Lurer du på hvordan du skal komme deg ut av uføre med inkasso, er det sikreste å få en oversikt. Oversikter er enkle, det er bare å sette opp plusser og minuser. Vet du ikke hva du skylder har du et stort problem. Du har kanskje lagt regningene i en skuff, kun for å slippe å tenke på alle utgiftene som hoper seg opp. Inkasso er ikke noe man ønsker å ha, da det både er pinlig og skaper mye stress i hverdagen. Hvordan skal man få endene til å møtes, er et dilemma mange strever med. Det viktigste er kanskje å puste godt ut, og begynne å tenke konstruktivt. Man er som regel nødt til å gjøre noen endringer, og de kan være ubehagelige. Det kan virke håpløst med gjeld, og i mange situasjoner er det svært krevende å takle det. Men det går an å komme seg ut av uføret og det går an å bli kvitt inkasso. Her er noen tips vi mener du bør se på når du skal få oversikt over inkasso.

Den enkleste måten å få oversikt over inkasso er å ta en kredittsjekk av deg selv hos de forskjellige aktørene, dette kan du gjøre helt gratis her hos Defero. Hvis du ønsker en detaljert oversikt så kan du kontakte Bisnode, Lindorff, Experian for å sjekke hva de eventuelt har registrert på deg. Før var det vanskelig å få oversikt over inkasso og gjeld. Når du lager en oversikt over inkasso så er det like viktig at du danner deg en oversikt over gjeld.

Oversikten over inkasso på Excel-arket

Oversikten bør lagres i et Excel-ark fordi det er lett å lage struktur og man kan fylle inn masse data som man vil. I budsjettet skriver man ned alle utgiftene man har. Da vil også inkassoene dukke opp. Inkassoer er lån som har forfalt og blitt solgt videre til innkrevere av denne typen gjeld. Dersom man er i tvil om man har inkasso må man ringe til selskapet man lånte penger av.

Søk i gjeldsregisteret

I gjeldsregisteret vil man få total oversikt. Norskgjeld.no er en nettside som gir en direkte oversikt over alle lån og fordringer. Dermed er det enkelt å få raskere kontroll på løpende gjeld. Det er veldig godt for egen selvransakelse, og for å få alle tallene på «papiret». Gjeldsregisteret ble opprettet i 2019, etter at nordmenn enda engang viste rekordhøy privat gjeld.

Bruk appen

Bruker man appen fra Horde blir man fort overrasket over hvor enkelt det er. Her finner man likevel kun registrerte lån og uavsluttede kontrakter. De finansielle aktørene har tidligere sluppet å stenge kontoene for oppklarte lån, og dermed står man med tusenvis av kroner disponibelt for bruk. Dette er litt farlig, fordi man blir stående med en mye større gjeld enn det man har. Dessuten er veien til å bruke av dem mye kortere når man har en dårlig måned med lav inntekt.

Hva burde man gjøre når man har regnet ut hvor mye du har utestående i inkasso?

Når du har fått oversikt over din inkassogjeld så burde du snarest begynne å tenke ut hvordan du skal kvitte deg med gjelden. Det finnes ganske mange forskjellige løsninger og det kommer helt ann på hvor mye gjeld du har.

Viser det seg at man har flere inkassoer vil kravene strømme på. Kanskje har postmannen gitt opp å levere noen ting som helst fordi postkassen er stappfull. Man kan få hjelp av NAV til å regne ut SIFO-budsjettet (basert på Statens Institutt forbruksforskning), det grunnlaget som enhver nordmann har rett på gjennom en måned. Dette kalles et referansebudsjett og er et nøkternt gjennomsnitt av hva man trenger. Når disse kostnadene er betalt, kan kreditorer og inkassobyrå bli enige om en fordeling av resterende. Oversikt gir muligheter Når man har fått oversikt dukker det opp helt uante muligheter. Kanskje viser det seg at du kan spare en god del på å flytte forsikringer, bytte strømleverandør og ikke minst kutte ut en del abonnementer. Men det kan også hende at du har lån med en ramme du kan fylle. Plutselig sitte du med 2 inkassoer mindre og er oversiktlig økonomi. Dessuten er det en del selskap som kan vurdere å gi deg refinansiering selv med betalingsanmerkninger eller lån med inkasso. Det er viktig at man eier hus for at det skal være aktuelt. Nedenfor finner du en liste over banker som kan hjelpe deg med refinansiering med inkasso:

Les gjerne våre andre guider:

Hvordan stoppe tvangssalg?

Hvordan bli kvitt inkasso?

Hvordan forhandle med kreditorer?

Refinansiering med betalingsanmerkning