De seneste årene så har vi lest om spilleproblemer og at stadig flere nordmenn sliter med gamblingproblemer. I Norge så er spillmarkedet i stor grad drevet av utenlandske aktører som ikke er regulert i Norge. De største her er Betsson og Kindred (Unibet). Begge disse selskapene har i sine kvartalsrapporter fortalt om utviklingen som skjer for å kunne sperre ut såkalte «problemspillere». Dette skjer omtrent samtidig som flere av de samme aktørene søker om lisens i det amerikanske markedet.

Om dette er et strategisk grep for å bli en seriøs aktør som får lisenser eller om dette er fordi det faktisk er for å hjelpe vil tiden vise. Dette er uansett veldig positive tendenser.

Kindred Group har blant annet laget en egen software som fungerer som mer kjente PlayScan som brukes av NT. Kindred hevdet i en pressemelding at de klarte ved hjelp av denne å flagge 70 % av spillerne som hadde problemer. Spørsmålet er hva de gjør når disse spillerne først blir flagget:

  1. Blir de automatisk ekskludert?
  2. Blir de kontaktet for å få hjelp?
  3. Blir innskuddsmuligheter deaktivert?

Nå brukes systemet for å sende ut automatiske meldinger til de spillerne som systemet finner. I alt 58000 meldinger har blitt sendt ut og resultatet er ganske bra. 7,5 % satte innskuddsgrenser og 1,6 % blokkerte kontoene sine. Dette er forsatt alt for få og med tiden så vil kanskje systemet bli bedre.

Om dette i Norge hadde skjedd ved hjelp av staten ved roret så hadde det vært null problemer med dette. Da kunne man diktert akkurat slik man ønsker det. Det er likevel utrolig bra at det virker som om selskapene tar ansvar og prøver selv å blokkere ut de som har spillproblemer.

Vi har stor respekt for NT i Norge og alt de gjør for idretten. Samtidig så føler vi at problemspillerne gjerne blir dømt. Hver eneste dag så har vi flere titalls med besøkende inne som søker etter mer informasjon og trenger hjelp. Om de heller kunne ha blitt ekskludert eller kanskje fått hjelp på direkten før det blir så ille at det blir boliger som blir tvangssolgt eller at familielivet ryker.