Slik kommer du deg ut av gjeldsfella!

Trenger du refinansiering?

Hvis du eier egen bolig så kan søke om refinansiering med sikkerhet i boligen din. Det finnes ikke veldig mange banker som tilbyr hjelp til deg som har økonomiske problemer. Nedenfor finner du en liste over aktører som alle hjelper deg og ser gjerne på din sak uansett om du har betalingsanmerkninger eller ikke.

Har du dårlig råd og sliter med å betale regningene? Ofte kan du ta svært enkle grep for å bedre på situasjonen. Vi har laget en guide til deg som ønsker å komme deg ut av gjeldsproblemene og ikke minst slippe det økonomiske stresset som fort kan oppstå.

Les gjerne våre guider: 

Hvordan rydde opp i gjeld?

Refinansiering med betalingsanmerkning

Refinansiering av forbrukslån

Skaff deg oversikt over økonomien

Begynn med å sette opp en komplett oversikt over hva som kommer inn og hva som går ut. Dette inkluderer alle ytelser og inntekter du kan regne med hver måned. Med en solid oversikt er det lettere å se hvilke områder du kan forbedre, og hvor pengene tar veien hver måned.

Et budsjett er noe alle burde ha, og det gir deg bedre fleksibilitet til å treffe de rette valgene. Dersom du ønsker deg en ny flatskjerm tv eller kjøleskap er det lett å sette inn dette i et regneark slik at du ser hvor lang tid det tar å spare opp nok penger.

Separer kontoene dine

Når du får lønn er det smart å ha automatiske trekk som fordeler pengene dit de skal. Faste utgifter hver måned inkluderer slike ting som husleie, evt. lån, mobil, strøm/vann og kabel-tv. Faste utgifter burde betales så fort lønnen kommer inn på konto, og det som står igjen kan du bruke til å betale de variable utgiftene.

Dette betyr i praksis at du oppretter en egen forbrukskonto, og en konto for de faste utgiftene. I dag er det lett å gjøre dette på egenhånd med nettbanken. Logger du deg inn får du valget med å sette opp disse kontoene på egenhånd. I tillegg kan det være smart å ha en egen sparekonto, hvor du setter til side 5% eller mer av lønnen hver måned. På denne måten kan du dekke uforutsette regninger.

Spareplan og forsikring

Alle trenger et sted å bo, og dersom du fortsatt har lov lønner det seg å opprette en egen boligsparingskonto (BSU). Alderen varierer, men de fleste har lov til å spare i BSU inntil fylte 35 år. Fordelene med en slik konto er at du får et årlig skattefradrag på inntil 4000 kroner, samt at rentene er mye høyere. Sparer du maksbeløpet på kr 25 000 i året vil du dermed dra nytte av høye renter og et gunstig skattefradrag som hjelper deg å komme inn på boligmarkedet.

Det er også smart å skaffe seg en forsikring mot uføre. Skulle du bli syk og ute av stand til å jobbe kan det være vanskelig å oppnå tilstrekkelig med penger til å dekke alle utgiftene. Kjøp deg en forsikring som hjelper deg dersom uhellet først inntreffer. Dette er en smart sikring for framtiden.

Lei ut hytta!

Et rekordantall Nordmenn sitter i dag med hytte tilgjengelig som de bruker i feriene. Dersom du har en hytte stående ubrukt på fjellet suger den penger hver måned i utgifter. Et enkelt søk på Finn.no viser at hytter uten strøm kan oppnå svært høye dagspriser i utleiemarkedet. Hytter med strøm og innlagt vann får enda bedre priser.

Det gjelder å ta fordel av de eiendelene man sitter med. Dersom du hver måned kan generere noen ekstra tusenlapper kun ved å leie ut hytta er dette noe du absolutt burde gjøre. Vær likevel forsiktig med dette og husk å ta depositum for å dekke eventuelle utgifter. Utleie til for eksempel et stabilt firma, er å foretrekke. Disse kan du kontakte direkte, og tilby hytta di til leie for bedrifter som vil gjøre noe ekstra for sine ansatte.