Sommerferien går mot slutten for de aller fleste nordmenn og selv om vi nok alle håper på en veldig god sensommer så er det på tide å tenke på høsten. For et veldig vanlig problem for veldig mange nordmenn er at man har levd så godt i sommerferien at man må redusere forbruket litt til høsten. Derfor tenke vi å skrive litt om hva du kan gjøre nå for å rigge deg klar til høsten med de beste økonomiske forutsetningene.

Dette er ikke guiden for deg som i dag har forbruksgjeld eller sliter med betalingsanmerkninger. Du kan gjerne bruke guiden våres nedenfor men du bør da ha ennå større fokus på å redusere kostnader og være mer dramatisk enn å finne pris. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du kan betale ned gjeld raskt her som kan være mer treffende for din situasjon.

1. Lag et budsjett

Det første du børde gjøre nå er å lage deg et budsjett. Dette budsjettet burde inkludere alt i fra faste kostnader til kostnader som varierer mer. Du kan bruke de siste 6 månedene som grunnlag for budsjettet. Når du lager dette så skal du ikke bruke mye tid på å kutte ned kostnadene, det kommer litt senere i denne guiden. Vi har laget en mer detaljert guide om hvordan du kan lage budsjett her.

2. Gå igjennom kostnadene dine

Dette er noe vi nordmenn egentlig aldri gjør men etter at du har gått igjennom ditt budsjett så bør du se på hvordan du kan få lavere kostnader. Det er mange måter å gjøre dette på men vi anbefaler at du går igjennom alle de faste kostnadene dine for å se om du kan få lavere kostnad.

Strøm

Akkurat nå er strømprisen veldig lav, men det finnes utrolig mange måter du kan få denne kostnaden ned på. Det er likevel viktig å være veldig forsiktig her for det finnes veldig mange lokketilbud som ikke er best i et langsiktig perspektiv. Vi anbefaler at du bruker en sammenligningstjenste som f.eks Strøm365 som lar deg enkelt sammenligne strømpriser.

Renter

Renter er en av de største kostnadene i alle familier. Det kan være seg billån, forbrukslån eller andre typer lån. Man bør derfor gå igjennom renter på lån minst hver 6 måned. Det betyr ikke at du trenger å bytte bank hver gang men at du heller må tenke på hvordan du kan få ned renten i din eksisterende bank. Ved å følge med på renter så kan du hele tiden sørge for at du har den laveste renten. For å finne den laveste renten så er det best å bruke Finansportalen som er en tjeneste fra Forbrukerådet.

Om du har forbrukslån så kan du spare mye penger ved å sjekke om du kan få bedre vilkår et annet sted. Nedenfor er utvalg av agenter som kan hjelpe deg med å sjekke om du har en god rente på ditt forbrukslån:

Telefoni

Dette er en kostnad som veldig mange nordmenn betaler mye for. Hvis du ikke er bundet av en avtale med nedbetaling av telefon (som vi ikke anbefaler) så er dette en veldig god mulighet til å redusere dine kostnader. Hvis du sparer 200,- kroner i måneden på telefoni så er det 2400,- i året per telefon.

Det samme gjelder forøvrig internett og TV. Det er viktig å huske på at du alltid kan spare penger på å forhandle ned disse avtalene. De aller fleste tilbydere har en lav pris som de gir til «vanskelige kunder».

Boligalarm

Boligalarm er en tjeneste som stadig flere nordmenn har til både tyveri og brann. Her er det gjerne litt vanskelig å finne en ny aktør men det er veldig mulig å få denne kostnaden ned i pris. Sist vi snakket med noen som sjekket prisen på boligalarm så fikk de hele 200 kroner i rabatt hver eneste måned.

Mat

Veldig mange nordmenn bruker mye penger per mat og det veldig få vet er at man kan spare veldig mye penger ved å være litt smart når man skal handle inn. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du kan handle mat på budsjett her og her er det utrolig mye penger å spare.

Kvalifiserer du til rabatter på SFO/barnehage

2020 har vært et veldig spesielt år for veldig mange og mange sliter med økonomien. Hvis du tjener under visse grenser så kan du kvalifisere til friplass i barnehage og SFO. Det betyr ganske enkelt at du slipper å betale for både SFO og barnehageplass om du tjener mindre enn en gitt sum i måneden. Dette kan variere fra kommune til kommune så sjekk med din kommune om du oppfyller vilkårene her.

Kan du få fritak for renter hos Lånekassen?

Dersom du har sviktende inntekter i 2020 så kan du kvalifisere til fritak for renter på eventuell gjeld du har i Lånekassen. Dette gjelder ikke alle og du må søke om fritak for å få dette.