Den ultimate guiden til deg som ønsker å refinansiere forbrukslån

Refinansiering av forbrukslån

Refinansiering av forbrukslån kan være et smart trekk for å redusere dine kostnader til forbruksgjeld og betale ned gjelden raskere. Det finnes veldig mange aktører som tilbyr refinansiering av forbrukslån og ikke minst et litt uoversiktelig marked. Derfor har vi i Gjeldsproblemer.com laget den ultimate guiden til deg som ønsker å refinansiere dine forbrukslån.

I vår guide beskriver vi alt i fra hvordan du søker om refinansiering av dine forbrukslån, hva det innebærer og ikke minst betraktninger du burde gjøre for å velge den beste refinansieringen av dine forbrukslån.

Vi vet at mange av våre lesere ikke har behov for å lese alt men ønsker å finne en løsning. Om du er på jakt etter en refinansiering av dine forbrukslån så kan du benytte en av låneagentene nedenfor som gjerne hjelper deg med refinansiering av dine forbrukslån.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "gjeld"

Hva er en refinansiering?

Refinansiering er når man erstatter et nytt lån med et annet. Ofte så refinansierer man når man ønsker å oppnå en fordel. Det kan være lavere rente, lenger nedbetalingstid, større lånebeløp, refinansierer for å bli kvitt betalingsanmerkninger eller refinansierer forbrukslån for å få lavere rente. Refinansiering brukes som et begrep når man flytter lån, låner penger til å betale ned gjeld eller kreditt. Når man søker om refinansiering av forbrukslån så betyr det at man søker om et lån for å betale ned andre forbrukslån.

Refinansiering av forbrukslån er enkelt forklart en måte å få et billigere forbrukslån på. Det handler om å få en billigere rente så man kan frigjøre mer kapital eller bare ned gjelden raskere.

Det finnes i hovedsak to grunner til at man søker om en refinansiering av forbrukslån:

 1. Man ønsker billigere lån 
 2. Man ønsker lavere kostnader i måneden 

 

Hvilke banker tilbyr refinansiering av forbrukslån?

Det finnes utrolig mange banker som tilbyr refinansiering av forbrukslån. De siste årene så har det vært det man kan kalle en «boom» innenfor forbrukslån. Når gjeldsregisteret kom på plass og etter at Finanstilsynet kom med sine retnngslinjer så har den sterke veksten innenfor forbrukslån stagnert. Det har stoppet aktiviteten innenfor nye forbrukslån men markedet for refinansiering av forbrukslån har økt betraktelig. For et par år siden så var det stort sett forbruklslånbankene som ville refinansiere forbrukslån men som man ser av vår oversikt over banker som tilbyr refinansiering så ser vi flere tradisjonelle banker gå inn på dette markedet. I oversikten våres nedenfor så finner du både tradisjonelle banker og banker som er såkalte forbrukslånslåbanker:

DNB

Sparebank 1

Sbanken

Instabank

Bank Norwegian

Nordea

Ya Bank

Ressursbank

Ikano Bank

Svea

Storebrand

Easybank

Brabank

Komplett

Remember

Nordax

Hvordan vurderer bankene søknader om refinansiering av forbrukslån?

Når bankene vurderer en søknad om refinansiering så vurderer de den basert på flere faktorer. De bruker informasjonen du oppgir, data de får fra en kredittsjekk og en egen modell som er hvordan de vurderer informasjonen de innhenter. Dette kalles en kredittmodell. Hver bank har en en unik kredittmodell som hele tiden tilpassses. Faktorer som banker ser på når de vurderer en søknad om refinansiering er følgende:

 • Hvor mye søker du om i refinansiering?
 • Hvor lenge har du jobbet i jobben din?
 • Hvor mye tjener du?
 • Hvor bor du?
 • Hvor mange barn har du?
 • Hvor gammel er du?

Denne vurderingen gjøres av de aller fleste banker automatisk men vi ser at på søknader om refinansiering av forbrukslån at det gjerne er noen banker som velger å vurdere manuelt. Det er gjerne en litt mer manuell vurdering på søknadene som har et høyt belø.

Hver bank vurderer disse punktene forskjellig og det er nettopp derfor vi anbefaler at man søker i flere banker samtidig. Hvis man søker igjennom en agent så kan man dermed få flere lånetilbud å velge det beste lånetilbudet.

Lyst til å søke om refinansiering?

Centum Finans er en agent med lang erfaring på refinansiering av forbrukslån. De kan hjelpe deg med å sende inn søknad til flere banker og finne det beste lånetilbudet.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-1234"

 

Hvordan foregår en refinansiering av forbrukslån?

Veldig mange tror at det å refinansiere forbrukslån er en komplisert og vanskelig prosess. For noen år siden så var refinansiering av forbrukslån litt komplisert men nå er det utviklet gode systemer og teknologi som gjør det faktisk ganske så smidig å refinansiere forbruksgjeld. 

 1. Du sender inn en søknad (velg gjerne en agent så du søker i flere banker samtidig) 
 2. Sammenlign tilbud om refinansiering av forbrukslån og velg det beste lånetilbud 
 3. Signer lånetilbud 
 4. Banken betaler ut gjelden direkte til dine kreditorer og du får et nytt lån å forholde deg til 
 5. Refinansieringen er gjennomført 

Dersom man oppgir ukorrekt informasjon eller at det dukker opp noe når bankene verifiserer informasjonen du opgir så kan det være de ber om dokumentasjon. Dette er ikke noe farlig men helt vanlig bankpraskis når de skal låne ut penger. Vi anbefaler at alle som søker om refinansiering av forbrukslån, etterstreber å oppgi så korrekt informasjon som mulig. 

 

ent vil kunne finne ut hvor du kan få den beste og billigste refinansieringen for deg.

 

 

Hvor lang tid tar det fra man søker til refinansieringen av forbrukslån er gjennomført? 

Det tar normalt kun maksimalt et par timer å vurdere om en søknad blir godkjent eller ikke. Den mest tidkrevende prosessen er dermed tiden fra det blir godkjent til det blir utbetalt. Før en bank betaler ut pengene så går de raskt igjennom informasjon du har oppgitt, kontrollsjekker opp mot gjeldsregister og skattemelding. Hvis det er noen avvik her så kan det være at de ber om dokumentasjon. Om det er viktig for deg med en smidig gjennomføring av refinansieringen så anbefaler vi at man etterstreber å oppgi så korrekt informasjon som mulig. 

Noen banker betaler ut lånet så fort det er godkjent og andre steder så er det en lenger prosess. De aller fleste refinansieringer av forbrukslån blir gjennomført på 1-4 dager men det er litt avhengig av hver situasjon og hvor rask du selv er. Rett før helg og helligdager så kan det ta noe lengre tid. 

 

Er det bedre med refinansiering med sikkerhet i boligen? 

Hvis du eier egen bolig så vil det i mange tilfeller lønne seg med en refinansiering med sikkerhet i boligen. Refinansiering av forbrukslån uten sikkerhet er mest gunstig for deg som: 

 • Ikke eier egen bolig 
 • Ikke ha ledig kapital i boligen 
 • Eier boligen din sammen med noen og av ulike årsaker ikke kan bruke boligen som sikkerhet. 

Om du eier egen bolig så er vårt klare råd at du først sjekker om du kan få en refinansiering med sikekrhet i boligen. Nå er det svært lave renter som vil kunne gjøre det til en mye billigere løsning.

Lønner det seg alltid å refinansiere forbrukslån?

Hvis du i dag har kostbare smålån eller høy kredittkortgjeld så vil det som regel alltid være penger å spare på en refinansiering. Dersom du ikke har refinansiert forbrukslånet ditt tidligere eller har et forbrukslån som er et par år gammelt så vil det som regel nesten alltid være penger å spare på en refinansiering. Hvis du nylig har refiansiert din forbruksgjeld så er det ikke sikkert at du vil kunne få en bedre rente, da vil det ikke lønne seg.

Før du veldig å gå for en refinansiering av forbrukslån så anbefaler vi derfor at du alltid sjekker renter og gebyrer. Alle lånetilbud gir deg et totalt regnestykket på hvor mye lånet koster deg. Noen opplever at de ikke får et bedre tilbud om refinansiering av forbrukslån og da vil det ikke lønne seg. 

Får alle godkjent refinansiering av sine forbrukslån?

Nei, dessverre så er det en stor andel av de som søker som ikke får godkjent refinansiering av sine forbrukslån. Dette er som regel begrunnet med:

 • Mye gjeld
 • Ikke høy nok inntekt
 • Betalingsanmerkninger
 • Inkasso 

Husk at om du har betalingsanmerkninger, inkasso eller fått nei fra en vanlig bank så kan du søke om refinansiering med sikkerhet dersom du eier egen bolig. Har du inkasso så kan du søke om et inkassolån, du finner mer informasjon om dette på våre undersider som du finner i toppen av siden. 

Hvis du ikke eier egen bolig så finnes det fortsatt løsninger for deg. Les gjerne vår guide om hvordan du kan forhandle med kreditorer her

Ofte stilte spørsmål om refinansiering av forbrukslån

De aller fleste bankene har en øvre grense på refinansiering av forbrukslån på 500 000. Enkelte banker tilbyr opptil 600 000,- i refinansieringslån. 

Hvis du overstiger 600 000,- så kan en refinansiering av dine forbrukslån bli veldig vanskelig. 

Du kan få opptil 15 års nedbetalingstid på refinansieringen. Hvilken nedbetalingstid er avhengig av hvilken lengde du på gjelden din i dag. 

Hvis refinansieringen din blir betraktet som et nytt lån så er det maksimalt 5 års nedbetalingstid. 

Før var det mulig å få litt ekstra utbetalt, altså at man økte lånet når man refinansierte. Dette er ikke mulig lenger, da må dette struktureres i et eget forbrukslån og ikke være en del av refinansieringen. 

Ja, hvis du får en medsøker så vil du øke sjansene for å få bedre betingelser ettersom risikoen for bankene i mange tilfeller blir lavere. 

Ja, du kan betale ned ekstra så mye du vil. Dette vil gjerne ikke redusere den månedlige betalingen men det vil gjøre at du betaler ned lånet raskere. Vi anbefaler at alle betaler ned å på lånene så raskt de klarer. 

De aller fleste bankene opererer med et etableringsgebyr som ligger på mellom 500 og 1100 korner. Sjekk alltid dette før du velger hvilket lånetilbud du ønsker.