Stadig flere nordmenn har forbrukslån og veldig mange lurer på om man kan få boliglån når man har forbrukslån. Ja, det er defintivt mulig å få boliglån selv om man har forbrukslån. Hvis man har forbrukslån så vil banken gjerne regne dette inn som gjeld du har i dag og ta dette minus egenkapitalen din. Det betyr at om du har mye forbruksgjeld så vil dette kunne påvirke hvor mye du kan få i boliglån av banken.

For noen år siden så vurderte banken det gjerne slik at man ikke trengte å se alt som en helhet men her har Finanstilsynet kommet noen ganske klare krav til bankene:

  • 15 % krav om egenkapital
  • Maks 5 ganger inntekten i lån (inkluderer alt av gjeld)
  • Du må tåle 5 % prosentoppgang i rente

Det er dermed en total vurdering som banken gjør. De har i noen tilfeller muligheter til å fraviike fra disse regelene, noe som kalles for unntakregelen. Dette er noe som bankene gjerne holder litt igjen på og det er ingen selvfølge at banken skal fravike fra disse reglene. Forbruksgjeld kommer som regel ikke inn som et grunnlag for å fravike fra disse reglene.

Kan banken se at man har forbrukslån?

Før så var bankene helt avhengig av å spørre deg spørsmål om du har forbruksgjeld eller sjekke skattemeldingen din for å se om du har noen poster som stammer fra forbrukslån. Nå derimot så har vi fått på plass et gjeldsregister og dette sjekker bankene opp når du søker om lån. Her vil de få opp alt av kortsiktig gjeld som f.eks:

  • Forbrukslån
  • Kredittkort (inkludert ubrukte kredittrammer
  • Kreditter

Derfor er det best hvis man ønsker å søke om boliglån når man har forbrukslån å være helt ærlig med banken. Forklare din økonomiske situasjon og hvorfor du har forbrukslån. De aller fleste banker har en forståelse for at man noen ganger trenger forbrukslån og de ønsker samtidig gjerne deg som kunde. Veldig mange tror at banken vil se på det negativt med forbrukslån når man søker om boliglån og det hadde nok vært best uten. Likevel så har forbrukslån blitt så vanlig at dette ikke blir ansett som like negativt som forbrukslån var for en del år siden.

Noen banker vil ikke ha kunder med forbrukslån

Det finnes fortsatt noen banker som styrer unna kunder med forbrukslån og gir avslag på boliglån på bakgrunn av dette. Det finnes heldvigvis veldig mange banker som tilbyr boliglån og alle tenker ikke helt likt om forbrukslån. Om du får avslag i en bank så anbefaler vi at du søker om boliglån i flere banker. Dersom alle avslår søknaden din så kan du vurdere å søke om lån i en bank som er vanligst brukt til refinansiering med betalingsanmerkninger, dette er gjerne banker som har helt andre forventninger og ikke minst har lavere krav enn vanlige banker. Det er samtidig viktig å påpeke at disse bankene må følge retningslinjer og forskrifter på lik linje med andre banker. Vi gjør oppmerksom på at dette er normalt svært kostbare lån og det er ikke alltid den beste løsningen.

Om du har forbrukslån så kan det være lurt å refinansiere forbrukslånet før du søker om boliglån. Da kan du få en bedre rente og dermed så vil banken kanskje vurdere dette annerledes. Nedenfor finner du en oversikt over aktører som enkelt lar deg refinansiere ditt forbrukslån slik at du kan få bedre rente og større sjanse for å få boliglån.

 

Vurder å betal ned forbruksgjeld før du søker om boliglån

De aller fleste som ønsker å realisere boligdrømmen sin vil være tjent med å først prøve å betale ned forbruksgjelden sin. Det finnes mange måter på hvordan du kan betale ned forbruksgjeld raskt på. Vi har skrevet noen guider til deg som kan hjelpe deg:

Hvordan betale ned gjeld raskt?

Hvordan refinansiere forbruksgjeld?