær på dette. Det kan f.eks være en søster, bror, foreldre eller en god venn. For det stedet man starter når man skal rydde opp i økonomien er å først finne ut status på økonomien i dag. Da gjelder det å gjøre følgende:

  1. Printe ut kontoutskrifter
  2. Prøve å se hvor forbruket er i dag?
  3. Er det noe kredittkortgjeld?
  4. Er det noe forbruksgjeld?
  5. Er det noen betalingsanmerkninger?
  6. Er det noe som har gått til inkasso?

Når man så har gått igjennom denne prosessen så gjelder det å finne løsninger og lage en plan for hvordan man skal få en bedre økonomi i 2021 og de neste årene. Det er nå man skal lage løsningene.

Lag et budsjett

Det er faktisk utrolig viktig at man lager et budsjett, om du ikke vet hvordan du lager du et budsjett så kan du lese vår guide som du finner her. Her bør det komme frem hvor mye som skal brukes på hva og ikke minst hvilken gjeld man skal prioritere å betale ned mest på. Et budsjett er på mange måter hele kjernen i prosessen med å rydde opp i økonomien. Flere av de som prøver å bli kvitt gjeld fremhever gjerne budsjettet som suksessformelen.

Et budsjett gjør det enklere å bli kvitt betalingsanmerkninger, bli kvitt gjeld men gjør det også enklere å spare penger. Veldig mange av de som lager et budsjett når de skal rydde opp i økonomien fortsetter nettopp med et budsjett etter at de er ferdig med å bruke det for å betale ned gjeld.

Finne løsninger for gjelden

Hvis du har mye gjeld så gjelder det å prøve å finne gode løsninger for gjelden din. Løsninger som innebærer at gjelden stiger minst mulig, koster mindre og gir deg bedre oversikt. Her finnes det utrolig mange gode muligheter for deg. Det kan lønne seg å samle gjelden i et nytt lån. Når man samler gjeld og erstatter gjelden med et nytt lån så kalles dette for refinansiering. Dette kan absolutt være noe å vurdere om du ønsker å starte 2021 med blanke ark.

For å finne riktig type løsning for deg så er det noen forskjellige faktorer man må vurdere:

  • Eier du egen bolig?
  • Har du betalingsanmerkninger?
  • Har du aktive inkasso-saker?
  • Hvor mye tjener du?

Dette er alle ting som er med på å bestemme hvilken løsning som er best for deg. Her kan det være lurt å å få hjelp med refinansieringen av noen som kan dette. Det finnes f.eks veldig mange agenter der ute som kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen. Vi har skrevet 3 guider til deg som vi tror kan hjelpe deg:

Hvordan refinansiere med betalingsanmerkninger?

Hvordan samle kredittkortgjeld?

Hvordan få et billigere forbrukslån?

Øke inntekten i 2021?

Den beste måten å redusere gjeld på er å øke inntekten din. Derfor bør du gjøre 2021 til året hvor du skal øke inntekten din. Det er ikke like lett å øke inntekten din men nedenfor har vi noen tips:

Jobbe-bytte?

Hvis det er slik at du i dag har en stilling hvor du kan tjene mer penger ved å bytte jobb så er dette noe du absolutt burde vurdere. Det kan være et vanskelig valg å ta, spesielt hvis det er en jobb hvor du har jobbet i stillingen lenge. Uansett så kan det å kun tjene noen få tusenlapper hver måned være skikkelig godt for å betale ned gjelden din.

Forhandle opp lønnen din

Hvis du ikke har forhandlet opp lønnen din på flere år så kan det være flere tusen lapper hvert år som venter deg her. Her må man selvfølgelig ha respekt for at 2020 har vært et vanskelig år for veldig mange bedrifter og man bør derfor trå varsomt når man skal gjøre dette.

Få deg en ekstra jobb

En ekstra jobb kan være som balsam for økonomien. Hvis man jobber 2 helger i måneden så kan man fort tjene rundt 6-7000 før skatt som kommer godt med i økonomien. Dette er penger som du kan bruke på å betale ned gjelden din ennå raskere enn du gjør i dag.

Rekker jeg å rydde opp i gjelden før vi går inn i det nye året?

Hvis du har en veldig komplisert gjeld så kan det være vanskelig å rekke det ettersom veldig mye av banker har redusert åpningstid i julen. Det er likevel fortsatt definitivt mulig å begynne på jobben og gjøre veldig mange forbedringer til vi går inn i et nytt år!