Er det egentlig noen grunn til at bankene skal kjempe om din gunst, når de er sikret god avkastning uansett? En av grunnene er at de ser potensielle inntekter i akkurat deg. Med lønnskonto, lån og kreditt i deres bank tjener de enorme summer når alt legges sammen. De ser også et annet potensiale som ikke er like positivt. Det er nemlig slik at staten vil gå inn å dekke all påført gjeld om ikke kundene betaler.

Det betyr at bankene er sikret og i prinsippet ikke tar noe risiko på sine dure lån. Å spekulere i andres ulykke er ikke bra, men det blir gjort gjennom at de skiller ut lån til forbruk i datterselskaper og samarbeidspartnere. Så kommer spørsmålet, kan banken hjelpe deg før det går så langt at du må ha hjelp til å håndtere gjelden? Hva kan banken hjelpe til med?

Gi lavere rente

Banken har en del å gå på når det gjelder renter. I siste instans er det her de tjener pengene sine, og derfor ser vi mange banker som nøler når renta settes ned. Men ofte kan man be om lavere rente på f.eks. huslån dersom andre banker har lavere rente. Om banken er treg med å sette ned renter når sentralbanken vedtar ny rente, da kan man ta kontakt for å be om lavere rente.

Gi betalingsutsettelse

Banken kan hjelpe deg dersom du er i krise. Er det tomt på konto tre uker før lønn så er ikke økonomien sunn. Man må klare å komme seg ovenpå på ett eller annet vis. Banken kan gi betalingsutsettelse med lovnad om bedring. Det kan være en måned og opp til et halvt år. Betalingsutsettelse er i motsetning til hva mange tror, ikke gratis. Det legges på gebyrer og avgifter og lånet i sin helhet blir dyrere.

Sette opp budsjett

De fleste banker er til for å hjelpe deg med mange viktige ting. Som å ha en lønnskonto, tilby lån og fondssparing, forsikringer også videre. Men de kan også hjelpe til med budsjett. Budsjett settes i prinsippet opp med plusser og minuser. Inntekter på en side og utgifter på en annen side. Mange har ikke peiling på hva de bruker penger på og blir overrasket over resultatet. Nå er det lettere å se hva man kan gjøre for å få en bedre økonomi. En slik bank er DNB, de har et eget program i nettbanken man kan se hva man har brukt penger på.

Rådgivere i banken

Selv om de fleste banker i dag er på nett, fins det også personer man kan snakke med enten via internett eller i bankens lokale. De kan gi utfyllende informasjon om alt fra sparing til inkasso. Hvordan går man fram for å få en bedre husholdningsøkonomi, og hva skal til for at man skal få råd til den ferien man lenge drømte om? Rådgivere i bank har som regel finansiell bakgrunn, og har god innsikt i hvordan man skal få hjelp med gjeldsproblemer.

Samle lån

Mange banker tilbyr refinansiering. Dette er et lån som gir flere fordeler: * Lavere rente * Bedre oversikt * Færre gebyr * Lenger løpetid Men det er ofte bare dem som sitter med egenkapital i form av eiendom eller formue som blir tilbudt refinansiering. Når man samler lån må man være forsiktig med å ikke nok en gang komme i uføre, da dette kan bli virkelig dyrt. Det er likevel lov å se på hvilket som helst lån som et refinansieringslån, så lenge ikke banken har lagt på slike krav. Et slikt tilfelle er kjøp av bil. Samling av lån gir ofte lavere månedsbeløp, noe som er viktig for mange med stor belastning. Men det øker ofte tilbakebetalingen.

Vi har skrevet litt om hvordan du kan samle smålån og hvordan du kan samle kredittkortgjeld.

Opplever du at banken ikke kan hjelpe deg?

Hvis dine gjeldsproblemer har gått for langt slik at du har betalingsnanmerkninger eller inkasso så kan det være at det har gått for langt for at din ordinære bank kan hjelpe deg. Det er nemlig slik at de aller fleste banker ikke ønsker dårlige betaler som kunder og de har heller ikke musklene til å få hjelp med disse typene saker. Derfor er det utrolig bra at det finnes banker som spesialiserer seg på deg som har gjeldsproblemer. Dette er banker som hver dag hjelper nordmenn med å bli kvitt inkasso, betalingsanmerkninger og andre økonomiske plager. De kan ikke bare hjelpe deg med lån, men de kan hjelpe deg meg råd og vet hva som er viktig å huske på. Så om du har fått avslag på din lånesøknad så er det bare å søke her. Nedenfor er et utvalg av banker og agenter som kan hjelpe deg med lån når du har betalingsproblemer: