Nordmenn har en kultur for å eie egen bolig og selvstendig næringsdrivende er ikke noe unntak her. Likvel så opplever veldig mange selvstendig næringsdrivende at det er vanskelig å få boliglån fra sin vanlige bank. I denne artikkelen så skal vi gå litt inn på hvorfor det er vanskelig og ikke minst hvordan du kan gå frem for å få boliglån som selvstendig næringsdrivende.

Hvis du ønsker å søke om boliglån som selvstendig næringsdrivende så kan du benytte deg av vår annonsør Lånemegleren som kan hjelpe deg med personlig rådgivning når det kommer til boliglån og spesielt boliglån for deg som er selvstendig næringsdrivende:

  • Personlig rådgivning
  • Bistand til å vurdere søknad og muligheter
  • Gratis og uforpliktende

Hvis du ønsker å søke om boliglån for selvstendig næringsdrivende så velg en av aktørene i tabellen ovenfor. Alle kan hjelpe deg med å se på din søknad om boliglån for næringsdrivende.

Hvorfor er det vanskelig å få boliglån som selvstendig næringsdrivende?

Dette er et spørsmål som veldig mange som opererer under selskapsformen ENK som spør seg. Det er nemlig slik at banker gjerne nøler litt med å låne ut penger til selvstendig næringsdrivende og dokumentasjonskravene er mye høyere enn vanlige lån. Når banker lager sine kredittmodeller som er med på å bestemme hvem som får lån og hvor mye de får i lån så bruker de statistikk. De ser hovedsakelig på risikoen som du bringer inn i banken dersom du får låne penger av dem. Selvstendig næringsdrivende og ENK er gjerne typisk høyere risiko enn vanlige arbeidstakere, derfor kan det oppleves som vanskeligere å få boliglån Typiske ting som påvirker bankens vurdering av din inntekt fra enkeltpersonsforetak er::

  • Hvor lenge har du vært selvstendig næringsdrivende?
  • Hvilken bransje driver du innenfor?
  • Har du forsikringer?
  • Hvordan er økonomien til foretaket?

Det er ingen banker som ikke aksepterer selvstendig næringsdrivende som helhet men de vurderer annerledes enn du selv vurderer din inntekt. De setter gjerne ned inntekten din noe, basert på et snitt av de siste månedene eller de siste årene.

Det er selvfølgelig ikke alle selvstendige næringsdrivende eller enkeltpersonsforetak som har problemer med å få boliglån. Hvor vanskelig det er få boliglån som selvstendig næringsdrivende henger ofte sammen med hvor lang historikk du har på selskapet og ikke minst hvor god inntekt du har. Hvis du i tillegg har en større egenkapital så kan dette være noe som gjør at banken enklere vil kunne gi deg lån enn om du stiller med minste kravet.

Hvordan forbereder jeg en en søknad om boliglån som selvstendig næringsdrivende?

Når du søker om boliglån så er det utrolig viktig at du har alt som dokumenterer din inntekt på best mulig vis. Derfor er det lurt å først ta en prat med din regnskapsfører for å få tilgang til regnskapet. Det kan være fint å ta noen kopier av de faktuaer og hvis du har løpende kontrakter som du kan vise til. Alle banker ønsker å hjelpe kunder og hvis du har preparert alle dokumenter klare som viser din inntekt så gjør du det enklere for bankene.

Veldig mange som vi snakker med syntes det er ubehagelig at banken spør om mer dokumentasjon. Veldig mange tolker dette som at banken ikke tror på dem som kunder men det er ikke derfor banken spør om mer dokumentasjon. Banken ønsker å avgjørelser som er gode og de ønsker å hjelpe deg som kunde. Selv om det kan virke ubehagelig så spør de bare for å gi deg alle sjanser og ikke minst så de ikke låner ut for mye penger til deg.

Du har alt å vinne på å faktisk være åpen med banken og gi de en så nøyaktig beskrivelse av din situasjon. Selv om det kan virke ubehagelig og ikke minst litt utleverende.

Når banken sier nei til boliglån

Det å få avslag på lånesøknad kan være veldig kjedelig og noen ganger kan det virke helt uforståelig. Du opplever selv kanskje at du har en god økonomi, god inntekt og du har egenkapitalen så hvorfor sier banken nei? Dette er ikke så uvanlig blant selvstendig næringsdrivende og det gjelder å ikke bli fortvilet. Alle banker vurderer forskjellig og selv om en bank sier nei så betyr ikke det at andre banker sier nei. Hvis banken har gitt deg avslag på din søknad om boliglån så anbefaler vi at du spør banken om hvorfor, kanskje har de misforstått noe eller kanskje er det noe du kan forbedre.

Husk at om du i dag har kredittkortgjeld eller forbruksgjeld så er dette faktorer som spiller inn uansett om du er selvstendig næringsdrivende eller ikke.

Hvis du som selvstendig næringsdrivende har fått nei på boliglån fra banken så anbefaler vi at du søker videre hos tradisjonelle banker. Det kan være klokt å søke i lokale banker som kanskje har muligheten til å strekke strikken litt lengre enn din tradisjonelle bank. Hvis du ikke får lån hos noen tradisjonelle banker så kan du vurdere en spesialbank. Dette er banker som har spesialisert seg på å låne ut penger til nordmenn som ikke får lån av vanlige banker. Dette er banker som normalt låner ut penger til folk som ønsker å refinansiere med betalingsanmerkninger eller lån med inkasso. Renten her er ofte mye høyere enn vanlig boliglånsrente og det kommer som oftest et etableringsgebyr på dette.

Nedenfor er en liste over banker og agenter som kan hjelpe deg med et boliglån når andre banker sier nei. Det er helt uforpliktende å søke og hva man kan se hvilke løsninger som kanskje kan passe til deg. Det er viktig å huske på at dette nødvendigvis ikke er en god løsning for deg på grunn av at renter er høyere og etableringsgebyret som kan tilkomme. Lenkene nedenfor er fra et utvalg av aktører og de er merket som annonse.

Boligdrømmen er mulig for de aller fleste

Til slutt så vil si at vi forstår frustrasjonen mange selvstendig næringsdrivende har når de får avslag på boliglån. Det som er viktig å huske på er at selv om du får avslag i dag så er det ikke permanent. Finn ut hvorfor du fikk avslag og jobb for å løse det slik at du en gang kan realisere boligdrømmen din.