Tallene for september er klare og nordmenn har mindre i usikret gjeld totalt. Den falt med 0,8 % i september og så langt i år så er den usikre gjelden redusert med 6,1 %. Dette har nok mye med at gjeldsregisteret har kommet og ytterligere reguleringer som har gjort utlån av usikret lån mer begrenset. Det har blitt vanskeligere å påta seg usikret gjeld og dette er veldig positivt for Norge. Hvis man får ned utlån av usikrede lån så vil antall nordmenn med gjeldsproblemer over tid gå ned.

Vi i Gjeldsproblemer.com har samtidig sett en økning i antall søknader om refinansiering med betalingsanmerkninger den siste tiden. Det har sikkert vært ennå flere som har refinansiert forbruksgjelden inn i boliglånene sine. Det hadde derfor vært veldig interessant å sett hvor mye av gjeld som ble faktisk nedbetalt og flytting av gjeld.

Nedgang i antall inkasso-saker

Inkasso-selskapene melder samtidig om en nedgang i antall inkasso-saker i september, målt mot samme periode i 2019. Lindorff forklarer dette med at covid19 har myket opp kreditorene og at banker i stor grad har gitt betalingsutsettelser/avdragsfrihet. Vi har selv gått igjennom noen av bankene og hos veldig mange banker så kan det virke som om flere stopper å gi avdragsfrihet fra januar 2021.

I artikkelen som Lindorff har publisert så skriver de videre at hvis man sammenligner med siste finanskrise så tar det gjerne litt tid før man ser utslagene i inkasso. På grunn av at flere store kreditorer som banker, strømselskaper, telefonselskaper og andre har gitt svært gode betalingsutsettelser så kan det ta ytterligere tid før man ser en topp i inkasso-saker. Det blir spådd at toppen i inkasso ikke kommer før langt ut i 2021.

Kan det være at det ikke går så ille likevel?

Selv om veldig mange tegnet et veldig dystert bilde av norske husholdninger når covid19 traff Norge så kommer man ikke unna at Norge har satt ut mange tiltak som spesielt har hjulpet husholdningene. I tillegg så har det vært en dugnad hvor alle har samarbeidet om å gjøre ting enklere for hverandre. Det er ihvertfall en mulighet for at ting ikke kommer til å gå så ille og kanskje vil denne krisen bidra til at flere vil tenke seg ekstra om før de tar opp gjeld.