Hvordan vil en ny finanskrise påvirke dine lån?

Hvis du eier egen bolig så kan du refiansiere hele din gjeld med sikkerhet i boligen din. Dette kan gi deg en bedre rente og gjør at man i mange tilfeller kan betale ned sin gjeld raskere. Søk om refinansiering fra Lånemegleren og få hjelp! Linken finner du nedenfor!

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-id-990"

250.000 – 10.000.000
Lånebeløp

250.000 – 10.000.000
Lånebeløp

18 år
Min. alder

1 – 30 år
Nedbetalingsperiode

Annonse

Effektiv rente 6,57% v2,5mill o/30år Kost. kr 3.118 415. Tot. kr 5.618.415

Mandag 09.03.2020 vil bli husket i historiebøkene. Børsmarkedet som var på sitt 12 år uten noen krakk har plutselig falt drastisk. Store selskaper faller som stener på børsen og økonomene kløer seg i håret. Forutenom om deg som har noen sparepenger og pensjonssparing så er ikke dette merkbart ennå. Det er fortsatt tidlig å si noe om hvordan dette vil påvirke økonomien din men vi tenkte å forklare deg litt om hvordan en potensiell resesjon kanpåvirke din økonomi på godt og vondt. 

Det er ingen grunn til panikk eller tro at verden går under så tenk rasjonelt og heller prøv å se hvordan du kan bruke en eventuell krise på en positiv måte,

Hvorfor faller markedene? 

Selv om veldig mange tror at Corona-viruset har skylden for at markedene faller så er dette selvfølgelig en delevis grunn. Hovedårsaken til at markedene faller nå er fordi at oljeprisen har stupt ned over 25 % i løpet av et døgn. Grunnen til at prisen falt så drastisk er et maktspill om oljeprisen mellom Russland og Saudi Arabia. Det er viktig å vite dette fordi dette kan endre seg raskt og stabilisere seg noe. 

Hvordan vil dette fallet påvirke min økonomi? 

Det er ikke fallet i seg selv som du vil merke, det er ringvirkningene av en sviktende økonomi som i stor grad er basert på olje i Norge. I tillegg så har man Corona-viruset som påvirker reiselivet ganske så brutalt. Dette vil i første omgang gjøre at om du jobber innenfor oljenæringen eller reiseliv så risikerer du permitteringer og i værste fall at man må bytte beite. Ofte så er det gjerne slik at finansmarkedene overreagerer og man må ta oljeprisen med fatning forløpig. 

Det positive for deg med lån er at renten vil nok bli betydelig lavere fremover enn den har vært og dette er et grep som den norske sentralbanken kan gjøre for å stimulere økonomien til å bruke penger. Det betyr at om man har en trygg jobb og en god inntekt så vil man faktisk kunne bruke denne perioden til å bygge seg opp. Samtidig så er det viktig å huske på at siden den norske økonomien er så tett knyttet opp til olje så vil den norske kronen være mindre verdt. Det betyr at du vil oppleve å få mindre for pengene dine dersom du handler fra utlandet eller er på reise i utlandet. 

Oppsummert så trenger ikke dette fallet å påvirke deg som person mye og det er ikke sikkert at det vil vedvare. Er det en ting som har skjedd over den siste tiden så er det nettopp det at man opplever at ting går fort opp og fort ned. Det handler nok om at verden er mye raskere enn før og det er viktig å huske på. 

Hva burde du gjøre for å rigge deg selv for dårligere tider? 

Hvis du i dag er ansatt i et ledd i oljeindustrien eller jobber innenfor reiseliv så kan det være greit å prøve å rigge deg til for at det kan bli smalere tider. Det er flere ting du kan gjøre for å rigge din økonomi for dette: 

Spør om avdragsfrihet på boliglån 

Avdragsfrihet på boliglån er et fint virkemiddel for å gi deg selv litt pusterom til å spare opp penger til vanskeligere tider eller for å begrense skaden hvis du blir permittert. Ofte så kan det være vanskelig å få avdragsfrihet på boliglånet når ting går dårlig. Det kan derfor være bedre å søke om dette når ting er fortsatt er litt uavklart. For å kunne søke om avdragsfrihet på boliglånet så må man gjerne ha litt tilgjengelig verdi på boliglånet. Det er ganske strenge regler for dette som kommer fra Finanstilsynet og derfor sier banker ofte nei til dette. 

Sett opp sparing til bufferkonto 

Det kan ta litt tid før man faktisk ser de store konsekvensene av dette og derfor kan det nå være en ypperlig mulighet å legge opp penger til sparing. Dette er penger som kan komme godt med når det kommer trangere tider. 

Selg ting du ikke trenger 

Vi har alle ting vi ikke trenger lenger og hvis du begynner å selge det du ikke trenger så kan du sette deg selv i veldig god situasjon. Det kan være alt i fra å tømme boden for ting du ikke trenger eller gå igjennom skuffene hjemme. Du vil bli sjokkert når du innser alt du har som ligger der som faktisk har noe verdi. 

Innfør budsjett 

Veldig mange nordmenn lever uten noe plan for økonomien. Om du frykter at vi går inn i tøffere tider så kan et budsjett være et veldig fint verktøy for å ikke bruke mer penger enn man har og få god kontroll over kostnadene.