Vi har gått inn i et nytt år og for veldig mange så er dette et veldig spennende år. Det kan være året hvor pandemien tar slutt og det kan være året hvor vi forstår at dette er noe vi må leve med. Uansett så er det slik at 2022 er et blankt år for de aller fleste av oss og det kan være året hvor privatøkonomien din blomstrer. Nedenfor så har vi skrevet litt om hva du kan gjøre for å sørge for at 2022 blir det beste året for din privatøkonomi.

Vi vet at det for en del nordmenn nå ser ganske mørkt ut når det kommer til privatøkonomien. Stadig flere opplever å få høyere strømregning, en del av oss er permittert og noen er kanskje arbeidsledig. Det er viktig å huske på at ting skjer, gode ting og dårlige ting. Det er hvordan du takler det som gjelder. Hvis du går inn i 2022 med et manifest om at «dette skal bli det beste økonomiske året» så kommer du til å overrasket over hvor viktig dette er og hvordan dette kan endre alt.

Lønn

For de aller fleste så ligger det til rette for en real lønnsøkning, en økning som mange yrker ikke har sett på lenge. Grunnen til dette er at norsk økonomi går godt men samtidig så er det økte levekostnader som f.eks renteøkning og høye strømpriser. Dette er noe som er faktorer som spiller inn til det som kanskje kan bli dette 10-årets lønnsoppgjør. Om du er fagorganisert så har du personer som tar hånd om nettopp dette men om du ikke har dette så må du ta ansvar selv. Noen har fast lønnsforhandling kontraktfestet hvert år og andre må be om det. Det er overraskende mange nordmenn som er redd og aldri forhandler lønnen. Om du får 2000,- kroner ekstra hver måned i lønn så utgjør dette 24000,- i året som er en sum som faktisk kan være svært «endrende».

Dårlige vaner

Dårlige vaner er gjerne dårlig for både helsen, hodet og ikke minst lommeboken. Hvis du snuser, røyker eller kanskje spiser mye lunsj ute. Dette er alle vaner som du kan kutte ut ganske enkelt og som gir deg en utrolig økonomisk oppside. Hvis du legger sammen alle beløpene du har brukt på disse vanene så kan det fort bli 30000,- i året som du kan bruke på noe annet eller gjøre noe spennende.

Gå igjennom alle avtaler

Hver eneste måned så betaler vi for strøm, mobiltelefon og flere andre ting. Dette er alle ting som kan forhandles ned i pris. Noen gjør dette hvert år og noen gjør aldri dette. Om du aldri gjør dette så kan du ha en skikkelig oppside som kan gi deg store besparelser. Et veldig godt eksempel på dette er forsikringer, her kan man fort spare flere tusen i året på å bytte selskap.

Få deg en side hustle

Det mange ikke vet er at man kan tjene ganske gode penger på å jobbe litt på siden. Det kan være at man ønsker å skrive artikler for andre, drive en liten nettbutikk eller tilby snåmåking til andre. Det er så mange muligheter til å tjene penger som du ikke tenker over. Det å kunne spe på inntekten med 5000,- kroner hver måned kan virkelig bety noe for deg og din personlige økonomi.

Gi deg selv en mulighet til å vinne litt

Dette er kanskje litt ukonvesjonelt men det kan være greit å legge inn en lottokuppong hos Norsk Tipping hvis du føler deg heldig. Kanskje er 2022 året hvor du vinner riktig stort og ikke minst du gir deg selv sjansen. Vi mener ikke at du skal gå gal på et nytt casino men gi deg selv muligheten til å vinne stort. Kun hvis du har råd til det da, hvis du ikke har det så er det bedre å putte pengene i sparing.