Hvordan komme seg ut av økonomiske problemer?

Et økende antall nordmenn begynner å kjenne på at de er har eller er i ferd med å få økonomiske problemer. Det kan starte med noe så enkelt som å ikke ha penger nok til regninger eller mat. Så hva gjør man når man innser at man har eller er i færd med å økonomiske problemer? Det første du har gjort riktig er å komme til denne nettsiden. Du er ikke den eneste som har økonomiske problemer, flere tusen besøker denne undersiden hvert år. 

Vi har prøvd å lage en guide til deg som ønsker å bli kvitt økonomiske problemer og ønsker å bli «fri». Det er faktisk mulig, men det krever mye tid og hardt arbeid. 

Hva er årsaken til din økonomiske problemer?

Det er mange grunner til at folk havner i økonomiske problemer. De typiske årsakene er at man er blitt syk, skilsmisse, samlivsbrudd eller andre omstendigheter som har hatt en direkte eller indirekte effekt på din økonomi. Det er ikke så viktig hva grunnen er men det er viktig at du vet hvorfor du har havnet i økonomiske problemer så lenge du ikke gjør den samme feilen igjen. Det er nemlig slik at veldig man som gjør feil, de gjentar feilene sine…helt til de forstår at det de gjør faktisk er feil. 

Hvis du har økonomiske problemer men du forstår ikke hvordan du har havnet i økonomiske problemer. Da anbefaler vi at du tar en prat med dine nærmeste. Ta med deg kontoutskriften og finn ut hva du bruker penger på. Noen ganger trenger man hjelp av noen fra utsiden for å se hva problemet er. Her er vanlige grunner til økonomiske problemer: 

  • Høye avdrag på gjeld og kredittkort 
  • Sløsing av penger på kiosk og bensinstasjon 
  • For høye utgifter på mat 
  • Shoppingavhengighet 
  • Gamblingproblemer 

Det er ikke uvanlig at man ikke klarer å se de overnevnte kostnadene i et større bilde og at det kan utgjøre grunnlaget for at du har økonomiske problemer. 

Gjeld 

Veldig ofte så har man gjeld hvis man har økonomiske problemer, dette er gjerne kredittkortgjeld eller forbrukslångjeld. Denne typen gjeld er giftig og kan være veldig vanskelig å bli kvitt. Det første du må gjøre er å lage en oversikt over hvor mye gjeld du har og hvor mye den koster deg i måneden. 

Når du har gjort dette så bør du sette deg og se om du finner en måte å refinansiere denne gjelden på. Om du eier egen bolig og har betalingsanmerkninger så kan du bruke vårt skjema her. Hvis du ikke eier egen bolig så kan du søke om refinansiering uten sikkerhet. Dette er praksis et forbrukslån, men da gjerne med bedre rente hvis du sammenligner med kredittkort og andre smålån. 

Dersom du ikke lykkes med å få en refinansiering så anbefaler vi at du kontakter hver og en bank. Forklarer din situasjon og at du gjerne ønsker at de fryser renten i en periode mens du finner løsninger på hvordan du skal komme deg ut av økonomiske problemer. 

Hva er dine faste kostnader og hvor lave kan man få disse kostnadene? 

Det er hvor mye kostnader du har som avgjør hvor mye du sitter igjen med på slutten av måneden. Det er derfor ekstremt viktig å få disse faste kostnadene ned i et minimum. En metode som er utrolig effektiv er å printe ut en oversikt over dine transaksjoner. Deretter så kan du bruke gul,rød og grønn tusj for å markere hvilke transaksjoner som er unødvendige, ønskelige og nødvendige. 

I denne prosessen så kan man sjekke priser man har på telefon, forsikringer og alt av tjenester så kan man prøve å få en bedre pris enn man har i dag. Mange innser ikke at det er utrolig mye penger å spare ved å forhandle og følge med på avtalene man har. 

Selv om det er veldig mange ting det ikke er fristende å kvitte seg med så må man prioritere gjeld først. Når du har fått betalt ned gjelden din, da har du frihet til alt du vil. Når man økonomiske problemer så må man gjerne ofre noe for å bli kvitt det. Vi anbefaler alle å prioritere å betale ned på gjelden sin fremfor alle andre goder. 

Hva er inntekten og kan man øke den? 

Veldig mange tror at folk med økonomiske problemer kun er folk som går på NAV eller er arbeidsledige. Dette er så langt i fra sannheten som man kommer. Det er faktisk heller motsatt, det er gjerne folk som har hatt god inntekt som havner i gjeldsproblemer. Grunnen er gjerne er at de tror at de tjener mer penger enn de bruker så er dette ikke tilfelle. 

Din inntekt er et ekstremt viktig verktøy for å kunne bli kvitt økonomiske problemer. Det er to ting man burde undersøke når man ønsker å bli kvitt økonomiske problemer: 

  1. Kan jeg øke lønnen min på nåværende jobb? 
  2. Kan jeg få meg en jobb 2? 

Nordmenn er generelt for dårlige til å forhandle lønn. Vi anbefaler at alle som har økonomiske problemer prøver å forhandle opp sin lønn. Man kan gjerne forklare sin situasjon til arbeidsgiver i en medarbeidersamtale, kanskje du kan få en økning i lønn eller de kan hjelpe deg på andre måter. 

En ting som veldig mange folk med dårlig råd på grunn av gjeld og lignende ikke tenker på er at man kan få seg en jobb nummer 2. Det kan være på en bensinstasjon, butikk eller annet sted. Dette er en utrolig effektiv måte å bli kvitt gjeld på. Da kan man bli kvitt gjeld kanskje 2-4x så raskt som man ellers ville klart det og det er bare for en periode. 

4. Lag et budsjett

Det er utrolig viktig å lage et budsjett som har riktig inntekt og riktige utgifter. Hvis man lever etter et budsjett så er du omtrent garantert å ikke havne i økonomiske problemer igjen. Et budsjett vil gi deg kontrollen over økonomien og du vil lære deg hvordan du unngår å havne i økonomiske problemer igjen. 

Vi anbefaler at man i tillegg til å lage et budsjett oppretter to kontoer. En konto som går til regninger og en konto som går til mat. Da kan du sette over pengene når du får lønn over til de riktige kontoene. Da får du kontroll, oversikt og det blir mye enklere hvis dere er 2. 

 

Fyll inn skjemaet

Start det økonomiske livet ditt på nytt

Hvordan er prosessen?

Prosessen er ganske lik den prosessen man har for å få et boliglån.

1. Banken kontakter deg for å få mer informasjon om din økonomi, boligen din. De ønsker i de aller fleste tilfeller å få litt innsikt i hvordan og hvorfor du har havnet i et økonomisk uføre. Bankene har forståelse for din situasjon.

2. Banken vurderer søknaden din og boligen din.

3. Dersom banken godkjenner søknaden din så får du lånedokumenter sendt til deg.

4. Når lånet utbetales så betaler banken ut kreditorene dine.

Etter 1-3 dager starter du med helt blanke ark.

Hvem kan søke?

  • Du må eie egen bolig 
  • Du må tjene over 300 000,- 

6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kost kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291