Det finnes stadig flere nordmenn som trenger hjelp for å rydde opp i gjelden sin. Det kan være man har kredittkortgjeld, forbruksgjeld eller annen type kostbar gjeld. Hvis man har mye gjeld så bør man først og fremst fokusere på å betale ned gjelden men før man begynner så kan man vurdere å samle all gjeld en plass. Når man samler gjeld så kan man få flere fordeler:

  • Lavere gebyrer
  • Lavere renter
  • Bedre oversikt over gjelden

Det å samle gjeld kalles for en refinansiering. Det finnes i hovedsak 2 typer refinansiering for privatpersoner. Den ene formen for refinansiering er med sikkerhet. Når man søker om refinansiering med sikkerhet så setter man boligen som sikkerhet for lånet. Dette kan være veldig gunstig om du kan få lån i en vanlig bank og du får den lave boliglånsrenten på boliglånet. Om du har betalingsanmerkninger eller inkasso så kan dette være vanskelig å få til i en vanlig bank, da må du enten søke om refinansiering med betalingsanmerkninger eller lån med inkasso.

Hvis du ikke eier egen bolig så kan du fortsatt få refinansiering men dette er refinansiering uten sikkerhet. Dette er i praksis som et forbrukslån men da gjerne med en lavere rente enn man typisk har på forbrukslån. Det er heller ingen automatikk i at et nytt større lån uten sikkerhet har bedre rente enn du har i dag. Derfor må man alltid sjekke renten på lånetilbudet opp mot det man har i dag på de forskjellige lånene. Du kan lese mer om refinansiering forbruksgjeld uten sikkerhet her.

Lønner det seg alltid å samle alt av gjeld?

Det lønner seg ikke alltid å samle gjeld og enkelte mener at det å samle gjeld gjør at man betaler ned gjelden i et mindre tempo enn man ville gjort dersom man hadde betalt ned hver gjeldspost for seg selv. Samtidig så må man ha forståelse for at det er forskjellige situasjoner som alle er i. Om man er etablert med familie og trenger behov for å få forutsigbarhet så er det å samle gjelden gjerne veldig foretrukket og om man bare forsørger seg selv så kan det være mer fristende å gå løs på hvert lån istedenfor å samle gjelden.

Man må selvfølgelig alltid se på renter og betingelser før man samler gjelden. Det er ofte slik at markedsføringen av refinansiering kan fort gjøre at man tror at alle sparer penger på å samle kredittkortgjeld men det er nødvendigvis ikke slik at man sparer penger. Derfor bør man alltid sjekke igjennom betingelser før man aksepterer en refinansiering.

Hvis du har inkasso eller betalingsanmerkninger så er det fortsatt veldig viktig at du ser igjennom lånetilbudet fra banken og gjerne henter inn flere lånetilbud. Bankene som gir lån med inkasso og betalingsanmerkninger har store forskjeller prisene sine. Noen tar en lavere rente men et større etableringsgebyr og andre banker har høyere rente med et lavere etableringsgebyr. Så bør man alltid vurdere om man faktisk har mulighet til å betale vekk betalingsanmerkingen før man tar opp et lån for å bli kvitt betalingsanmerkningen.

Hvem kan samle gjeld?

I utgangspunktet så kan alle som har en skattepliktig inntekt søke om refinansiering eller samling av gjeld. Hvis du har betalingsanmerkninger eller inkasso så må man som regel eie egen bolig for å søke om en refinansiering. Hvis man ikke oppfyller kravene for å få en refinansiering så kan man prøve andre måter som gjør at man langsiktig kan få samlet alt av gjeld. Dersom du har betalingsnanmerkninger så kan du lese mer om lån med inkasso og refinansiering med betalingsanmerkninger.

Hvor mye gjeld kan jeg samle i et lån?

Om du ikke eier egen bolig så er maks-grensen for hvor mye gjeld du kan samle i et lån 500 tusen kroner og hvis du eier egen bolig så er det ikke noe særlig tak på hvor mye gjeld du kan samle. Om du skal all gjeld inn i boligen så må du ha ledig kapital i boligen din og da gjerne mer ledig kapital enn 15 %. Dette er til slutt en vurdering banken som du søker hos kommer til å bestemme og dette kan variere litt fra bank til bank. Derfor anbefaler vi at du alltid søker i flere banker for å se hvilke muligheter du har for å samle all gjeld du har i et lån.

Les gjerne våre andre blogginnlegg: 

Hvordan skaffe penger til å betale ned gjeld?

Hvordan forhandle med kreditorer?

Refinansiering – alt du trenger å vite!