Sykdom er noe som rammer de aller fleste av oss på et eller annet tidspunkt i livet. Sykdom kan være plagsomt, sårt og irriterende men det kan i tillegg ha en svært negativ effekt på din økonomi. Spesielt er det slik at hvis man allerede har økonomiske problemer så kan sykdom være kjempe vanskelig og ikke minst så kan det gjøre livet litt vanskeligere. Når man blir syk så er man i Norge sikret med både sykepenger og hvis man ikke blir frisk så kan man bli langtidssykemeldt og etterhvert uføre. Dette er en god ordning som vi i Norge er heldige å ha men samtidig så byr det på utfordringer for man får mindre enn lønnen man hadde før man ble syk. Spesielt er det slik hvis man tjener over 6G som tilsvarer like under 700 000,- per år.

Om du skulle være syk og har gjeld så er det viktig å vite at i Norge så har gratis hjelp til å rydde opp i gjeld av ditt lokale NAV-kontor.

Slik påvirker sykdom økonomien din

  1. Inntekten din går ned
  2. Kostnader i forhold til medisiner og behandling kan gi deg økte kostnader
  3. Du vil miste lønnsøkninger og din økonomiske progresjon kan stagnere

I tillegg til dette så vil mange kronisk syke og alvorlige syke fortelle deg at økonomi ikke er viktig når det står på som verst. Det betyr at man gjerne da kan miste oversikten over økonomien og en del havner i det som vi vil definere som gjeldsproblemer. Kombinasjonen med å miste oversikt over økonomi og at man får mindre penger inn kan gi en liten økonomisk tsunami som kan koste både tid og krefter for å komme seg ut av.

Hva burde jeg gjøre med økonomien hvis jeg blir syk?

Om du har vært så uheldig å blitt syk så bør du så snart som mulig få kontroll over din økonomi. Alle har en forskjellig økonomi så det er vanskelig å gi en oppskrift som funker for alle men nedenfor har vi laget noen punkter som du burde gå igjennom for å sikre at økonomien ikke svikter deg når du blir syk.

Har du kredittkort eller forbruksgjeld?

Hvis du har kredittkort eller forbruksgjeld så er det lurt å se på løsninger for denne gjelden. Hvis du eier egen bolig så kan du se om det er mulig å bake denne gjelden inn i boliglånet. Hvis du ikke eier egen bolig så kan du vurdere om du kan få på plass en refinansiering for å få lavere rente eller lengre nedbetalingstid slik at det blir en enklere kostnad å betjene ettersom inntekten din går ned. Det kan være lurt å ta kontakt med bankene du har gjeld hos for å se om de har noen løsninger for deg. Du burde også sjekke om det ligger en forsikring inne i lånet som f.eks gir deg avdragsfrihet ved sykdom og lignende.

Gå igjennom kostnadene din

Hvis du blir syk så kan det være mange kostnader som endrer seg for økonomien din. Kanskje trenger du ikke å ha så mange KM på bilforsikringen din eller kanskje du kan fryse medlemskap hos treningssenter (hvis ikke trening er bra for din sykdom). Du kan se på alle mulige kostnader du har og prøve å finne rimeligere alternativer.

Endre skattkort

Hvis du skal motta sykepenger så vil inntekten din gå ned. Da kan det være lurt å gå inn på ditt skattekort for å oppdatere dette med din inntekt. Da går skatten din ned og du vil få mer utbetalt hver måned. Om du skulle begynne å jobbe igjen i samme år så er det veldig viktig at du oppdaterer skattekortet ditt slik at det blir korrekt så du unngår restskatt.

Har du betalingsanmerkninger eller inkasso?

Om du har betalingsanmerkninger eller inkasso så bør du få ryddet opp i dette så snart som mulig. Om du har inkasso så kan det vært lurt å kontakte selskapet slik at du kan få en ordning som ikke innebærer at du får betalingsanmerkninger eller lignende. Hvis du eier egen bolig så kan du sjekke om du kan få lån med betalingsanmerkning eller omstartslån. I mange tilfeller så kan man få hjelp av sin vanlige bank og hvis du blir rammet av sykdom så kan det være lurt å ta kontakt med banken så snart som mulig for å finne gode løsninger.

Hjelp til økonomien når du er syk

Det finnes heldigvis flere steder hvor du kan få gratis hjelp med din økonomi når du blir syk:

Kreftforeningen 

NAV