Tidligere så har vi i Gjeldsproblemer.com skrevet mye om hvordan du kan få refinansiering med betalingsanmerkninger og lån med betalingsanmerkninger men vi har innsett at vi skrevet veldig lite om det å låne penger når du har inkasso. For stadig flere nordmenn får inkasso og Lindorff kunne melde om kraftig økning innen inkasso. Så det store spørsmålet som veldig mange stiller seg er om man kan få lån med inkasso?

Ja, det er faktisk mulig å låne penger med inkasso men det er under noen veldig gitte forutsetninger:

 • Lånet må brukes til å betale ned inkasso og eventuelle betalingsanmerkninger du har
 • Du må vise vilje til å rydde opp i gjeld 
 • Du må eie egen bolig for å stille sikkerhet for lånet (du må ha ledig kapital)
 • Du må ha en skattepliktig inntekt

Kravene for å kunne låne penger med inkasso er derfor ganske høye. Så hvis du ønsker å låne penger når du har inkasso for at det skal gå til forbruk eller andre ting så er dette ikke mulig. Grunnen til at vi har har inkasso og betalingsanmerkninger i Norge er nettopp for å beskytte deg og ikke minst samfunnet. For om du låner penger som du ikke har råd til å betale tilbake så går dette ut over flere andre.

Hvordan søker jeg om lån med inkasso?

For å søke om lån med inkasso så må du først finne en bank som tilbyr lån eller refinansiering med inkasso. Dette er noe som vanlige banker styrer unna. Derfor må man gå til en bank som tilbyr omstartslån, spesiallån, refinansiering med betalingsanmerkninger. Dette er banker som gjerne har spesialisert seg på å tilby lån og refinansiering til kunder med en problematisk eller vanskelig økonomi. Det kommer stadig flere banker som tilbyr dette produktet men nedenfor finner du en oversikt over flere aktører som tilbyr dette. Noen av disse er agenter som samarbeider med flere banker som tilbyr lån med inkasso og noen er helt rene banker. Vi anbefaler at du søker hos flere steder samtidig slik at du er sikret flere tilbud og kan sammenligne betingelser for lånet du ønsker.

Når du så har søkt hos de forskjellige tilbydere av de som gir ut lån selv om du har inkasso eller betalingsanmerkninger så er en prosess som starter. Du vil gjerne bli kontaktet på telefon eller epost for å gi mer informasjon om din situasjon. Dette gjør de for å bli bedre kjent med deg og hvordan du har havnet i inkassogjeld. Det er en veldig manuell bedømmelse av din situasjon men det er fordi at det å låne ut penger til en som har inkasso og betalingsanmerkninger er høy risiko.

Etter at man har fått en «godkjent sak» så vil banken deretter begynne å undersøke om du har nok sikkerhet i boligen din. Hvis du bor i et ettertraktet strøk så vil det i mange tilfeller være nok med en e-takst men om banken er usikker på verdien av din bolig så kan de i enkelte tilfeller sende ut sine egne takstmenn som verdivurderer boligen. Dette er for at banken skal være sikker på at sikkerheten som du stiller for lånet med inkasso er korrekt.

Når dette er gjort så vil banken gjøre klart en tinglysning for lånet og det er først når denne er sendt inn at banken vil løse inn inkassogjelden din og du blir kvitt inkassoen som du skylder.

Hvor mye koster det å låne penger med inkasso?

Et lån med inkasso og lån med betalingsanmerkninger er svært kostbare løsninger. For selv om bankene gledelig hjelper deg med å rydde opp i gjelden så er det ikke uten en pris. Når du låner penger med inkasso så vil banken ta en høyere rente på hele din gjeld, den ligger gjerne på mellom 6 % – 8%, noen ganger kan det være høyere. I tillegg til dette så tar banken et etableringsgebyr som av mange oppleves som høyt, hvor mye det er på varierer litt fra bank til bank.

Etableringsgebyret kan av mange oppleves som urettferdig men når man har pådratt seg inkasso så bærer man med seg høyere risiko. Så er det heller ikke mulig for bankene å binde deg med mindre du får en fastrente og hvis du ikke har det så kan du flytte til en annen bank når muligheten byr seg. Det skal nevnes her at veldig mange av de ordinære bankene er veldig obs på gjeld fra disse spesialistbankene så om man tror man skal kunne låne penger for å raskt flytte seg over til en vanlig bank.

Dersom man ønsker å bli kvitt inkasso men skylder veldig små beløp så kan det derfor være en veldig dårlig løsning for å låne penger for å bli kvitt disse. Dette er en kostbar løsning som passer best for de som har betalingsanmerkninger og en høy gjeld. Vi vet at enkelte kunder klarer å forhandle både rente og etableringsgebyr så man kan alltid sjekke først.

Er det å låne penger den beste måten å bli kvitt inkasso på?

Det kommer veldig ann på hvilken situasjon du er i og hvilke muligheter du har. Om det dreier seg om et mindre beløp så er et inkasso-lån slettes ikke den beste måten å bli kvitt de på. Da kan det være en bedre mulighet å se etter muligheter for å enten betale ned over tid eller låne penger privat for å betale ned inkassoen. Om du derimot har en høy gjeld, inkasso og betalingsanmerkninger så kan det være en god løsning med et inkasso-lån.

Hvis man skulle være å så uheldig å havne i et økonomisk uføre så er det utrolig viktig at man tenker på at dette er en ny sjanse og at man unngår å havne i lignende problemer igjen. For det er dessverre slik at det er mange av de samme menneskene som kommer i inkassogjeld igjen og da er det ikke sikkert man får et lån med inkasso.

Hvilke banker tilbyr lån med med inkasso?

Det finnes et økende antall banker som tilbyr lån med inkasso. Nedenfor har vi oppsummert en del av bankene som kan se bort i fra inkasso-saker når du søker om lån. Du kan enkelt klikke deg inn på hver enkelt enn for å lese mer om banken og våre erfaringer med den banken.

Bluestep

lån med inkasso

Bluestep er en bank som som har eksistert lengst og hatt et tilbud til nordmenn med en vanskelig økonomi i flere år. Bluestep tilbyr lån med inkasso, lån med betalingsanmerkning, boliglån med betalingsanmerkning og refinansiering med betalingsanmerkninger. Bluestep er en veldig seriøs aktør med god kundeservice og mye kunnskap. Du kan lese mer om Bluestep og våre erfaringer med Bluestep her.

Bank 2

Bank 2 er kanskje mest kjent for å hjulpet John Arne Riise i sin tid når han hadde store økonomiske problemer men burde vært mer kjent for pionerarbeidet de har gjort innenfor utlån til personer med økonomiske problemer. Hos Bank 2 kan du låne penger selv om du har betalingsanmerkninger, inkasso eller annen høy gjeld. Du kan lese mer om Bank 2 og våre erfaringer her. 

Mybank

Mybank er en relativt ny bank som først startet med å tilby forbrukslån men har etterhvert endret profil til en bank som tilbyr lån med sikkerhet i bolig. De har valgt å kalle sitt lån for omstartslån og dette er et lån for deg som ønsker å rydde opp i gjeld. De kan hjelpe deg med å bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso. Du kan lese mer om våre erfaringer med MyBank her.

Nordax

Nordax er en gammel aktør innenfor forbrukslån som nylig har satset på lån til nordmenn med betalingsanmerkninger, inkasso eller som av andre ulike årsaker ikke får lån i tradisjonell bank. Du kan lese mer om våre erfaringer med Nordax her. 

Kraft Bank

Kraftbank er en relativt ny bank som har satset på lån med inkasso og lån med betalingsanmerkninger. Dette er en bank som tilbyr refinansiering med sikkerhet i boligen men også løsninger hvor deler av gjelden er usikret. Du kan lese mer om våre erfaringer med Kraft Bank her. 

Kan man få lån i vanlig bank?

Dersom du kun har fått varsel om inkasso så kan du som regel få lån i vanlig bank men dersom du har registrerte inkasso-saker så kan du ikke få lån i vanlig bank hvis du er en normal kunde. Dersom du kun har fått et inkassovarsel så bør du derfor raskt handle om du ønsker å bli kvitt kravet med et lån i vanlig bank.

Veldig mange syntes at det er urettferdig at det ikke er mulig å få lån med inkasso i sin vanlige bank og det kan vi forstå. Likevel så må vi forstå at banken ser på det å inkasso eller betalingsanmerkinger som en høy risiko som de ikke vil ta. Hvis de skulle lånt ut penger til nordmenn med inkasso og betalingsanmerkinger så måtte de ha tatt en høyere rente på alle sine kunder.

Hva skjer om man ikke gjør noe med inkasso?

Hvis man har fått en eller flere lån som går til inkasso og man velger å ikke gjøre noe med dette så kan man ende opp med en betalingsanmerkning. Det å få en betalingsanmerkning kan være svært belastende og ikke minst begrensende. Betalingsanmerkninger kan være vanskelig å bli kvitt og ikke minst så kan det være veldig kostbart.

Det er som regel vanskeligere å finne en løsning dersom et krav har blitt en betalingsanmerkning. Derfor er det veldig viktig å ta grep raskt dersom man har fått et inkasso varsel. Med en gang ett lån eller en regning har gått til inkasso så blir det fort mye mer kostbart. Det legges raskt på renter og gebyrer som gjør at noe som var et lite krav kan vokse seg veldig stort.

Dersom man ikke gjør noe med inkasso eller betalingsanmerkninger så vil man til slutt ende opp med å risikere personlig konkurs. Dette er ikke noe hyggelig alternativ for hverken deg eller de rundt deg.

Hvem kan søke om lån med inkasso?

For å få låne penger med inkasso så må du ha sikkerhet som du kan stille for lånet. Det betyr at dette er et lån som i hovedsak er tilgjengelig for deg som i dag eier egen bolig. I tillegg til at du må eie egen bolig så må du ha ledig verdi i boligen. De siste årene så har det vært en eventyrlig vekst i boligmarkedet som gjør at veldig mange har nettopp ledig verdi i boligen.

Samtidig så må du oppfylle noen enkle krav fra banken for. kvalifisere til lån:

 • Du må ha skattepliktig fast inntekt på over 250 000,-  (trygd, lønn, aap, pensjon)
 • Du må ha en intensjon om å rydde opp i din gjeld

Hvordan er låneprosessen?

Vi vet at veldig mange ønsker å vite hvordan låneprosessen er før de søker om lån med inkasso. Derfor har vi forklart prosessen i noen enkle trinn nedenfor:

 1. Du sender inn søknaden
 2. Banken ser på søknaden din
 3. Banken kontakter deg på telefon eller epost
 4. Hvis banken tror de kan hjelpe deg så skaffer de en takst på din bolig
 5. Banken betaler ut lånet og gjelden du har til dine kreditorer

Et vanlig problem bankene har er at mange av de ønsker å snakke med deg på telefon før de gir deg et endelig svar på din lånesøknad. Grunnen til at de gjerne ønsker å snakke med deg først er for å kunne høre litt om hvem du er, at du ønsker å rydde opp og få en kontakt med deg som kunde. Veldig mange som har betalingsanmerkninger og inkasso syntes dette gjerne er en vanskelig samtale. Vi anbefaler deg å ta telefonen til banken for å finne en løsning, de jobber med dette daglig og er kun opptatt av hvordan de kan hjelpe deg.

Alternativer til lån for å bli kvitt inkasso?

Det låne penger for å bli kvitt inkasso er en svært effektiv og enkel måte å bli kvitt inkasso på men det passer ikke for alle. Hvis man ikke ønsker å låne penger for å bli kvitt inkasso så kan man betale ned gjelden manuelt. Det du kan gjøre da er å først forhandle med kreditorene for å få laget en nedbetalingsplan. Når nedbetalingsplanen er laget så kan du betale ned hver måned til du er kvitt hele din gjeld. Her er det ofte slik at inkasso-selskapene kan fryse renter eller gi lavere renter så lenge du følger nedbetalingsplanen. Vær oppmermsom på at om du har veldig fersk gjeld så er det ikke sikkert at dine kreditorer vil gå med på en nedbetalingsplan.

Dette er spesielt gunstig for deg som har et mindre beløp i inkasso og da vil du som regel komme bedre ut av dette totalt sett enn et lån med inkasso som gjerne koster mye mer i renter og etableringsgebyr.

Noen siste tips fra oss

Uansett om du velger et lån med inkasso eller om du velger en annen løsning så ønsker vi å komme med noen oppmuntrende ord. Vi vet at det er kjempe kjedelig å ha økonomiske problemer og vi vet at det ikke er enkelt. Det som er sikkert er at du er på riktig vei for å bli kvitt dine problemer. Det kan være veldig tungt å stå oppe i dette alene så kanskje du kan finne en i familien eller en venn som du kan snakke sammen med for å finne gode løsninger. De kan kanskje ikke hjelpe deg med å få godkjent lån med inkasso men det kan være mye psykologisk hjelp fra noen som kan stå ved din side.

Andre artikler vi tror du vil ha utbytte av:

Refinansiering med betalingsanmerkninger 

Hvordan bli kvitt inkasso?

Hjelp til å rydde opp gjeld?