Etter at boliglånet er betalt så er mat ofte den største kostnaden til flere norske husholdninger. Det er ikke uvanlig å bruke mellom 10-20000 på mat i måneden. Dette går som regel helt fint når man har gode inntekter og lave kostnader ellers men når ting blir trangere så kan det være en stor utfordring å tilpasse. Mat er en del av våre vaner og selv butikkene vi handler i er med i våre vaner. Så hva gjør man når inntekten blir mindre, man blir syk eller andre uforutsette ting skjer som gjør at man må kutte ned på matbudsjettet? Jo man må sette seg ned å kutte utgiftene.

Vi har skrevet mye om dette i de mange guidene som omgår gjeld men vi har ikke gått skikkelig i detalj. Derfor har vi nå laget en oppskrift på hvordan du kan spare gode penger inn på matbudsjettet uten at du lider av noen form for sult.

Gå igjennom din siste kvittering

Hvis du ikke tar vare på kvitteringen din etter handleturene dine så bør du begynne å gjøre det. Veldig mange føler seg nesten litt kjipe når de tar kvitteringen men det er en veldig fin oversikt å ha. Hvorfor vi mener at det første du burde gjøre er å gå igjennom din kvittering er for å se hva du handler og hva du betaler for det. Nå finnes de aller fleste matvarer med priser på nett. Dermed kan du enkelt sammenligne prisene du har betalt og prisene på lignende produkter. De forskjellige butikkkjedene har gjerne egne merker som er billigere enn andre produkter, disse er ikke noe dårligere og du vil bli overrasket over hvor mye penger du faktisk kan spare her. Dette er gjerne akkurat de samme produktene som du vanligvis kjøper, men det er noen unntak her.

Det er ikke unormalt at man bare på dette kan spare opptil 25-30%.

Gjør et storinnkjøp i uken

Alt blir bedre hvis du har en plan og det samme gjelder mat. Hvis du planlegger middager og skriver en handleliste så vil du spare penger. Hvis man går på butikken uten en plan og går flere ganger i uken så vil man kjøpe mye man ikke skal ha. Alle kjenner seg vel igjen i dette når man tar en kikk i fryseren eller i kjøkkenskapet. Det gjelder å finne de produktene du trenger og styre unna andre impulser. Veldig mange går på butikken hver dag og da bruker man gjerne mer penger enn hvis man kun handler en gang i uken. Dette handler om at vi mennesker er generelt over snittet dårlige på impulskontroll og man liker gjerne å fylle opp handlekurven litt.

Handle i flere butikker

Selv om vi anbefaler at man gjør en handling i uken så er det veldig lurt å handle i flere butikker hvis du har tid. Ved å gjøre dette så kan du benytte deg av tilbudene til de forskjellige butikkene. Hvis Meny har tilbud på brød så kan du benytte deg av det, hvis Rema har tilbud på bleier så kan du benytte deg av dette. Veldig mange lurer på hvordan man skal klare å holde oversikt på dette så kan man bruke en app som heter Mattilbud. Her kan du få alle tilbudene i de forskjellige butikkene samlet på en plass.

En annen liten «hack» som vi anbefaler er at man går å ser i butikker som selger utenlandske varer. Typisk der mange av de flerkulturelle handler, her finner du gjerne mye spennende mat til svært gode priser. Eksempler på gode produkter å handle her kan være ris, nudler, saus og andre morsomme matvarer.

Opprett en matkonto

Det er utrolig viktig å ha kontroll på pengene du skal bruke på mat og det er utrolig viktig at man alltid har penger på matkontoen. Derfor anbefaler vi alle å opprette en egen konto med eget kort som kun brukes til matutgifter. Dette er smart og veldig praktisk hvis man skal dele utgiftene på to for da kan man enkelt overføre penger hver eneste måned til den. I tillegg så kan man koble kortet til alle rabatt-programmer som finnes og dermed sikre seg at man hele tiden får de beste programmene.

Vurder alternative produkter

Det er ikke mat men går gjerne under den samme posten. Vi nordmenn bruker flere hundre millioner på bleier og bind hvert eneste år. Dette er gjerne produkter som man bruker og kaster etterpå. Det mange ikke vet er at det finnes veldig mange gode alternativer til dette. Noen vil nok hevde at dette er uhygiensk men det er det ikke og ennå bedre. Du kan faktisk spare flere tusen kroner på det. Nedenfor har vi listet opp noen alterantiver til disse varene.

Mensenkopp

Menskopp er en slags beholder som er et godt alternativ til bind eller tamponger. Den kan brukes flere ganger og kokes mellom hver gang den brukes. Den koster 399,- kroner og til sammenligning så koster en pakke tamponger rundt 30 kroner. Det betyr at du kan spare inn koppen på bare 10 kjøp. I tillegg så sparer du miljøet og planeten.

Tøybleier

Bleier er unødvendig dyrt og tøybleier fungerer helt utmerket som et alternativ. På nettsider som f.eks Tøybleier.no så finner du et stort utvalg av tøybleier. Det finurlige med tøybleier er at de faktisk ikke bare har en verdi for pengene de sparer deg. Når dine barn er ferdig med bleier så kan man selge disse bleiene videre. Det er et stort marked for brukte tøybleier på Finn.no