Stadig flere nordmenn har ikke stillingen som «fast ansatt» og det kommer av flere ting. Stadig flere nordmenn velger å etablere egne bedrifter og samtidig så blir det stadig mer populært for bedrifter å tilby midlertidige stillinger. Dette er egentlig ikke noe særlig stort problem bortsett fra når man skal søke boliglån. For når man skal søke om boliglån om boliglån så foretrekker bankene kunder som har tittelen «fast ansatt» men er det mulig å få boliglån når man ikke har fast jobb? Det korte svaret på dette er – ja det er mulig å få boliglån selv om du ikke er fast ansatt. Det er riktignok litt andre faktorer som gjelder enn når du er fast ansatt:

  1. Du må ha en arbeidskontrakt som viser at du har inntekt
  2. Alternativt så må du ha et regnskap eller tidligere historie på at du har opprettholdt inntekten din over tid
  3. Du kan ikke ha noen aktive inkassosaker
  4. Du kan ikke ha betalingsanmerkninger

Er du selvstendig næringsdrivende? Les vår guide om hvordan du kan få boliglån som selvstendig næringsdrivende

Hvorfor gir banken avslag på grunn av at man ikke har fast jobb?

Veldig mange kan bli irriterte på banken når de får avslag. Noen tar det personlig og andre syntes at det er urettferdig. Hvis man ønsker å få boliglån når man ikke er fast ansatt så må man vite hvorfor bankene ikke er glad i nettopp slike saker. Det handler nemlig om risiko. Hvis du har fast jobb så er det mindre risiko for banken å gi deg et boliglån. En fast jobb i Norge gir deg mange rettigheter som du ikke har uten en fast jobb. Når du snakker med banken så gjelder det derfor for deg å prøve å gjøre det du kan for å gjøre banken sikker på at selv om du ikke er fast ansatt så er det lite risiko. Når man setter seg inn i dette gjerne før man snakker med banken så øker man sannsynligheten for at du kan få et lån betraktelig.

Våre beste tips til deg som ønsker boliglån uten å være fast ansatt

  • Søk i flere banker for å se om de vurderer forskjellig
  • Sørg for å ha god dokumentasjon på inntekten din
  • Det kan være lurt å ha spart opp en bufferkonto (dette teller positivt)

Jeg har ikke fast jobb og har fått avslag på boliglån

Hvis du har fått avslag på boliglån hos en vanlig bank så kan du vurdere å søke i en annen type bank. Det finnes nemlig en del banker som har spesialisert seg på kunder som ikke får boliglån i ordinær bank. Normalt så sikter disse bankene seg gjerne inn på nordmenn som trenger lån når de har betalingsanmerkninger men de kan like gjerne gi lån til deg som har fått avslag i en vanlig bank fordi du ikke er fast ansatt. Det er faktisk slik at for disse bankene så er du gjerne mindre risiko enn disse andre «vanlige kundene» de normalt er vandt med. Baksiden med denne typen finansiering er at det er høyere rente og har et ganske høyt etableringsgebyr som legges på lånet. Det er dermed et alternativ for deg som virkelig ønsker å få boliglån uten å være fast ansatt. Det som er viktig å huske på er at om du blir fast ansatt senere så kan du fint refinansiere dette boliglånet vekk og du kan dermed få et vanlig boliglån. Hvis du søker om boliglån hos en av disse bankene så kan det være lurt å få en bekreftelse på årsaken til låneopptaket. Det kan være fint å ha når du skal søke om lån i en annen bank senere slik at banker ser at du ikke har lån hos en av disse fordi du har betalingsproblemer men heller bankproblemer. Du finner en oversikt over tilbydere av slike lån i toppen av denne artikkelen.

Lykke til med boligkjøp!