Det er flere grunner til at du kan bli kredittsjekket. Skal du få nytt mobilabonnement, kjøpe forsikringer eller ta opp et usikret lån må det gjennomføres kredittsjekker. Når det skal gjennomføres en kredittsjekk må du gi samtykke.

I utgangspunktet er alle personer som ikke har aktivt tatt grep for å sperre for kredittsjekk mulig å kredittsjekke. Mange føler at dette er usikkert. De velger derfor å sette opp en sperre som gjør at det ikke er mulig å gjennomføre en kredittsjekk. Denne kan også fjernes på kort varsel ved behov.

Les også hvordan du kan kredittsjekke deg selv gratis

Gode grunner til å sperre for kredittsjekk

Det er i utgangspunktet to grunner til å sette opp en sperre som gjør at kredittsjekker ikke kan gjennomføres. Sikkerhet går igjen i begge disse.

For mange kan det være fristende å ta opp et forbrukslån eller kjøpe noe på kreditt, selv om de vet at de ikke har råd til det. For å forhindre dette kan du sette opp en sperre. Uten en kredittsjekk vil det ikke være mulig å få forbrukslån eller kredittkort. Men, lån som allerede er gitt og kredittkort som allerede er utstedt vil fortsatt være gyldige.

En annen god grunn for å sperre for kredittsjekker er for å forhindre misbruk av identitet i forbindelse med ID-tyveri. Dersom du for eksempel blir frastjålet eller mister et pass eller kredittkort med ID-del vil andre kunne ha muligheten til å ta opp lån i ditt navn. For å få lån må det gjennomføres kredittsjekk, og har du sperret for dette vil lånesøknaden bli avvist. Altså kan dette gi deg en god beskyttelse mot ID-tyveri.

Å sette opp en sperre for kredittsjekk gjøres raskt, og det tar heller ikke lang tid å åpne for kredittsjekk. Ved behov kan du enkelt åpne opp for kredittsjekk, gjennomføre denne, og så stenge for flere sjekker.

Hvem kan du kontakte for å sperre kredittsjekker?

I Norge er det Kredittilsynet som utsteder konsesjon til foretak som ønsker å tilby kredittsjekker. Så langt er det kun fire selskap som har muligheten til å gjennomføre disse sjekkene. Det er Experian, Dun & Bradstreet (Bisnode), Creditsafe og Tietoevry. Dersom du logger inn hos disse med for eksempel BankID kan du sette opp en sperre eller fjerne den.

Dersom du ønsker å sperre helt for kredittsjekker må du aktivere sperre hos alle de fire foretakene. Men, dersom du har behov for å åpne opp for kredittsjekk trenger du kun å fjerne sperren hos det foretaket som skal gjennomføre sjekken. Det vil si at dersom du vil bytte leverandør av mobilabonnement må du spørre hvem det er som gjennomfører sjekken, deretter åpner du opp for kredittsjekk hos det foretaket. Etter at sjekken er gjennomført kan du igjen sette opp en sperre.

Som nevnt er det fire foretak som kan gjennomføre kredittsjekker. Fremgangsmåten for hvordan du setter opp sperre hos disse er litt forskjellig. Vi skal derfor vise deg steg for steg hvordan du gjør dette. Det eneste du trenger er BankID og mobil eller PC med internett.

Slik aktiverer du kredittsperre på Experian

  • Gå til nettsiden www.experian.no. Velg “Logg på” i hovedmenyen, og så “Logg inn (privat)” i undermenyen. Du blir nå tatt med til “Min Experian”.
  • Velg “Logg inn” for å åpne opp innloggingen. Her bruker du BankID. Når du er logget inn velger du «Sperre av kredittopplysninger» i menyen, og trykker på “Aktiver sperre”.

Fremgangsmåte for å sperre for kredittsjekk på Dun & Bradstreet (Bisnode)

  • Gå til www.dnb.com/no. Trykk på “Logg inn”. Så velger du “Privat – kredittsperre/egenopplysning”.
  • Oppgi informasjonen som trengs for å logge inn med BankID. Velg “Frivillig kredittsperre” i menyen før du velger “Aktiver kredittsperre”.

Aktivere kredittsperre på Creditsafe

  • Besøk nettsiden www.creditsafe.com/no. Trykk på “Kontakt” i hovedmenyen og velg “Kredittsperre”. Trykk så på “Logg inn med BankID”.
  • Når du er logget inn markerer du for «Jeg godkjenner at mitt personnummer sperres for kredittvudering». Aktiver kredittsperren ved å trykke på “Registrere sperre”.

Sperre for kredittsjekker på Tietoevry

  • Først besøker du nettsiden www.kredittsperre.infotorg.no. Logg inn med din BankID.
  • Når du er logget inn trykker du på “Aktiver sperre”.

Bør du sperre for kredittsjekk?

Å aktivere en kredittsperre hos foretakene som gjennomfører kredittsjekker kan gi deg økt sikkerhet og bedre kontroll på økonomien. Dersom du kjenner at du er fristet til å ta opp lån kan kredittsperren være nyttig. Å sette opp en kredittsperre lar deg også være på forskudd dersom du skulle miste dokumenter eller ID-bevis som kan misbrukes. Sperre for kredittsjekk løser selvsagt ikke alle problemene som kan oppstå, men du vil i det minste kunne unngå at andre tar opp lån i ditt navn.

Skulle du ha behov for å få gjort en kredittsjekk av deg tar det heller ikke lang tid å fjerne sperren. Normalt tar dette mindre enn 24 timer. Det betyr at du ikke kan bytte mobilabonnement eller forsikring øyeblikkelig, men du har en god sikring mot blant annet identitetstyveri. Å aktivere en sperre for kredittsjekk er derfor et sikkerhetsgrep vi kan anbefale til de aller fleste.