De aller fleste nordmenn, uavhengig av størrelse på gjeld ønsker å bli gjeldsfrie. Det er ikke bare de som har gjeldsproblemer som gjerne ønsker å bli kvitt gjelden, den siste tiden så har det omtrent blitt «trendy» å jobbe med å bli gjeldfri. På sosiale medier så flommer det over at poster fra «guruer» som alle ønsker å hjelpe deg med å bli gjeldfri. Her brukes det gjerne typiske headinger som:

 • Gjeldsfri før jeg ble 30
 • Slik ble jeg økonomisk uavhengig
 • Hvordan bli gjeldfri?

Dette er gjerne råd som koster mye og vi har derfor prøvd å lage vår egen versjon på hvordan du kan bli gjeldsfri. Først så må vi bare komme med en liten melding og det er at dette er ikke gjort på 1-2-3 og det vil være enklere for folk som faktisk har verdier  Det vil typisk være vanskeligere for de som har gjeldsproblemer, betalingsanmerkninger og mer alvorliglige gjeldsproblemer.

Få oversikt over gjelden du har i dag

Uansett hvor mye eller hvor lite gjeld du har i dag så er det første du bør begynne å se på er å få oversikt over gjelden du har i dag. Det finnes flere måter du kan få oversikt over gjelden din på. Om du ikke har veldig mye forskjellig gjeld så kan det holde med å logge inn i nettbanken for da vil normalt det meste av informasjon ligge der. Om du har mye forskjellig gjeld og du ikke har helt oversikt så kan du bruke gjeldsregisteret.  Her kan du få en liste over alt du har av usikret gjeld,

Når du så har fått oversikten over gjelden du skylder så må du strukturere denne informasjon. Vi anbefaler at du bruker et slags regneark på PC eller mobil for å føre dette. Da trenger du følgende kolonner:

 • En for hvem du skylder penger
 • En for hvor mye du skylder
 • En hvor mye du betaler måneden på gjelden i dag
 • En for hvilken rente du har (effektiv)
 • En for hvor lang løpetid det er på lånet (nedbetalingstiden)

Når du har satt opp dette i et system så vil du ha en oversikt over gjelden din. Du vil kunne se hvilken gjeld som er mest kostbar og du vil kunne se hvilken gjeld som er billigst. Dette er et dokument som burde styre deg når du skal bli gjeldsfri. Det kan være svært effektivt å betale ned ekstra mye på de mest kostbare lånene, slik at du får betalt ned disse raskest mulig.

Ved hjelp av dette dokumentet så kan du sørge for at du til en hver tid har oversikt over gjelden. Vi anbefaler deg å oppdatere dette hver måned med korrekte tall. Hvis du er en liten nerd med regneark så kan du lage et dokument som automatisk oppdaterer regnearket for deg for hver måned. Vi anbefaler likevel at dette er noe du tar ansvar for selv og oppdaterer etterhvert som gjelden blir nedbetalt.

Noen gode tips til deg som ønsker å bli gjeldfri raskere:

Det finnes ganske mange måter man kan betale ned gjeld raskere på nedenfor så har vi oppsummert de beste tipsene til hvordan du blir gjeldsfri:

 • Øk inntekten din med en ekstrajobb eller be om lønnsforhøyelse
 • Reduser kostnadene dine
 • Selg ting du ikke bruker
 • Lag et budsjett

Du kan forhandle ned gjeld for å bli gjeldsfri raskere

Om du har mye gammel gjeld så kan det være at du kan forhandle ned gjelden din. Det er ikke gitt at du klarer å forhandle ned gjelden spesielt hvis den er relativt ny. Hvis du har mye gammel gjeld så kan det være en måte å bli gjeldfri raskere på men dette er kun for de med mye gammel gjeld.

Kan du samle gjeld så du blir gjeldfri raskere?

Dette er et naturlig punkt å se på når du har fått oversikt over gjelden din. Det finnes nemlig noen veldig gode refinansieringsløsninger for de aller fleste nå. Nedenfor så har vi listet opp noen refinansieringer som kan gjøre at du kan bli gjeldsfri mye raskere dersom vilkårene er tilstede for det:

Bake forbrukslån inn i boliglån

Om du i dag eier egen bolig som du kanskje har eid noen år så kan du ha ledig verdi i boligen. Denne verdien kan du bruke for å refinansiere din gjeld. Vi har skrevet mer om hvordan du kan bake forbrukslån inn i boliglån i en egen artikkel. Det som er viktig om du velger denne løsningen er at du faktisk betaler ned ekstra på boliglånet slik at du blir gjeldsfri raskere.

Refinansiering uten sikkerhet

Hvis i dag har mye gjeld som smålån eller kredittkortgjeld så kan det være greit å samle gjelden. Ved å samle gjelden så kan veien til det å bli gjeldsfri bli litt kortere. Dette kan man gjøre igjennom en refinansiering uten sikkerhet. Dette er et lån som egentlig fungerer akkurat som et forbrukslån men den store forskjellen er at man gjerne får en snevert bedrerente og ikke minst så får man bedre oversikt. Om målet er å bli gjeldsfri raskest mulig så er det ingen dum plan å refinansiere gjelden i et lån. Det blir enklere å forholde seg til og for noen så gjør det motivasjonen enklere. Om du i dag ønsker å sjekke muligheten for å refinansiere din gjeld så har du et utvalg av aktører som kan hjelpe deg på denne siden.

Refinansiering med betalingsanmerkninger

Hvis du i dag har misligholdt gjeld, betalingsanmerkninger eller inkasso så kan du søke om refinansiering med betalingsanmerkninger eller refinansiering med inkasso Dette er gjerne svært kostbare lån å etablere og anbefales derfor kun til deg som ikke har andre muligheter. Det kan gjøre det mulig for deg å samle gjelden å bli gjeldsfri på sikt.

Er det vanskelig å bli gjeldfri?

Ja, det er ikke lett å bli gjeldfri for noen. Samfunnet vårt er stort sett bygget opp på at man skal ha gjeld og betale den tilbake. Det er likevel langt fra umulig å bli gjeldfri. Det handler i stor grad om å ofre noe og ikke minst at man må ha disiplin!