Slik blir du kvitt betalingsanmerkninger:

 1. Sjekk hvor mange betalingsanmerkninger du har (klikk her for å lese mer om hvordan du kan sjekke)
 2. Gå inn på hver enkelt betalingsanmerkning for å se hvilke krav dette gjelder. Legg dette i et regneark hvor du er spesifikk på hvor stort det orginale kravet er og renter/gebyrer som er påløpt på beløpet
 3. Se om det er muligheter for å forhandle ned kravene som ligger bak betalingsanmerkningen
 4. Legg en plan for hvordan du skal bli kvitt betalingsanmerkningene. Du kan søke om en refinansiering eller du kan legge en betalingsplan for kravene.
 5. Med en gang kravet per betalingsanmerkning er betalt ned så skal betalingsanmerkningen slettes og du er da dermed kvitt betalingsanmerkningen

Flere måter å kvitte seg med betalingsanmerkninger

Det er flere måter du kan bli kvitt betalingsanmerkninger på. I utgangspunktet skal alle betalingsanmerkninger fjernes når man har betalt ned kravet som ligger til grunn for betalingsanmerkningen. En betalingsanmerkning kan bli borte hvis den blir foreldet, dette skjer normalt etter 4 år, hvis ikke kreditor gjennopptar saken i retten eller i tvisterådet. Derfor er det veldig en dårlig strategi å bli kvitt betalingsanmerkningene igjennom en foreldelse, det fungerer veldig sjeldent.

Ettersom en betalingsanmerkning i mange tilfeller er en indikator på at du har en anstrengt økonomi så kan det være vanskelig å bli kvitt en betalingsanmerkning. Dette gjelder spesielt deg som har betalingsanmerkninger som gjelder høye beløp som kan være vanskelig å oppdrive med en anstrengt økonomi. Den beste løsningen for de som ønsker å få en betalingsanmerkning slettet er derfor å låne penger slik at de blir borte og man kan begynne å rydde opp i gjelden sin. Tradisjonelle banker styrer unna kunder med betalingsanmerkninger og derfor må man gå til en bank som har spesialisert seg på betalingsanmerkninger. Det finnes ikke veldig mange banker som satser på kunder med betalingsanmerkninger men nedenfor her finner du et lite utvalg:

Hva gjør jeg hvis jeg ikke har mulighet til å betale ned gjelden for å bli kvitt betalingsanmerkningene?

Dersom du i dag ikke har mulighet til å betale ned gjelden som ligger bak betalingsanmerkningene så kan det bli vanskelig å bli kvitt betalingsanmerkningene. Da kan det være en løsning å søke om det som kalles for gjeldsordning som veldig mange kaller for personlig konkurs. Det betyr i praksis at man i 5 år må leve på et minimum før man får gjelden (utenom offentlig gjeld) slettet. Da blir betalingsanmerkninger slettet. Personlig konkurs kan for mange virke som en effektiv måte å bli kvitt betalingsanmerkninger på men det er veldig tungt og setter preg på livet ditt i perioden man er under gjeldsordningen.

Det er viktig å merke seg at om man har betalingsanmerkninger fra staten så vil man ikke kunne kvitte seg med disse ved en gjeldsordning som regel. Dette er krav som må betales ned i sin helhet før gjelden slettes.

Hvordan få penger til å bli kvitt betalingsanmerkninger?

Det finnes i hovedsak en måte du kan bli kvitt betalingsanmerkningene på og det er å betale kravet som betalingsanmerkningene gjelder. Noen kan ha flere betalingsanmerkninger og da kan det være mer utfordrende å bli kvitt betalingsanmerkningene raskt. Det anbefales likevel at man starter så raskt som mulig for da slipper kravene å vokse og det blir enklere å bli kvitt dem. Her er noen måter du kan få penger til å betale ned betalingsanmerkningene:

 • Du kan se om du kvalifiserer til refinansiering med betalingsanmerkninger
 • Se om du har noen verdier som du kan selge for å bli kvitt betalingsanmerkningene
 • Kan du ta ekstra jobb eller få økt lønnen din på andre måter

For å kunne kvalifisere til refinansiering av gjeld med betalingsanmerkninger så må du oppfylle noen krav:

 1. Eie egen bolig eller sammen med noen
 2. Ha ledig egenkapital i boligen utover de lovpålagte 15 %
 3. Du må ha en skattepliktig inntekt som bør være over 300 000.

Hva skjer om man ikke blir kvitt betalingsanmerkninger?

Om man velger å ikke gjøre noe med betalingsanmerkningene så vil det ende med at namsmannen kommer og det kan bli utleggsforretning. Dette kan ende med lønnstrekk eller at namsmannen tvangsselger eiendelene dine. Konsekvensene av betalingsanmerkninger over tid kan bli katastrofale og derfor man bli kvitt betalingsanmerkninger raskest mulig.

Betalingsanmerkninger er ikke bare irriterende fordi du skylder penger men de gjør livet ditt betraktelig mer vanskelig. Du kommer ikke til å få hverken lån eller kreditt. Det betyr at man gjerne må forhåndsbetale strøm, telefon og man får heller ikke kjøpt enkelte ting. Om du søker på jobber så kan en betalingsanmerkning være en stopper her også.

Jeg har betalt ned gjelden men betalingsanmerkningene er ikke borte

Det er veldig kjedelig når man har betalt ned gjelden for å bli kvitt betalingsanmerkningene men de ikke går bort. Dette er noe mange opplever og den eneste grunnen til at dette skjer er at ikke alle systemer er like raske. Om du har en betalingsanmerkning oppført som ikke er der lenger så er det bare å ta kontakt med de som har utstedt betalingsanmerkningen for å få den fjernet. Dette kan du kreve at gjøres med en gang.

Hjelp til å bli kvitt betalingsanmerkninger

Veldig mange som får betalingsanmerkninger vet ikke helt hvordan man skal håndtere disse eller vite hva man har rett til. Da er det greit å vite at det finnes flere som du kan oppsøke for å få hjelp med betalingsanmerkninger. Hjelp kan være viktig får å bli kvitt betalingsanmerkninger effektivt og riktig.

NAV

Alle NAV-kontor er lovpålagt å tilby innbyggere i kommunen gjeldsrådgivning og de sitter på mye kompetanse. Dette gjelder selvfølgelig betalingsanmerkninger og her kan du få helt gratis hjelp. Kvaliteten på denne hjelpen begynner å bli veldig god men det er gjerne noen litt lange køer.

Jurister/Advokater

Om du har betalingsanmerkninger som du er uenig i eller gjelder større beløp så kan det være riktig god hjelp i få en med kunnskap om loven til å se på sakene dine. Dette koster gjerne litt penger og det er derfor ikke aktuelt for alle og heller ikke nødvendig. En jurist eller advokat kan se muligheter til å bli kvitt betalingsanmerkninger eller hjelpe med selve prosessen for å få en aktør til å fjerne en betalingsanmerkning. Det er viktig å merke seg at det faktisk ikke er noen som kan bli kvitt betalingsanmerkninger for deg uten å betale de ned men man kan få hjelp til å redusere kravene.

Lånagenter

De siste årene så har det kommet et stadig flere låneagenter i Norge. I utgangspunktet så er dette stort sett aktuelt å bruke for deg som oppfyller kravene til refinansiering. Disse kan hjelpe deg gratis og flere av agentene har lang erfaring med det å nettopp hjelpe kunder til å bli kvitt betalingsanmerkninger.