Det er mye bekymringer rundt økonomi i dag og vi skal være helt ærlige på at det ikke ser veldig positivt ut. Heldigvis så ser renten ut til å gå ned, noe som passer folk som har fått sin økonomi svekket bra. For bare noen få dager siden så gikk Norges Bank ut å kuttet renten med 0,50 og i dag kom det ytterligere beskjed om at renten settes ytterligere 0,25 % ned. Dette skjer rett etter at de aller fleste bankene har varslet om at de setter renten ned.

Hvor mye kommer banken til å sette ned min rente?

Det er fortsatt usikkert hva man ender opp med i rente selv. Hver bank praktiserer disse rentekuttene annerledes. De aller fleste banker kuttet ned mellom 0,25 – 0,35 før dagens nedsettelse. Dette er et klart signal til bankene om at renten kommer til å bli satt ytterligere ned. Det betyr egentlig at bankene må sette renten ytterligere ned til sine kunder.

Bankene har forskjellige måter å sette ned renten på. Noen gir en rente til alle, noen gir en forskjellig rente til forskjellige grupper basert på din belåning og andre har egne avtaler med fagforbund. Hvis du ikke er fornøyd med renten du får i banken så anbefaler vi at du ringer banken opp for å høre om du kan få bedre rente. De aller fleste har en rente som de tilbyr de som ringer og så er det noen banker som kjører samme renten for alle kunder.

Hvis du ikke er fornøyd så kan du prøve å søke i flere banker. Nå er veldig mange nordmenn permittert og da vil normalt en bank avstå fra å ta deg inn som kunde. Det går likevel ann å se hvordan bankene praktiserer dette.

Hvorfor tar det så lang tid før banken setter ned renten?

Dessverre så er det litt forsinkelse på et lån fra det blir endret rente. Dette er fordi bankene må planlegge dette og det er litt forsinkelse på pengene de låner ut. Nå har flere banker operert med 30.04 og noen få har operert med 30.03. Det er opp til hver bank hvordan de praktiserer dette. Bankene har ekstremt mange henvendelser fra permitterte, folk på reise og spørsmål rundt avdragsfrihet så hvis man skal spørre om raskere lavere rente så kan det være bedre å time dette dette bedre.

Er det noen banker som ikke setter ned renten?

Ja hvis du har fastrente så vil du ikke få endret rente med mindre du løser ut fastrenten. Det betyr i praksis at du må betale en sum for å komme deg ut av kontrakten. Det er ikke umulig at dette vil være en besparende måte i tiden fremover men det er viktig å huske på at renta kan gå opp over tid og da vil du komme dårligere ut av det.

I tillegg så vet vi av erfaring at enkelte typer lån som bil, hytte og forbrukslån ofte ikke endrer seg med renta. Da kan det være at du må søke om en refinansiering i en annen bank som faktisk tillatter deg å sette ned renten. Vi anbefaler likevel at du sjekker om du har mulighet for å få en bedre rente hos banken din på alle produkter du har aktive!