Skattemeldingen for 2021 har nådd omtrent alle nordmenn nå og veldig mange har fått restskatt. Restskatt kan føles som en straff men det er egentlig bare en regning på skatt som du skulle betalt i 2021. Du får restskatt fordi du enten har regnet feil skatt, du har tjent mer enn du har lagt til rette for med skattekort og forskuddsskatt. Det er selvfølgelig veldig kjedelig å få restskatt og ikke minst så er den kjedelig å betale.

Restskatt kan faktisk knekke en del nordmenn og det er helt unødvendig. Man sier gjerne at det er bare en ting som er sikkert i livet, det er at skatten skal betales. Det har derfor enorm verdi for de aller fleste å ha satt av nok penger til skatt eller betale skatt kontinuerlig igjennom året.

Du kan ikke gjøre så mye for å redusere din restskatt for ENK med unntak av å sørge for at du har fått alle avdrag som du har krav på og at alle kostnader er ført riktig. Det du derimot kan gjøre er å sørge for at det ikke skjer igjen og det er nettopp dette vi skal hjelpe deg med i denne guiden.

Låne penger til restskatt 2022? Les vår guide her!

Opprett skattekonto

En vanlig tabbe som veldig mange med ENK gjør er at man ikke lager en egen konto som er til skatt. Ved å opprette en egen konto til skatt så kan du enkelt betale inn skatt etterhvert som du får betalt får jobben du gjør i ditt ENK. Hvis du ønsker å unngå restskatt så kan det derfor være veldig lurt å opprette en egen konto for skatten. Du kan til og med gjøre at den er begrenset for overføringer. Nå er det ikke høy rente generelt men du kan sette disse pengene på en konto slik at du forrenter seg.

Få oversikt over hvor mye skatt du skal betale

Det kan være veldig vanskelig å få oversikt over dette uten å bruke et verktøy. Skatteetaten har laget en egen kalkulator som du kan bruke for å regne ut hvor mye skatt du skal betale. Du kan gå inn her hvert kvartal å tilpasse den slik at du til enhver tid har betalt nok skatt. Den kan egentlig fungere litt som et skattekort.

For at dette skal fungere så er det veldig viktig at du fyller ut informasjonen korrekt. Da kan du faktisk regne på krona ned til hvor mye skatt du skal betale og du vil unngå å betale restskatt.

Før et skikkelig regnskap

Det er veldig forståelig at man som ENK kanskje ikke har økonomien til å faktisk hyre inn en regnskapsfører. De billigste regnskapsførere koster 4000,- i måneden og derfor velger veldig mange å benytte seg av et regnskapsprogram. Det finnes veldig mange programmer du kan velge men det billigste alternativet er Centiga Regnskapsprogram eller Conta. Det å bruke et regnskapsprogram vil ikke redusere din restskatt men du vil få en helt annen oversikt og man blir derfor mer proaktiv. Du kan holde oversikt over:

  1. Inntekter
  2. Utgifter
  3. MVA

Det er ganske vanlig at man som ENK stress-leverer årsoppgaven og da er det rom for å gjøre feil. Hvis man bruker et regnskapsprogram så blir alt ført etterhvert som året går. Det betyr at man får en helt annen oversikt og man kanskje ser skattemuligheter som man ikke ser skatte-tåken.

Kan jeg betale skatt underveis istedenfor i etterkant?

Ja og dette er den definitive måten å unngå restskatt som ENK. Du kan enkelt logge inn på Skatteetaten sin nettsider for å hente KID og kontonummer for å betale inn skatt utover forskuddsskatten som du betaler i terminer. For mange så kan dette være et bedre alternativ enn å høyne forskuddsskatten fordi inntekten er variabel.