Omstartslån

Omstartslån er et annet navn for refinansiering med betalingsanmerkninger. Lånemegleren tilbyr omstartslån og det finnes mange andre alternativer. Nedenfor ser du et utvalg av aktører som tilbyr omstartslån. Finn ditt omstartslån i dag!

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente 5 – 8,50 %
Utbetaling 60 – 360 md dager
Alder 24 år
Effektiv rente 5,95% ved 2 mill. over 25 år, kost 1.668.466, totalt 3.668.466
Lånebeløp 100 000 – 2 500 000 kr
Eff.Rente 6,90 – 29,06 %
Utbetaling 360 md dager
Alder 25 år
Renteeksempel: Lån 2 000 000 kr, 25 år, nom. rente 5,94%, eff. rente 6,24%. Totalkostnad: 3 892 014 kr. Faktisk månedsbeløp og totalbeløp kan avvike fra kalkulator. Etab.gebyr 1-4 %. Rente fastsettes individuelt.
Lånebeløp 100 000 – 15 000 000 kr
Eff.Rente 3,99 %
Utbetaling 12 – 360 md dager
Alder 18 år
6.33% ved et lån på 2.000.000 kr over 25 år, kost kr. 1.843.586, totalt kr. 3.843.586 NOK​
Lånebeløp 200 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente 5,03 – 24,40 %
Utbetaling 1 – 360 md dager
Alder 18 år
Effektiv rente 11% 200.000,-, 10 år. Kost. 122.092,- Tot: 322.092,-

Den siste tiden så har vi sett et stadig større antall banker og agenter markedsføre noe som kalles for omstartslån. Dette har ført til at vi har fått mange henvendelser fra besøkende som lurer på hva omstartslån er. Det korte svaret er at et omstartslån er det samme lån som refinansiering med betalingsanmerkninger og det er derfor ikke noe nytt produkt. Det er bare pakket inn i et nytt navn men er akkurat det samme som et lån med betalingsanmerkninger eller en refinansiering. Dette er et lån som laget for deg som sliter med gjeldsproblemer og trenger hjelp med å refinansiert bort inkassokrav og betalingsanmerkninger.

Hva er et omstartslån?

Et omstartslån er ganske enkelt et lån som brukes til å betale ned betalingsanmerkninger, inkasso og annen gjeld. Det er dermed å betrakte som en slags refinansiering. Et omstartslån lar deg starte om økonomien på nytt og få en omstart med riktige forutsetninger.

Navnet «omstartslån» blir tatt i bruk for at det skiller seg fra andre typer refinansiering ved at man tar pant i boligen og at banken godtar at du har betalingsanmerkninger. Det betyr at selv de med en ganske dårlig historikk kan få starte med blanke ark og få en omstart med et omstartslån.

Viktig informasjon om omstartslån:

  • Omstartslån tilbys kun til deg som eier egen bolig eller har en kausjonist som kan stå som sikkerhet sammen med deg.
  • Når man får innvilget et omstartslån så vil banken flytte over hele boliglånet i de aller fleste tilfeller
  • Omstartslån har en relativ høy rente sammenlignet med et vanlig boliglån. Har du forbruksgjeld eller inkassogjeld så renten lavere.
  • Omstartslån har et større etableringsgebyr som gjør at det som regel kun lønner seg for deg som har mye gjeld. Størrelsen på etableringsgebyret varierer fra bank til bank. Derfor kan det lønne seg å søke flere steder.

Vi har trollet igjennom internett for å finne ut alt du trenger å vite om omstartslån her. Informasjonen nedenfor er hentet ut i fra banker og agenter som tilbyr omstartslån.

Hvem kan få omstartslån?

Som nevnt ovenfor så er det ikke noe forskjell fra et vanlig refinansieringslån som flere av spesialbankene har tilbudt i flere år. Det er derfor de samme kravene som de stiller:

  • Du må ha ledig verdi i boligen utover 15 % som er lovpålagt egenkapital til å dekke inn gjelden
  • Du kan maksimalt låne 5x din inntekt
  • Du må ha dokumenterbar inntekt og kunne fremskaffe dokumentasjon dersom noe skulle være uklart her
  • Du må ha en godkjent takst på boligen du ønsker å sette som sikkerhet

I tillegg til disse kravene så bør du ha laget en oversikt over din gjeld som gjør at du enkelt kan presentere din sak for banken. Når du søker om omstartslån så vil det alltid lønne seg å være forbredt. Det er viktig å huske på at man gjerne kun får en sjanse til å refinansiere sin gjeld når man har fått betalingsanmerkninger så man bør være sikker på at man er motivert og endre seg.

Hva skiller et omstartslån fra et vanlig boliglån?

De som søker om omstartslån har gjerne prøvd å søke om et vanlig boliglån men på grunn av inkasso eller betalingsanmerkninger så har de fått avslag. Dette avslaget har de fått fordi vanlige banker ikke ønsker å ta risikoen som et lån til en med betalingsanmerkninger gjerne bringer. Bankene som tilbyr lån med betalingsanmerkninger tar betydelig risiko og derfor tar de seg bedre betalt enn en vanlig bank. I tillegg til dette så tar bankene et etableringsgebyr som varierer i størrelse fra bank til bank. Hvilket etableringsgebyr banken opererer med kan avhenge av lånesum, hvilken bank du søker hos og saken din.

Den store forskjellen er derfor at omstartslån koster mer enn et vanlig boliglån. Vi har ennå ikke sett banker som opererer med lave renter eller gebyrer på refinansiering med betalingsanmerkninger.

Hvilke banker tilbyr omstartslån?

Et omstartslån er det samme som en vanlig refinansiering med betalingsanmerkning. Det betyr ganske helt enkelt at man kan få det samme produktet i flere banker. Nedenfor har vi listet opp noen av bankene som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkninger:

BlueStep

Bank 2

Kraft Bank

Nordax

MyBank

Hvem burde ikke søke om et omstartslån?

Dersom du har en annen lånemulighet så bør du unngå et kostbart refinansieringslån. Hvis du ikke har betalingsanmerkninger så bør du prøve å søke i vanlige tradisjonelle banker istedenfor å søke hos bankene som i hovedsak har designet disse lånene mot personer som har betalingsanmerkninger. Dersom du har betalingsanmerkninger men dersom kravene er små så vil det være hensiktsmessig i mange tilfeller å betale ned den gjelden ført før man prøver å søke hos en tradisjonell bank hvor man slipper å betale en høy rente og et kostbart etableringsgebyr.

Er det vanskelig å få innvilget omstartslån?

Hvis du oppfyller kravene som bankene krever for at du får innvilget omstartslån så er det ikke vanskelig, men låneprosessen kan ta lengre tid enn du er vandt med. De vanlige kravene for et omstartslån er:

  • Ha en skattepliktig inntekt
  • Ha ledig kapital i boligen

I tillegg til dette så er det gjerne en vurdering fra banken om de mener du egner deg til å få omstartslån eller ikke. Hvis de f.eks ikke er trygge på at du klarer å betjene lånet så vil de ikke låne penger ut til deg selv om du oppfyller kravene.

Hvordan er prosessen fra du søker omstartslån til det blir utbetalt?

Først så fyller du et en ganske alminnelig søknad hos banken eller en agent. Deretter så vil de først se om du oppfyller kravene og gjerne ta kontakt med deg. Noen banker foretrekker å kontakte deg på telefon og andre på epost. Hvis du oppfyller kravene og bankene ønsker å gå videre med deg så vil de se på verdien av eiendommen din, noen ganger bruker de her e-takst og andre ganger ønsker de å bruke en egen takstmann.

Dersom verdivurderingen går igjennom vil banken gjøre klar dokumenter for tinglysning av omstartslånet og etterhvert så vil lånet bli utbetalt. Pengene blir betalt direkte til dine kreditorer så du får samlet din gjeld og du blir kvitt betalingsanmerkninger. Prosessen her kan ta alt i fra noen uker til noen måneder, alt avhengig av hvor kompleks din situasjon er.

Hvordan er renten på omstartslån?

Renten på omstartslån er høyere enn et vanlig boliglån. Renten på såkalte spesiallån varierer fra litt over 5 % og kan gå over 10 %. . Det er viktig at man samtidig regner inn etableringsgebyret som kommer i tillegg. Hvilken rente du får på ditt lånetilbud er avhengig av din sak og situasjon. Banken setter gjerne renten etter risikoen de mener ditt lånetilbud bærer.

Renten blir satt etter bankens kredittmodell hvor de bruker informasjon du oppgir, informasjon de henter ekstern på en kredittsjekk og interne parametere. Derfor kan det være veldig mye penger å spare ved å sammenligne forskjellige tilbud på omstartslån.

Hvorfor er det etableringsgebyr på omstartslån?

Hvis du har fått et lånetilbud så har du sikkert spurt deg selv om hvorfor det er etableringsgebyr på omstartslån. Dette er gjerne en veldig stor kostnad og veldig mange reagerer på dette. Vi skulle selvfølgelig gjerne ønske at det ikke var etableringsgeyr på lånet men grunnen er at banken tar mer risiko på slike lån og tar seg derfor bedre betalt.

Burde jeg søke hos en bank direkte eller igjennom en agent? 

På omstartslån så er dette gjerne litt komplisert fordi hvis du søker omstartslån hos en agent så vil de ofte ha flere banker som man kan sammenligne med. Samtidig så tjener de aller fleste agenter provisjon på lånet som gjør at det kan være vanskelig å få prutet ned etableringsgebyr. I tillegg så er det ofte en del hjelp hos agentene, men om du ønsker billigst mulig omstartslån så bør man kanskje vurdere å søke hos banken direkte.

Hvor mye koster et omstartslån?

Et omstartslån koster det renten er + et etableringsgebyr. Etableringsgebyret er på omstartslån ganske høyt hvis man sammenligner med vanlige lån . Etableringsgebyret kan ofte forhandles ned av deg som forbruker og vil derfor kunne variere fra sak til sak. Det er viktig å nevne at renten på omstartslån gjerne er høyere enn på vanlig boliglån. 

Ønsker du mer informasjon om omstartslån?

Da anbefaler vi at du tar en kikk på våre underside om refinansiering med betalingsanmerkning, der finner du masse informasjon om fordeler og ulemper med denne type lån. Vi kan ikke understreke viktigheten av å lese igjennom, sammenligne og forstå hvordan en slik refinansiering fungerer før man søker om den.