Det å ha styr på økonomien sin er noe alle ønsker seg, men fordi vi ikke snakker så mye om penger og økonomi, er det lett å ikke vite hvor man skal starte når man skal ordne opp i økonomien sin. I denne artikkelen skal vi derfor se litt nærmere på hvordan du kan få bedre styr på økonomien din, og ikke minst føle deg mer selvsikker i de valgene du tar i forhold til pengene dine. Forholdet vårt til penger er ett vi skal ha hele livet, så det å få styr på dette er noe som føles utrolig bra. Her er noen tips til hvor du kan begynne.

Lag et realistisk budsjett

De fleste av oss har laget et budsjett, men de aller færreste av oss har lært hva et realistisk budsjett. Under finner du en liste med ting det er smart å inkludere, i tillegg til faste utgifter og inntekter.

  • Penger til underholdning og fritid. Det å sette av penger til å gå ut og spise, kose seg med spill når man har lyst til det, gå på ridning eller gjøre andre hyggelige ting, er noe som er utrolig viktig. For hvis man ikke planlegger dette inn i budsjettet sitt, er det vanskelig å se om det faktisk går opp – for dette er ting det er sunt å prioritere.
  • Strømmetjenester og abonnementer. Disse er det lett å glemme, men mange små beløper blir fort mye, så det å se på hvilke ting man faktisk betaler for og ta stilling til om man skal beholde dem eller ikke, er et veldig bra sted å begynne.

Snakk om penger

Norge er ikke akkurat et land der det blir snakket mye om penger, men det er absolutt alfa og omega at vi begynner å gjøre dette. En av de beste måtene å bli bedre til økonomi på, er nemlig å snakke med andre. Det å dele frustrasjoner, tips, råd og erfaringer er nemlig en av de absolutt raskeste veiene til å bli mer selvsikker når det kommer til penger, og det er i denne selvsikkerheten at nøkkelen til god økonomi ligger.

Det kan være litt vanskelig å snakke om i begynnelsen, men det er absolutt verdt det når man kommer dit at man kan snakke om dette på en åpen og fin måte. Dette er noe som gagner alle.