Hvordan vil et gjeldsregister påvirke deg?

Det nærmer seg lansering av gjeldsregister i Norge. Det er to selskaper i Norge som skal drive hvert sitt gjeldsregister under reguleringer fra staten. Det finnes veldig mange som snakker om hvordan det vil fungere, men hvordan vil det påvirke deg? Det er dette vi skal gå igjennom i denne artikkelen. I løpet av sommeren er gjeldsregisteret forventet å være på plass og implementert av alle banker i Norge. Systemet er klart og tilbyderne venter kun på at bankene skal koble seg opp mot dette.

Hvorfor får vi et gjeldsregister?

Før vi går inn på hvordan dette påvirker deg så må vi forklare formålet med et gjeldsregister. Grunnen til at man får på plass et gjeldsregister er for beskytte forbrukeren mot å ta opp mer gjeld enn man kan betjene. I tillegg så vil et gjeldsregister beskytte bankene på en måte at de tar mindre risiko.

Hvordan vil det påvirke deg?

Et gjeldsregister vil påvirke deg på flere måter, det kan virke positivt og negativt. Litt avhengig av din situasjon. For å se på de potensielle effektene av et gjeldsregister så kan man se til Sverige. I Sverige har man hatt et gjeldsregister i flere år og det er stor sannsynlighet for at Norge vil kunne få mange av de samme effektene. Den første effekten er at bankene kan få opp mer informasjon om deg når du søker om lån. Banken vil etter all sannsynlighet gjøre en sjekk i gjeldsregister før man aksepterer lån, på samme måte som de kredittsjekker i dag. Det betyr at du ikke lenger kan skjule usikret gjeld fra banken. Banken vil ikke bare sjekke om du har forbrukslån, banken vil også sjekke kredittkort du har, selv om du ikke har «makset» ut kreditten. Den andre litt bedre effekten av et gjeldsregister vil være at risikoen til bankene vil gå ned. Det betyr at vi burde få mye lavere renter på usikret gjeld. Nå tar bankene seg ekstra godt betalt fordi de tar mer risiko, denne risikoen går betraktelig ned når alle banker er innmeldt i registeret.

Vil det komme forbrukslån for deg med betalingsanmerkninger?

I Sverige så er det ekstremt stort marked for forbrukslån med betalingsanmerkninger og det er ikke umulig at de samme aktørene kommer med et produkt i Norge. Som nevnt ovenfor så vil risikoen gå ned og da vil flere aktører søke seg til mer risiko. Forbrukslån med betalingsanmerkninger er det derfor ikke umulig at kommer til Norge. Det vil være et naturlig skifte for veldig mange banker som til nå har tjent fett på forbrukslån.