Det har vært knyttet stor forventning og ikke minst spenning til det kommende gjeldsregisteret, som er et direkte tiltak mot den økende forbruksgjelden i Norge. I dette gjeldsregisteret skal alt av usikret gjeld som du har samles opp, inkludert kredittkort  med kredittkortgrense. Dette registeret skal være tilgjengelig for norske banker slik at de kan gjøre bedre vurderinger når de innvilger forbrukslån og andre typer lån.

NRK kunne i en artikkel som de i går publiserte røpe en del nøkkeltall som Evry, som skal drifte et av gjeldsregisterne i Norge. I følge NRK så kan man dra følgende konklusjoner om norske forbrukslån:

  • 175 000 nordmenn har forbrukslån
  • Nesten 600 000 nordmenn har kredittkort med utestående som de lar løpe
  • Det er flest menn som har usikret gjeld
  • Det er mest gjeld i aldersgruppen 40-60 år
  • Gjennomsnittlige forbrukslån er på 427 000
  • 55 % av de som har forbrukslån, har under 200 000.
  • 1100 nordmenn har gjeld i mer enn 4 banker

Hva betyr disse tallene?

Disse tallene bekreftet det vi Gjeldsproblemer.com har sett i lang tid og det er at det kommer til å bli flere mennesker med gjeldsproblemer på grunn av for mye forbrukslån. Når 55 % av alle som har forbrukslån har under 200 000,- men gjennomsnittet ligger på 427 000. Det betyr at det finnes mange der ute som har mye i forbrukslån og selv om man i artikkelen til NRK kunne få inntrykket av at det er noen veldig få som drar snittet opp, så skal det litt til ettersom volumene er så ståre.

Banker kan over ende

Det gjelder fortsatt å se hvordan gjeldsregisteret spiller seg ut, men dette kommer til å bremse veksten innenfor forbrukslån betraktelig. Kundene som har denne gjelden sliter nok allerede med den og nå står det flere renteøkninger på trappen. Kombinasjonen av at det blir vanskeligere for dem å få lån og at kostandene øker, det kan bety at bankene må ta veldig mye tap. Det er derfor man blant annet ser at forbrukslånbanker nå begynner å tilby refinansiering med sikkerhet. Om det er for å tjene nye penger i et nytt marked eller om det kan faktisk er for å redde seg selv, det vet vi ikke.

Dersom dette blir en «perfekt storm» så vil vi nok se banker som konsolidierer seg sammen og kanskje enkelte banker opphører. Det blir umulig for bankene å bli like lønnsomme som før, det betyr at det vil bli vanskeligere for disse bankene å hente inn nye penger. Norge har hatt en overetablering av forbrukslånsbanker og det er ikke nok kunder til alle bankene når gjeldsregisteret kommer på plass.

Hva har dette å si for oss kunder?

I starten så er dette mest dramatisk for bankene og eventuelt de kundene som på mange måter «lever av» forbrukslån. Altså at de bruker litt lånte penger hver måned og refinansierer lånet ofte. Disse kundene vil nok plutselig få en «reality check» fordi de ikke lenger kan skjule gjeld og det kan være vanskelig å få nye lån. På sikt så blir gjeldsregisteret veldig bra for oss som kunder. I Sverige så har gjeldsregisteret gjort sitt til at det er lave renter og mindre mislighold blant kundene.