De aller fleste nordmenn går med en boligdrøm i magen og vi er heldig i Norge som har et system som faktisk gir mange muligheter for å kjøpe seg en bolig. De siste årene så har vi sett en eksplosiv vekt i boligverdier i Norge og det ser tilsynelatende ut til å ikke ha en ende. Hvis man er ung og nyetablert så er sjansen stor for at man faktisk må få seg en kausjonist eller realkausjonist for å få godkjent en lånesøknad i banken. Dette er gjerne fordi at med forskriftene som er satt av Finanstilsynet med:

  • Minimum 15 % EK
  • Maks 5x inntekten i lån
  • Alt av gjeld skal regnes inn

Da er det selv mange som har vært flinke å spart i BSU og som har god lønn som vil slite med med å komme seg inn på boligmarkedet, spesielt i de store byene. På den andre siden så sitter det gjerne foreldre som har tjent gode penger på sine boligkjøp som gjerne ble gjort rett etter jappetiden. Flere har her sett en 4-10x av verdien på boligen sin og det er her mye sikkerhet som kan brukes for å hjelpe barna inn på boligmarkedet. En annen kjent situasjon er gjerne når 2 turtelduer formaliserer seg og kjøper bolig sammen. Da kan det være at den ene parten har mer egenkapital enn den andre og at den må stille sikkerhet for begge 2.

Les gjerne vårt blogginnlegg om selvskyldnerkausjon her!

Dette kalles av banken av for kausjon. Kausjon er når du garanterer lånet for noen andre. Det betyr at hvis de ikke betaler for seg går dette ansvaret videre på deg. Det finnes flere forskjellige typer kausjon men de to vanligste er vanlig kausjonist eller realkausjonist. Realkausjonist er når man kjøper eiendom sammen med noen og stiller sikkerhet for den andre parten med sikkerhet i eiendommen.

Hva slags konsekvenser kan det få for deg som kausjonist?

Uansett om du er kausjonist eller realkausjonist så er det viktig å tenke på hvilke følger dette kan få for deg dersom det ikke skulle gå bra. Det kan oppstå uforutsette ting som f.eks sykdom, skillsmisse og andre ting. Vedlig mange har nok følt på usikkerheten som har herjet Norge under covid19 og lignende kan skje i fremtiden.

Dersom den du kausjonerer for ikke gjør opp for seg så sitter du igjen med regningen og ikke minst betalingsansvaret. Så om du skal stille opp som kausjonist så bør du være 100 % sikker og ha tillitt til personen som du garenterer for.

Hva er viktig å tenke på før man stiller som kausjonist eller realkausjonist?

Uansett om det er kausjonist, selvskyldnerkausjon eller realkausjonist så er det utrolig viktig å tenke på alle mulige scenario som kan oppstå når man stiller seg selv som kausjonist. Det er for oss ikke unaturlig nok at man spør om å få se siste skattemeldingen, en sjekk i gjeldsregistreret og ikke minst snakke litt om planene fremover. Hvis man har en dårlig magefølelse så burde man grave litt dypere i seg selv:

  • Hva skjer om du blir stilt til ansvar for lånet til den andre?
  • Har du noen andre planer som gjør at du kommer til trenge «sikkerheten» selv på et senere tidspunkt?

Selv om det egentlig bare kan virke som en liten signatur så er det en avgjørelse som kan få store konsekvenser. Likevel så er det viktig å påpeke at dette som regel går veldig bra, men det skader ikke å ta en skikkelig vurdering.

Hvordan begrense risikoen når det kommer til kausjon?

En ting som veldig mange ikke tenker på er at man ikke trenger å stille som kausjonist for hele beløpet. Man kan stå som kausjonist for et begrenset beløp. Dette kan være en veldig god løsning for både deg som ønsker å være kausjonist eller realkausjonist. Det kan gi deg akkurat den risikoen du er komfortabel med og ikke minst så kan personen som trenger at du garanterer for dem akkurat få det de trenger.

Er du usikker på noe rundt kausjon?

Da anbefaler vi deg å ta kontakt med din bank og få en prat med din bankrådgiver. De har ofte opplevd forskjellige situasjoner rundt dette med kausjon og kan som regel hjelpe deg med å ta riktig beslutning.