Stadig flere nordmenn får inkasso og det kan være vanskelig å holde få en oversikt over inkasso. Vi vet at veldig mange som får inkasso, gjerne har flere ubetalte inkasso-saker og det kan være utfordrenende å finne alle kravene. Det finnes i dag flere forskjellige inkasso-selskaper og de snakker ikke sammen. Derfor kan det være vanskelig å holde oversikt over antall krav og ikke minst hvor mye du skylder. Dette er mest aktuelt for deg som har krav som ennå ikke har blitt betalingsanmerkninger, hvis du ønsker å sjekke om du har betalingsanmerkninger så kan du lese vår artikkel om det.

Hvordan sjekke om du har inkasso?

Den enkleste måten å sjekke om du har inkasso på er å logge deg på hos de forskjellige inkasso-selskapene for å sjekke om du har noen aktive saker hos dem. Hvis du er usikker på hvilke selskap som har krav på deg så kan det være lurt å gå igjennom posten for de siste 8 ukene, der bør du finne kravene og du kan sjekke om du har noe i din digipost. Det er likevel noen selskaper som er veldig store som det kan være lurt å kontakte først ettersom veldig mange av sakene går igjennom dem:

Svea Inkasso

Lindorff

Kredinor 

De aller fleste inkassoselskapene lar deg enkelt logge inn for å sjekke om du har noen krav hos dem. Hvis du ikke får til å logge inn så kan du ringe dem opp for å få vite om de har noen aktive saker på deg. Det tar ikke lang tid å sjekke om du har inkasso og de bør være behjelpelig med å gi deg eksakte tallene på eventuelle krav du er skyldig.

Det er utrolig viktig at du sjekker at inkasso-kravene er riktige og ikke minst at du er «enig» med dem. Det er heldigvis strenge regeler for dette og hvis du er uenig i et inkasso-krav så skal saken pauses til alt er ryddet opp. Veldig mange som ikke har helt orden på dette vil se at det noen ganger er inkasso-krav som ikke er riktige og da gjelder det å være på ballen. Det er ofte mye enklere å få ordnet et inkasso-krav i en tidlig fase enn senere.

Hva bør du gjøre hvis du har inkasso?

Om du har aktive inkasso-saker så bør du snarest prøve å få betalt disse. Inkasso-selskapene tar seg veldig godt betalt og sakene kan fort vokse seg store. Det finnes veldig mange måter du kan bli kvitt inkasso men alle innbærer som regel at du må betale hele eller deler av kravet. Hvis du eier egen bolig så kan du søke om refinansiering med inkasso  eller du kan prøve å finne andre kreativer måter å skaffe pengene til å betale vekk inkasso-kravene.

Dersom du ikke eier egen bolig men ikke har betalingsanmerkninger så anbefaler vi at du kontakter din bank for å finne en løsning. I noen tilfeller så kan det være mulig å få til en løsning med banken. Om inkasso-kravene kommer fra aktører som Skatteetaten, NAV eller lignende så kan du prøve å få til noen nedbetalingsavtaler med disse slik at du får betalt ned kravene.

Om du ikke finner noen løsninger så anbefaler vi at du oppretter dialog med inkasso-selskapene. Veldig mange tror at de kun vil ha penger og det er ikke helt feil. Likevel så er dette selskaper som ønsker en god dialog med deg nettopp for å få pengene sine. Hvis du kontakter dem så vil de i mange tilfeller kunne tilby deg noen gode løsninger som lar deg betale ned kravet over tid og kanskje uten så mye gebyrer. Det lønner seg derfor ofte å ta kontakt med inkasso-selskapet direkte.

Hva skjer hvis du ikke betaler inkasso?

Dersom du sjekker om du har inkasso og finner krav som du velger å ikke betale så vil disse bli til en betalingsanmerkning. Deretter så vil inkasso-selskapet fortsette å prøve å drive inn dette og om de ikke lykkes så vil kravet bli sendt over til namsmannen. Veldig mange som får brev fra namsmannen tror at namsmannen kommer på døra men det er ikke tilfellet. Namsmannen vil kreve inn pengene enten via et lønnstrekk eller ved andre metoder. Det er veldig fint å slippe dette og derfor er det mye lettere om du prøver å komme til en løsning med inkasso-selskapet selv.

Les også om hvordan du kan låne penger med inkasso her!