HVORDAN FÅ OVERSIKT OVER FORBRUKSGJELD?

Om du eier egen bolig så kan du lese mer på våre undersider om lån med inkasso og refinansiering med betalingsanmerkninger. Om du ikke eier egen bolig så kan du sjekke ut noen av agentene som kan hjelpe deg med å samle gjeld.

Veldig mange som har gjeldsproblemer sliter med å få oversikt over sine forbrukslån og kredittkort. En «suksessfaktor» for å kunne betale ned sin gjeld som vi har skrevet om i vår guide «Hvordan bli kvitt gjeld raskt». Det å få oversikt handler om å få kontroll over økonomien og ta kontroll på gjelden man skylder. Når man får denne kontrollen så kan man starte å kvitte seg med sin gjeld effektivt, strategisk og ikke minst smart.

 

 

  

Det å få oversikt over sin forbruksgjeld handler ikke om å bare vite hvor mye man skylder men det handler om å finne ut:

  • Hvor høy renten er
  • Hvor lang nedbetalingstid du har
  • Hvor mye av gjelden som er renter og gebyrer
  • Hva man har brukt pengene på

Hvorfor er det vanskelig å få oversikt?

Det har vært vanskelig å få oversikt fordi det ikke før inntil 01.07.2019 ikke har vært noe register på usikret gjeld. Det eneste man har hatt tidligere er skattemeldingen som ofte er utdatert og alt av informasjon kommer ikke frem der. Hvis man har høy forbruksgjeld så kan dette være mer utmattende enn hjelpsomt. Den største utfordringen mennesker med gjeldsproblemer har er at de har opparbeidet seg så mye gjeld og skam at de ikke ønsker å kontakte bankene de skylder penger for å få en oversikt.

Dette er en helt naturlig reaksjon og vi kan alle relaterte oss til dette. Det kan sammenlignes når man har et kjøkken med masse rot, man utsetter å rydde opp så lenge som mulig. Rett og slett fordi det blir for mye rot til at man klarer å se en løsning men når man først begynner å rydde så ser man lyset i tunnelen. Det samme prinsippet gjelder når man skal oversikt over sin forbruksgjeld. Når du først kommer i gang så kommer du til å se at det faktisk er mulig å få oversikt og kontroll over gjelden.

Hvordan får jeg oversikt over gjelden min?

Det har aldri vært enklere å få oversikt over din økonomi. Faktisk så er det blitt så farlig enkelt at du ikke trenger å gjøre noe jobb selv i det hele tatt. Du trenger faktisk bare å logge inn på det mye omtalte gjeldsregisteret. Her trenger du bare å logge inn og deretter vil de liste opp alt du har av gjeld, i tillegg til rentesatsen du har. Det betyr at du slipper å henvende deg til bankene og du slipper å regne med kalkulatoren.

Det er likevel noen ting du ikke får oversikt over i gjeldsregisteret. Når regjeringen bestemte seg for å lage et gjeldsregister så valgte de å utelate gjeld som er med sikkerhet. Det betyr at billån, boliglån eller hyttelån ikke er med i oversikten. Selv mener vi at dette er viktige detaljer som burde vært med i oversikten. I tillegg så burde leasingavtaler vært inkludert i regnestykket. Dette er dermed opplysninger som man må legge til i oversikten.

Hvordan lager man en oversikt?

Det er flere måter du kan lage en oversikt på gjelden din. Vi anbefaler at man bruker excel eller et Google-doc hvor man rangerer de etter rente og beløp. På den måten kan du enkelt prioritere hvilken gjeld du bør betale ned først. Hvis du er mer analog så kan du gjøre det samme på et vanlig ark. Fordelen med å bruke et digitalt verktøy er at du kan gå inn å oppdatere regnearket kontinuerlig over tid. Det betyr at du kan bruke dette regnearket for å hele tiden ha kontroll på din gjeld.

Hva kan jeg bruke oversikten til?

En oversikt gir deg ingenting annet enn oversikt men den kan gi deg utrolig mye tilbake dersom du bruker den effektivt. Når du vet hvor mye gjeld du skylder så kan du finne gode løsninger på din gjeld. Det kan f.eks være mulig for deg å søke om refinansiering med sikkerhet og øke din sjansen for å gå godkjent en søknad. F.eks hvis du bruker vårt skjema nedenfor for å søke om refinansiering med sikkerhet så vil det at du har oversikt over din gjeld fremstå veldig godt. Dette gjør at rådgiveren som behandler din søknad vil enklere kunne hjelpe deg med å finne en bank som kan hjelpe deg med din gjeld.

Hvis du ikke ønsker å søke om refinansiering men heller betale ned gjelden din så kan oversikten din gjøre at du prioriterer riktig gjeld å betale ned først. En vanlig tabbe som mange med gjeldsproblemer gjør er at de ikke begynner å betale ned på lånet med høyest rente først. Det kan være fordi de ikke har oversikten eller at de ikke tenker over det. Det betyr at de mest sannsynlig vil bruke lenger tid på å betale ned gjeld eller kanskje de mister motivasjonen og gir opp.

Til slutt et tips

Et godt tips til deg som ønsker å få oversikt over gjelden din er å sette deg ned sammen med en annen person som kan hjelpe deg. Man bør aldri være alene om gjeldsproblemer. Få med deg en venn, brør, søster, far eller mor til å sette deg ned sammen med deg å få oversikt over gjelden din. Da kan du ha noen som følger deg opp i etterkant og det kan være veldig godt for psyken i tillegg.