Det er dårlige tider i norsk økonomi og veldig mange opplever en usikker tid fremover. Det kan være at man er permittert, redd for å miste jobben eller at man ønsker å redusere forbruket for å få en mer robust økonomi. Veldig mange nordmenn har de siste årene leaset biler istedenfor å eie dem. Regnestykket på leasing har vært bra og ikke minst så har vi generelt hatt en sterk økonomi i Norge med god lønnsvekt og lav rente. Dette har gjort til at veldig mange har hatt råd til å lease ganske kostbare biler som gjerne koster en del i måneden, men dette har gått bra. Nå kan det se ut som økonomien for enkelte husholdninger blir kuttet dypt og da kan nettopp leasing av biler bli svært kostbart. Kan man komme seg ut av en leasingavtale og hva er kostnadene rundt dette?

Slik kommer du deg ut av leasingkontrakten

Hvis du har eid bilen i mer enn 6 måneder så kan du komme deg ut av leasingkontrakten ved å betale det som tilsvarer 6 månedsleier i gebyr. Dette er veldig kostbart hvis du allerede har en anstrengt økonomi med kanskje annen type gjeld som høy forbruksgjeld eller høy boliggjeld. Da kan det lønne seg å heller få en ny eier av leasingenkontrakten.

Det enkleste måten av å få en til å overta leasingkontrakten er å legge ut bilen som en annonse på Finn.no. Da når du folk som er på jakt etter biler i den samme klassen du har og kanskje noen som er på jakt etter en leasingkontrakt. Dersom du finner en som er interessert i bilen din så fjerner du kostnaden du må betale for å komme deg ut av kontrakten. Du må kanskje betale noen gebyrer som forhandlerne har med eiebytte, men dette bør ikke være høyt. Husk at den nye eieren av leasingkontrakten må kredittsjekkes og godkjennes av banken som finansierer leasingen av bilen.

Når vi gjorde undersøkelser på dette så står det at flere leasing-selskaper prøver å legge på brudd-kostnader som de ikke har lov til. Derfor bør du alltid sjekke at gebyrene er rettferdige og ikke minst beredte i forhold til kostnaden selskapet har med eiebytte. Det bør ikke være grunn til å pålegge deg noen ekstra kostnader dersom leasing-selskapet får betalt som vanlig.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke ikke har råd til leasingen lenger?

Hvis du ser at du ikke har råd til å betale leasingen av bilen så bør du først kontakte selskapet som du leaser bilen av. Deretter så bør du snarest prøve å finne en god løsning på leasingen av bilen. De aller fleste leasing-selskaper har vært borte i saker hvor de som leaser bilen ikke har mulighet til å gjøre opp for seg og det gjelder å opprette dialog så du kan minimere ditt tap og deres tap.

Det er gjerne flere aktører som står bak en leasing-kontrakt og dermed så kan det være litt uoversiktelig. Det finnes egne selskaper som jobber med å re-lease bilen til andre. Med de store svingningene i norsk økonomi nå så kan det fort bli veldig mange som ønsker å komme seg ut av leasingkontrakter så det kan være greit å få profesjonell hjelp her.