Alle nordmenn opplever nok en gang i livet å få et varsel om inkasso i posten, dette er et lite hyggelig brev av flere grunner. Inkasso er skummelt og ikke minst veldig dyrt. Det er nesten litt uforklarelig dyrt og dette er oppe til myndighetenes vurdering. Det skal ikke være billig å ikke betale regningene sine men det skal heller ikke strø salt i såret til de som er i et økonomisk uføre. Vi ønsket likevel å prøve å forklare hvorfor inkasso er dyrt og hvordan «systemet» fungerer.

For å forstå prisen på inkasso så må vi først sette forstå prosessen med inkasso. Hvis du ikke har betalt regningen din, fått en purring og deretter et inkassovarsel så vil inkassoprosessen starte. Hvis det er selskapet/du skylder penger gjør egen inkasso så vil du få en regning med påløpte gebyrer og forsinkelserente. Hvis selskapet ikke gjør inkasso selv så «selger» de kravet til et inkassobyrå når du ikke har betalt regningen. Prisen inkassobyrået betaler er ofte svært mye lavere enn det opprinelige kravet mot deg.

Når inkassoselskapet skal inndrive pengene fra deg så så krever de som person for hele beløpet + gebyrer + forsinkelsesrente. Det er inkassogebyr på 700,- kroner, rettsgebyr på 1150 kroner og så er det forsinkelserente på hele 9,25 %. Dette er et eksempel fra et.kjent stort inkassoselskap. Inkassoselskapet må følge et løp som innebærer varslinger og purringer. Inkassoselskaper bruker ikke bare epost, de ringer og for mange så kan det virke veldig irriterende. Samtidig så skal man ha respekt for systemet og at det er helt nødvendig å ha et system som gjør at man kan kreve inn penger.

Så svaret på spørsmålet om hvorfor inkasso er dyrt så er det fordi det er satt noen satser som har vokst hvert eneste år. Samtidig så har verden blitt mer digital og det har gjort sitt til at kostnadene har minsket for selskapene og fortjenesten har blitt høyere. Taperne her er de menneskene som sliter med inkassogjeld og som sliter med gjeldsproblemer.

Hva burde du gjøre dersom du sliter med inkasso?

Dersom du sliter med inkasso så vil vi oppfordre deg til å få hjelp til dette. Hvis du eier egen bolig så kan du kanskje få hjelp av en av spesialistbankene som vi lister nedenfor. Disse kan gi lån med inkasso og med betalingsanmerkninger. Disse kan ved hjelp av sikkerhet i boligen din hjelpe deg med å få betalt ut inkassokravene slik at du kan få økonomien i stabilt sideleie. Når du har fått ryddet opp så kan du søke om lån i en vanlig bank. Vi har skrevet mer om refinansiering med betalingsanmerkning her eller så kan du bare klikke deg inn på annonsøren våres nedenfor.

Dersom du ikke eier egen bolig så finnes det muligheter for deg. Hvis du har veldig mye gjeld så kan du vurdere å søke om en gjeldsordning, uansett så kan du gratis hjelp til gjeldsproblemer av NAV. Hver eneste kommune i Norge er forpliktet til å tilby gratis gjeldsrådgivning til sine innbyggere. Vi oppfordrer alle som har mye inkasso om å opprette en dialog med selskapet for å forklare situasjon, i mange tilfeller så kan man få fryst renter og gebyrer en liten stund mens man jobber med å finne en løsning.

Les gjerne våre andre guider her:

Hvordan rydde opp i gjeld?

Hvordan stoppe tvangsalg?

Hvordan forhandle med kreditorer?

Du finner ellers veldig mange andre nyttige blogginnlegg på vår blogg som vi har kalt pengebloggen!