Nå har de aller fleste av oss kommet i gang med skole, jobb og kanskje noen nyttårsforsetter er på gang. 2022 var for mange et år som har vært vanskelig økonomisk og veldig mange av oss har gått inn i 2023 med en viss usikkerhet generelt. Noen frykter kanskje høyere strømpriser, høyere rentekostnader og generelt et høyere prisnivå. Selv om den sittende regjeringen gikk på valg på «nå er det vanlige folks tur» så har det gått helt motsatt vei. Om det er politikerne sin feil eller om det er en verden som endrer seg skal vi ikke diskutere. Det vi i Gjeldsproblemer.com merker er at det en økende trafikk og at en generell oppgang i søk etter hjelp til å rydde opp i gjeld og en kraftig økning i klikk på lån med betalingsanmerkninger. Derfor tenkte vi å se på 2023 og dele våre tanker om hvordan økonomien blir i 2023 slik vi ser det og ikke minst hvilke grep du som ønsker å bli kvitt gjeld kan ta i 2023. Vi må samtidig påpeke at vi ikke er økonomer eller har noe spesialkunnskap om dette, vi baserer oss kun på det vi ser på vår nettside og trafikken.

2023 kommer til å øke antallet nordmenn med betalingsproblemer

I 2023 så tror vi at antallet nordmenn med gjeldsproblemer vil øke og vi tror at flere samtidig kommer til å ta tak for å tilpasse sin økonomi. Det betyr at man helt sikkert kommer til å se en økning i refinansiering av gjeld og en lavere forbruk. Vi tror at flere kommer til å få inkasso og ikke minst få betalingsanmerkninger. Vi tror samtidig at vi vil se at flere tradisjonelle banker vil komme med såkalte omstartslån. Samtidig så ligger det an til en renteøkning som gjør at det kommer til å bli vanskeligere å få lån med betalingsanmerkninger og generelt det å få lån. Det som bekymrer oss mest er sistnevnte, det at det blir vanskeligere å få lån gjør at flere vil slite. Det kan være at vi kommer til å se en økning i personlige konkurser men dette vet vi ikke helt sikkert. Det kan samtidig være at vi har nådd toppen og at norske husholdninger er generelt godt rustet for dette. Det som er sikkert at for de som i dag har økonomiske problemer så ser ikke 2023 ut som det blir enklere.

Hva bør du gjøre for å gi deg selv de beste forutsetningene for 2023?

Vi ser at avsnittet vårt øverst ser ganske mørkt ut men det trenger ikke å være det. Vi vil anbefale alle som i dag sliter litt med økonomien eller ser at det kommer til å bli vanskelig å gjøre noen raske tiltak. Det er heldigvis veldig mye hjelp der ute å få:

  1. Hvis du har mye gjeld så kan det være lurt å se på muligheter for å få til en refinansiering av denne gjelden for å få samlet av alt gjeld for å få bedre oversikt og lavere rente
  2. Hvis du har betalingsanmerkninger og eier egen bolig så kan det være lurt å se på løsninger som f.eks et omstartslån
  3. Hvis du sliter med gjelden din så kan du kontakte ditt NAV kontor for å få gratis gjeldsrådgivning
  4. Planlegg økonomien din og lag et budsjett
  5. Dropp alle unødvendige kostnader du har og senk kostnadene på det du har i dag
  6. Alle som i dag har en jobb med en fastlønn bør prøve å forhandle opp denne. Det at alt koster mer penger skal reflekteres i lønnen. Vi vet at veldig mange vegrer seg for å ta opp denne praten med arbeidsgiver men de aller fleste arbeidsgivere er klar over dette og forventet at lønnskostnader kommer til å øke i 2023.
  7. Sjekk at skattekortet ditt er riktig

Hvis vi skal tro økonomene så ser du at til vi nærmer oss en rentetopp og at det kan bli bedring i økonomien fra etter sommeren 2023. Det er viktig å tenke på at det kommer bedre tider og hvis man bruker den tøffe tiden på å stramme inn så kommer man til å bli belønnet senere for det. Det er viktig for oss å si at det kommer bedre tider og dette gjelder veldig mange nordmenn. Er det en ting vi håper på for 2023 så er det at økonomi blir mindre tabu og man kan snakke mer åpent om nettopp dette med økonomiske problemer.