Gjeld er noe som alle ønsker å bli kvitt, noen har det travelt å ønsker å betale ned gjeld raskt og andre er komfortable med å bruke nesten hele livet på å betale ned gjeld. For de som har høy forbruksgjeld, kredittkortgjeld eller betalingsanmekninger så er det viktig å bli kvitt gjelden så raskt som mulig.

Derfor har vi laget en liten guide til dere som ønsker å bli kvitt gjeld på en god og effektiv måte. Det er likevel viktig å påpeke at siden alle har en forskjellig økonomi og ikke minst et forskjellig utgangspunkt for å bli kvitt gjeld. Derfor er det viktig for oss å si at ikke alle har de samme forutsetningene for å bli kvitt gjelden. Man bør derfor alltid se ann sin egen situasjon kanskje har du bedre løsninger eller kanskje ligger ikke løsningen akkuat her.

Vår guide til hvordan du blir kvitt gjeld er delt opp i flere deler men vi anbefaler at du leser deg fra punkt 1 og til slutten. Nederst i artikkelen så har vi lenket til noen andre ressurser som vi har her på Gjeldsproblemer.com som er populære og som kan være til hjelp!

Hvordan bli kvitt gjeld?

For å bli kvitt gjeld så trenger man først å vite hvor mye gjeld man har, hvor mye inntekt man har og deretter så handler det om å:

 • Lage en plan for hvordan du kan bli kvitt gjelden
 • Optimaliser inntekten din
 • Reduser kostnadene dine
 • Betal ned gjelden

Hvor mye gjeld og hvordan gjeld har du?

Dette er et veldig viktig punkt og det er her vi ber alle som ønsker å bli kvitt gjeld starte. Det er dette som er grunnlaget for hvordan du skal legge planen for hvordan du kan bli kvitt gjelden raskest mulig. I vår guide som for teller deg hvordan du kan bli gjeldfri så har vi skrevet mer i detalj på dette, men det handler om å lage oversikt. Vi anbefaler at man bruker et digitalt regneark som f.eks Google.doc eller lignende. I dette regnearket så setter du opp følgende kolonner:

 • Hvem skylder du gjeld?
 • Hvor mye skylder du i gjeld?
 • Hva er renten på det du skylder?
 • Hva koster gjelden deg i måneden?
 • Hvor lang løpetid er det på gjelden?

Her finnes det veldig mange forskjellige måter å angripe gjelden på. Du kan begynne å betale vekk de minste gjeldspostene først, du kan se på en refinansiering eller du kan begynne å betale gjelden med høyest rente. Om du har mye gammel gjeld så kan det være en mulighet å gå i dialog med kredtorene for å forhandle ned gjelden. Om du har en relativ ny gjeld så kan du glemme å forhandle ned og dette er mest aktuelt for som har akkumulert gebyrer og renter over en lengre periode.

Har du forbrukslån som du ønsker å refinansiere, les mer om hvordan du kan finne den beste og billigste refinansieringen her!

Burde du refinansiere gjelden for å bli kvitt gjelden?

Dette er et punkt som veldig mange er uenige om og vi har noen synspunkter her. Om du i dag har f.eks har mange smålån så kan det lønne seg å samle smålån og det samme gjelder hvis du ønsker å samle kredittkortgjeld. Det som er problemet ofte med refinansiering er at man ikke blir kvitt gjelden med denne men man pakker den inn i en ny pakning som kan være billigere. Derfor er det flere eksperter som hevder at man egentlig ikke skal refinansiere gjelden men heller betaler ned på kravene, tanken er da et skal fortere enn hvis du refinansierer.

Her må må alle selv vurdere hva som passer best til dem selv. Hvis man har familie og en 8-16-jobb så kan en refinansiering være en fin mulighet til å begrense kostnadene rundt gjelden og samtidig få betalt den ned over en spesifikk periode. Om man ikke har familie og ønsker å bli kvitt gjelden raskt så kan det være en god løsning å betale ned på kravene.

Det skal også nevnes at det heller ikke er alle som kan få innvilget en vanlig refinansiering. Det er flere grunner til at man får avslag på refinansiering og da må man uansett jobbe med kravene som vanlig.

Optimaliser inntekten din – bli kvitt gjeld!

Dette er et verktøy som veldig mange som jobber med å bli kvitt gjeld glemmer. Vi har som oftest alle en jobb som gir en månedlig inntekt, denne inntekten kan økes på flere måter og nedenfor har vi skrevet noen måter man kan øke inntekten på:

 • Be om høyere lønn
 • Jobb ekstra for andre
 • Ta en ekstra jobb
 • Lag din egen «side income»

Her er det som med alle andre ting at man har forskjellig utgangspunkt. Om du ikke jobber men er uføretrygdet så vil dette være et litt vanskeligere punkt men for de aller fleste andre så kan inntekten optimalises. Når vi sier optimaliseres så mener vi at du kan øke inntekten din på flere forskjellige måter og dermed bli kvitt gjeld. Nordmenn er generelt ikke så flinke til å forhandle opp lønn men dette kan du i teorien gjøre hvert eneste år med din nåværende arbeidsgiver. Om arbeidsgiver er vanskelig på nettopp dette punktet så bør man heller se på andre løsninger som f.eks å søke jobber hos andre bedrifter for å få et høyere tilbud om lønn, dette kan man så bruke i forhandling med eksisterende arbeidsgiver.

Om du har tariff-lønn eller lignende så bør du se på løsninger for å enten kunne jobbe mer eller få en ekstra jobb. Det er utrolig hvor mye et par helger med jobb kan gjøre med inntekten din og ikke minst for hvor mye du kan betale ned i gjeld. Dersom du klarer å tjene 10000,- ekstra som du kan betale ned gjeld med så kan du bli kvitt gjelden mye raskere enn man ellers ville gjort.

Reduser dine kostnader!

En annen effektiv måte å frigjøre flere midler til å betale ned gjeld er å redusere ned kosntadene i en periode når man betaler bort gjelden. Her er noen veldig ekstreme, men her er noen eksempler på kostnader du kan redusere for å bli kvitt gjeld raskere:

 • Matbudsjett
 • Streaming?
 • Spare strøm
 • Droppe å spise ute
 • Drope tobakk
 • Drikk vann istedenfor brus
 • Unngå impulskjøp

Det som vi opplever når vi snakker med folk som jobber med å bli kvitt gjeld de har pådratt seg at det å redusere kostnader ofte er det vanskeligste punktet. Dette handler nok om at det er vanskelig å bryte vaner og til slutt atferd. Etterhvert som man bli kvitt mer og mer gjeld så blir det lettere å ofre en del for å oppnå dette.

Vi anbefaler forøvrig at man jobber knallhardt med å lage et budsjett som alle i husholdningen kan leve men som samtidig frigjør midler så man kan bli kvitt gjeld. Det kan som nevnt være veldig vanskelig men det er ikke uvanlig at en familie kan spare flere tusen hver måned på å spare inn på kostnader og se igjennom hva men egentlig trenger.

Lag en plan for hvordan du blir kvitt gjelden

Når du har nå har fått oversikten over gjelden din, økt inntekten og redusert kostnadene dine så handler det om å legge en plan for hvordan du skal bli kvitt gjelden. Vi anbefaler at at man lager et budsjett på alt av forbruk og oppretter forskjellige kontoer. Det er viktig når du gjør dette at du ikke glemmer å legge sparing og penger til en bufferkonto som gjør at du ikke havner i gjeld igjen.

Hvordan lykkes man med å bli kvitt gjeld?

Gjeld er noe som alle agerer veldig forskjellig på og det samme gjelder når man blir kvitt den. Noen blir så dedikerte at det å betale ned gjeld blir omtrent som en lek for dem og for andre så blir det utrolig tøft. Uansett så er våre tips for å lykkes med å bli kvitt gjeld følgende:

 1. Sett et mål
 2. Lag en plan
 3. Lag milepæler underveis (det er lov å feire dem)
 4. Fortell andre hva du gjør og få de til å heie på deg
 5. Hold motivasjonen oppe

Om du trenger ytterligere inspirasjon og motivasjon så finnes det flere apper som kan hjelpe deg med nettopp dette! Har du noen tips til hvordan man kan bli kvitt gjeld så ta gjerne kontakt med oss.

Vi ønsker deg lykke til og håper du blir kvitt gjelden!