Noen ganger får man uforutsette utgifter som man ikke har råd til, da gjelder det å tenke smart og ikke velge en løsning som er kostbar. Veldig mange som får et umiddelbart behov for penger tyr til f.eks forbrukslån eller kredittkort. Selv om du skulle ha et billig forbrukslån så finnes det ofte alterrnativer som er bedre. Det mange ikke vet er at det er mulig å låne penger hos arbeidsgiver og at veldig mange arbeidsgivere slettes ikke stiller seg negativt til å låne ut penger til en ansatt som er i knipe.
Hvis du er nylig ansatt i en bedrift så kan du nok ikke regne med å få låne penger av dem, men om du har vært ansatt over lenger tid så kan det være en god løsning. Dette er faktisk ganske så mye vanligere enn man tror og enkelte bedrifter har laget egne løsninger for dette. Så har man noen bedrifter hvor dette ikke har vært et spørsmål tidligere og det blir litt mer jobb for å få på plass alt. Store bedrifter har gjerne egne løsninger for nettopp dette å låne ut penger til ansatte.
Nå som i tillegg renten er lav på pengene bedriften har i banken så er det heller ikke nødvendigvis så veldig dumt for bedrifter å låne ut penger til ansatte som trenger det.
Må man betale renten på lån fra arbeidsgiver?
Ja, de aller fleste bedrifter som låner ut penger til ansatte vil ønske å få en rente på dette. Om dette er lavere enn normrenten så vil man beskattes deretter. Det er uansett som regel et mye billigere lån enn f.eks vanlige forbrukslån eller kredittkort.
Hvor mye kan man få i lån fra arbeidsgiver?
De aller fleste som låner penger hos arbeidsgiver gjør dette på mindre lån. Alt i fra noen tusen kroner til flere hundre tusen kroner. Det som er viktig er at du har mulighet til å betale lånet tilbake med renter. Hvor mye du får i lån bør være i tråd med hvor stor din inntekt er og veldig store lån fra arbeidsgiver vil i mange tilfeller være helt utelukket.
Trenger man en låneavtale når man låner penger fra arbeidsgiver?
Ja, man trenger en skikkelig låneavtale. Her må alle punkter komme frem og det bør vedlegges en nedbetalingsavtale. I tillegg så bør alle viktige punkter defineres her.
- Hvor lenge løper lånet?
- Hva skjer hvis den ansatte slutter?
- Hva skjer hvis bedriften går konkurs?
Det finnes flere maler og DinBedrift.no har laget en mal som du kan se på her!
Hva må man tenke på før man låner penger fra arbeidsgiver?
Om det er et mindre lån så er det som regel ingenting å tenke på, men dersom du har behov for et større lån så bør du tenke på hvor lenge du tenker å jobbe i jobben din. Hvis du er på jakt etter ny jobb så er det dumt å låne penger av nåværende arbeidsgiver og du bør også tenke på om du er komfortabel med å skylde bedriften penger. I større bedrifter så er dette gjerne en del av frynsegodene men i mindre bedrifter så kan et lån gjør ting mer komplisert.