Det er nok veldig mange som opplever økonomiske problemer en gang i livet. Selv det som vi betegner som «rike mennesker» opplever gjerne økonomiske problemer en gang i livet. Øknomiske problemer kan utarte seg veldig forskjellig og oppleves veldig forskjellig. Det er derfor veldig vanskelig å lage f.eks en guide som dekker behovet til alle som har økonomiske problemer. Derfor har vi laget noe som vi kaller for en ressurs-side for deg som har økonomiske problemer eller frykter økonomiske problemer. På denne undersiden vil du finne:

  • Hva er et økonomisk problem?
  • Hvorfor får man økonomiske problemer?
  • Våre tips til deg som har økonomiske problemer
  • Kan man få lån når man har økonomsike problemer?
  • Hvor kan man få hjelp når man har økonomiske problemer?

Hva er et økonomisk problem?

Et økonomisk problem er når du ikke har penger til å betale regningene eller at økonomien påvirker livet ditt på en negativ måte. Så finnes det selvfølgelig flere forskjellige alvorlighetsgrader av øknomiske problemer. For noen så er det et økonomisk problem når man har for lite penger på sparing, for andre oppstår det et økonomisk problem når man har fått betalingsanmerkning eller når man får sitt første inkasso krav. I tillegg så er det forskjellige situasjoner som vi alle er i som påvirker hvor mye et økonomisk problem preget livet vårt. Er man ung og student så kan man ha økonomiske problemer uten at det er veldig alvorlig men hvis man f.eks er i etablerer-fasen så kan et økonomisk problem være veldig vanskelig.

Vi mener at alle som har et økonomisk problem burde ta tak i det. Det samme gjelder deg som frykter at du begynner å utvikle økonomiske problemer, da bør du ta tak i det. Jo raskere man tar tak i problemet, jo enklere er det å få kontroll over det. Økonomiske problemer er som alle andre problemer, de blir større dersom man ikke gjør noe med dem.

Hvorfor får man økonomiske problemer?

Det er ikke noe fasit-svar på hvorfor man får økonomiske problemer. Noen ganger kommer det på grunn av mye forbruksgjeld, kredittkortgjeld, sykdom, arbeidsledighet, psykisk helse og det finnes nok flere andre grunner. Felles for dem alle er at man gjerne på et eller annet tidspunkt har mistet kontrollen over økonomien. Når man mister kontrollen så er det vanskelig å vite hvor mye penger man tjener og hvor mye man bruker. Dersom man først kommer «bakpå» så er det gjerne vanskelig å hente seg inn igjen på grunn av renter og gebyrer.

Hvordan komme seg ut av økonomiske problemer?

Dersom man har økonomiske problemer så gjelder det å raskt få kontroll. For økonomiske problemer kommer som regel av at man på en eller annen måte har mistet kontrollen over økonomien som vi var inne på i punktet ovenfor. For å få kontrollen over økonomien så må man frem med et regneark. Man må finne ut:

  • Hvor mye gjeld har du i dag?
  • Hvor mye inntekter har du per måned?
  • Hvor mye utgifter har du per måned?
  • Hvor mye utgifter kan du kutte?

Når man ser på disse tallene så finner man gjerne fort ut hvor pengene har gått og hva man må kutte ut. Det er utrolig viktig å finne ut hva som er grunnen til at man har fått økonomiske problemer. For noen så er det ganske åpenlyst hva pengene har gått til og for andre så trenger man å grave i kontoutskrifter. Dette kan være en vanskelig jobb å gjøre alene så her kan man gjerne spørre om hjelp fra en nær venn eller en i familien. Det er viktig at man ser kritisk på ting uten å dømme, men for å lære. Noen ganger ser man ikke unødvendige høye kosternader selv og da kan det være greit å ha en slags «sparringspartner».

Når du har fått kontrollen over økonomien på papiret så gjelder det å se på de forskjellige postene og se hva man kan gjøre for å redusere kostnadene. Nedenfor har vi oppsummert noen av postene som man gjerne kan påvirke og ikke minst spare penger som gjør at man kan få en bedre økonomi:

Forbruksgjeld

De siste årene så har det vært en enorm vekst i forbruksgjeld i Norge og dette tok slutt når gjeldsregisteret kom. Hvis du har mye forbruksgjeld så er du ikke alene, det finnes i dag flere hundre tusen nordmenn med forbruksgjeld. Det mange ikke vet er at man kan refinansiere forbrukslån og dermed spare penger. For det er nemlig slik at hvis du har et forbrukslån som er noen år gammelt så har du gjerne en høy rente, da kan du spare penger ved å få nytte av dagens gunstige renter. Forbrukslån er ikke billig uansett men det har vært en markant nedgang i gjennomsnitts-rente på forbrukslån. Så lenge du ikke har betalingsanmerkninger så kan de aller fleste søke om refinansiering av forbrukslån.

Kredittkortgjeld

Kredittkortgjeld er kanskje den vanligste formen for gjeld som man finner hos veldig mange nordmenn. Hvis du har flere kredittkortgjeld så kan det være penger å spare hvis du velger å samle kredittkortgjeld. Da kan du få en langt lavere rente enn du har på kredittkortgjelden i dag, du kan få lavere månedlige avdrag og i mange tilfeller en lavere rente.

Telefoni

Telefon er for mange en av de faste kostnadene i måneden. Noen av oss har kjøpt en telefon for lenge siden med et abonnment som er veldig kostbart. Nå finnes det veldig mange fine løsninger for deg som ønsker et billig abonnement som ikke koster skjorta og som gjør at du kan spare noen tusenlapper i året. Det vil kanskje ikke gjøre all verdens forskjell om man har økonomiske problemer men det er en liten og raskt kostnadsbesparelse.

Strøm

Strøm er akkurat nå veldig billig men prisen kan fort hoppe opp og veldig få nordmenn skifter strømavtale ofte. Her kan det være veldig mye penger å spare ved å velge riktig avtale. Vi anbefaler at man bruker Forbrukerådet sin tjeneste for å finne de billigste strømavtalene på markedet.

Mat

Mat er ofte en av de største kostnadene man har og her kan det være veldig mye penger å spare. Hvis man handler på billige butikker og planlegger så kan man spare veldig mye penger. Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan du kan handle mat på budsjett her.

Andre kostnader

Hvilke kostnader vi har per måned er veldig forskjellig men vi anbefaler alle å gå igjennom sine kostnader. Kutt ut det som ikke er nødvendig, selv om du kanskje kvier deg. Du kan heller ta de tingene som betyr noe for deg tilbake når du har økonomien din på rett kjøl igjen.

Det er nok veldig mange som tenker at et budsjett er oppskrytt men det er faktisk slik at hvis man bruker et budsjett så fungerer dette som en kontrollsentral for hele økonomien. Det blir enklere å betale ned gjeld, planlegge og ikke minst så blir man bedre forberedt på eventuelle uforutsette utgifter.

Lindorff har laget en veldig fin oversikt som forteller deg hvordan du kan sette opp et budsjett!

Kan man få lån når man har økonomiske problemer?

Hvis du har økonmiske problemer så bør et lån være det siste du tenker på men om du har forbrukslån eller kreditkortgjeld så kan et lån være et verktøy som kan hjelpe deg ut av økonomiske problemer. Hvis du eier egen bolig som du har ledig verdi i så kan du ha løsningen på dine økonomiske problemer. Vi anbefaler her at man tar kontakt med sin vanlige bank for å høre om mulighetene for å få hjelp til å rydde opp gjelden.

Enkelte banker sier  NEI til alle kunder som har økonomiske problemer/gjeldsproblemer fordi de ikke ønsker å ta risikoen. Har du betalingsanmerkninger eller inkasso så er du helt utelukket som kunde hos de aller fleste bankene. Da er du nødt til å søke hjelp i en bank som har spesialisert seg på kunder med økonomiske problemer. Det finnes flere banker som tilbyr lån til deg som sliter med økonomien hvis du eier egen bolig. De tilbyr lån som de har litt forskjellig navn på som f.eks refinansierings med betalingsanmerkninger, omstartslån og lån med inkasso. Dette er lån som har en høy rente og gjerne et ganske saftig etableringsgebyr så dette bør være absolutt siste mulighet.

Det er viktig å presisere at for veldig mange med økonomiske problemer så ligger ikke løsningen i å søke om et nytt lån. Løsningen ligger ofte i å ordne opp selv og ikke minst jobbe seg ut av situasjonen. Da lærer man mye så man samtidig sørger for at man ikke havner i denne situasjonen selv.

Hvor kan jeg få hjelp til økonomiske problemer?

Det finnes flere som kan hjelpe deg som har økonomiske problemer, men det er ikke alle som tilbyr den hjelpen du kanskje ønsker.

NAV

Alle NAV-kontorer er lovpålagt å tilby gjeldsrådgivning til innbyggere i kommunen. Med den stadig økende etterspørselen etter hjelp til økonomiske problemer så er det ofte kø hos NAV og det er varierende kvalitet på rådgivnngen som gies. Det er dermed et stor forskjellig på kvaliteten som NAV gir på nettopp dette punktet. Det er umulig å vite kvaliteten på gjeldsrådgivningen i din kommune. NAV sin gjeldsrådgivning oppleves av mange som begrenset og det er mer en gjennomgang av dine muligheter. NAV har nå åpnet muligheten for at du kan chatte med NAV om gjeld, her kan de gi generelle råd.

PRIVAT GJELDSRÅDGIVER

Det finnes et dusin gjeldsrådgivere i Norge. Dette er personen uten noe utdannelse som har spesialisert seg på nettopp kunder med gjeldsproblemer. Disse opererer med flere forskjellige betalingsmodeller. Noen tar betalt for jobben de gjør dersom de klarer å forhandle ned gjelden og andre gjør det gratis hvor de igjen får betalt fra banken de eventuelt ordner et lån hos. Det bør klart fremgå hvilken betalingsmodell de har og om de samarbeider med en bank.

ADVOKAT/JURIST

Hvis man har litt midler så man kan få profesjonell hjelp som jobber kun for deg uten å bekymre deg for at du får dårlig rådgivning. En jurist eller advokat med gjeldsproblematikk som spesialområde kan hjelpe deg. Dette er spesielt relevant for deg som har gammel gjeld eller komplisert gjeld hvor enkelte krav kan være ugyldige.

Les også gjerne vår artikkel om hvordan du kan få hjelp til å rydde opp i gjeld!

Hva skjer om man ikke tar tak i de økonomiske problemene?

Hvis man ikke tar i de økonomiske problemene tidlig så risikerer man at problemene vokser seg så store at de blir umulige å løse og da kan man ende opp med en personlig konkurs. Det er derfor utrolig viktig at man tar i de økonomiske problemene så raskt man kan selv om det kan være tøft.

De aller fleste som får økonomiske problemer klarer å komme seg ut av disse. Noen bruker lang tid på å komme seg i økonomisk vater og andre klarer det veldig raskt. Her vil alle situasjoenr være veldig forskjellig. Det gjelder å gjøre en skikkelig jobb, legge en plan og ikke minst se mot målet!