Når man låner penger i Norge så skriver man under på en låneavtale. Dette er en avtale hvor man skriver under på et dokument som er en avtale mellom deg og banken. Her kommer det frem hvor mye penger man låner, hva slags sikkerhet som stilles og over hvilken periode lånet skal ned nedbetales over. Dersom man ikke betaler avdragene som er avtalt så havner lånet i restanse. Når lånet er i restanse så betyr det at du er mislighold av lånet. I dette blogginnlegget så skal vi gå inn på hva som skjer hvis du skulle være så uheldig at du misligholder ditt lån.

  1. Du får et brev om at ditt lån er i restanse, sammen med et krav om at du gjør opp beløpet du er skyldig. Dette er gjerne avdragene som du ligger bakpå med. Det er gjerne ikke noe forfallsdato her men banken understreker gjerne med at de ønsker at du skal gjøre opp så snart som mulig.
  2. Hvis du betaler inn det du er skyldig så går lånet tilbake til normalen igjen. Om du ikke gjør opp kravet så blir kravet sendt til inkasso og bankene vil i noen tilfeller kreve at du gjør opp lånet.
  3. Hvis du ikke får ny finansieirng av lånet så kan banken kreve tvangssalg av boligen

Hva bør du gjøre om du står i fare for å misligholde et lån?

Hvis du står i fare for å misligholde et lån så anbefaler vi at du snarest tar kontakt med banken. I veldig mange tilfeller så vil banken kunne være behjelpelig med å fryse lånet til du finner en løsning. Det er godt bankhåndtverk å finne gode løsninger for kunder, selv for de kundene som nødvendigvis ikke er de beste. Noen banker er veldig flinke på dette og finne gode løsninger, så finnes det noen banker som slettes ikke ønsker å hjelpe de som har problemer. Uansett, du vet ikke hvordan banken din kommer til å reagere, kanskje finnes det noen gode løsninger som de klarer å hjelpe deg med når.

Bankene ser normalt på dette når de hjelper kunder med betalingsproblemer:

  • Hvorfor har du havnet i betalingsproblemer?
  • Er det midlertidig?
  • Hvor mye sikkerhet har du?
  • Ønsker de deg som kunde?

Basert på denne vurderingen så vil bankene kunne se om de faktisk kan hjelpe deg eller ikke. Dersom banken ikke kan hjelpe deg så kan du søke etter banker som har spesialisert seg på nettopp dette. Nedenfor har vi listet opp noen av aktørene som kan hjelpe deg som har betalingsproblemer og har misligholdt ditt lån i din ordinære bank. Dette er banker som er villige til å se bort i fra betalingsproblemer, anmerkninger og andre ting. Det de ser på er mulighetene du har for fremtiden, motivasjonen din og selvfølglig inntekten din.

Hvordan få penger til å betale misligholdt lån?

Hvis du har fått varsel om at ditt lån er i restanse så vil det enkleste være å prøve å finne penger til å betale kravet du skylder. Da får du nemlig tid til å finne løsninger selv. For man kommer ikke unna at det er enklere å fikse en liten økonomisk floke når ting er er stabilt, med en gang man får en betalingsanmerkning eller lignende så blir alt mye vanskeligere. Veldig mange forstår ikke hvordan de skal få penger til å betale for misligholdte lån, men det er ikke så vanskelig. For de aller fleste av oss har en del ting vi ikke bruker som kan selges. Derfor anbefaler vi at om du har misligholdt lån eller står i fare for dette at du snarest prøver å se om du har noe du kan selge. Det er viktig å tenke at hvis man har mange ting man kan selge så kan man raskt kunne få nok penger til å få tid til å tenke ut en større løsning.

Les gjerne våre andre andre guider:

Hvordan stoppe tvangssalg?

Hjelp til å rydde opp i gjeld

Refinansiering med betalingsanmerkning