Ja, i teorien så kan gjeld bli foreldet men det ser svært sjelden ettersom kreditorene er dyktige på å inndrive sin gjeld. I tillegg så har vi et svært effektivt apparat med namsmannen som inndriver penger for private, bedrifter og ikke minst staten selv. Nedenfor har vi skrevet litt om hva som er reglene rundt foreldelse av gjeld.

Når blir gjeld foreldet?

Den vanlige foreldelsetiden er 3 år. Det betyr om du skylder noen penger og det går 3 år så kan gjelden bli foreldet. Det er likevel ikke slik at du bare kan ta opp gjeld og la den vente i 3 år. Dersom kreditoren bruker alle virkemidler og til slutt gjør en utleggsforretning så blir kravet forlenget med 10 år. Det er derfor slik at det finnes svært lite gjeld som blir foreldet i den forstand og man ender som regel opp med å betale ned gjeld man skylder. Det er derfor en svært dårlig strategi å avvente med gjeld.

Det som derimot er langt vanligere er at før gjeld går til utleggsforettning at man forhandler med kreditorene for å få ned kravet mot at de får enten et beløp for å dekke gjelden eller alternativt tilby en nedbetalingsplan. Dette er blant annet helt vanlig når man får innvilget en refinansiering og ønsker å få kostnadene ned. Det man gjerne forhandler på er da gjerne gebyrer og renter som har påløpt gjelden man skylder slik at kreditor får tilbake kravet som du skylder.

Kan alle krav bli foreldet?

I utgangspunktet så kan alle krav bli foreldet men det finnes noen unntak her og spesielle regler. Som f.eks barnebidrag, bøter og skatt, her er det helt andre krav enn på vanlig gjeld.

Hvordan finne ut om gjeld er foreldet?

Om du er usikker på om din gjeld er foreldet så kan du bruke en advokat for å få en vurdering. En advokat høres veldig kostbart ut og det er det. Om du har en innboforsikring så kan du ganske enkelt ringe ditt forsikringselskap å få dekket advokat opp til 100 000,-. Det er en egenandel her, men den er ofte ganske liten i forhold til kostnadene til en advokat.

Les våre andre artikler:

Lån med inkasso

Hvordan stoppe tvangssalg?

Få hjelp til å rydde opp i gjeld