Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Et spørsmål som vi ofte får på nettsiden er «Kan man få hjelp av NAV til gjeldsproblemer?». Dette spørsmålet kommer gjerne fra mennesker med masse gjeld og som desperat ønsker hjelp, men enten ikke har råd til å søke privat hjelp eller som vegrer seg for å søke hjelp. Det er ikke veldig lett å finne informasjon om dette som gjelder for alle steder i Norge.

Alle kommuner i Norge er pliktig til å gi sine innbyggerne gjelds rådgivning. Gjelds rådgivning er i regi av ditt lokale NAV-kontor. Dette er gratis rådgivning og er tilgjengelig for alle med:

  • Som søker om økonomisk sosialhjelp
  • Hvis du ikke klarer å betale ned på gjeld og betale regningene dine
  • Hvis du ikke har nok penger til dine utgifter

Hva kan NAV hjelpe med?

NAV kan hjelpe deg med å råd og informasjon så du kan:

  • Lage et budsjett
  • Lage nedbetalingsplan
  • Kontakte kreditorer
  • Kontakte namsmann

I tillegg til dette så skal NAV informere deg om dine rettigheter med tanke på gjeld og gjeldsordning. I hovedsak så kan NAV gi deg informasjon om hvordan du kan gjøre disse tingene, men du må utføre dette selv. Det er heller ikke alle NAV-kontorer som har kompetansen som kreves her, da kan du bli sendt videre til riktig sted.

NAV yter ingen økonomisk hjelp til å betale ned din gjeld. Så dette er kun informasjon om hvordan du kan ta tak i dine gjeldsproblemer og komme deg på fote igjen.

NAV har åpnet hjelpetelefon

For noen år siden så åpnet NAV en sentral tjeneste for deg som har gjeldsproblemer. Ved å ringe til 55 55 33 39 så kan du få generell rådgivning over telefon. Dette kan være et absolutt godt alternativ på grunn av lange ventetider på lokale NAV-kontorer. 

Hvor lang tid tar det å få hjelp?

Det varierer veldig fra kommune til kommune, men det er ingen hemmelighet at det har vært lang ventetid på gjeldsrådgivning i enkelte kommuner. For noen år siden så var det en rapport som dokumenterte at ventetiden var fra 2 uker til et halvt år. For å sjekke ventetiden så anbefales det at du kontakter NAV for å sjekke hvor lang ventetid det er i din kommune.

Hvis det er veldig lang ventetid så har NAV startet opp med telefonlinje som er åpen hver dag mellom 09:00-1430 fra mandag til onsdag. Her kan du ringe anonymt å få råd og svar på spørsmål du måtte ha om gjeld. Du kan ringe de på 55 55 33 39.

Alternativ til NAV?

Hvis du ønsker hjelp med en gang så kan du få hjelp av en privat gjeldsrådgiver. Det finnes ganske mange som tilbyr gjeldsrådgivning, dessverre er ikke alle like seriøse. Man bør derfor være veldig forsiktig når man velger en privat gjeldsrådgiver. Det beste er å velge en gjeldsrådgiver som har en juridisk bakgrunn og har hjulpet flere tidligere. Avtal alltid en pris på forhånd som er basert på hvor mye tid de bruker på din sak.

Gjør alltid et søk i Google før du inngår avtale med en gjeldsrådgiver. Hvis det ligger mange negative tilbakemeldinger så bør du styre unna.

Les gjerne våre andre artikler:

Hvordan få hjelp til å rydde opp i gjeld?

Hvordan lage et budsjett?