Vi i Gjeldsproblemer.com mottar mange spørsmål hver eneste dag, et av de spørsmålene som vi får oftest er «hvordan kan jeg betale ned gjeld raskt». Dette er et stort tema og det kan være veldig vanskelig å gi konkrete råd uten å vite din situasjon. Derfor har vi laget en utdypende artikkel om hvordan du kan betale ned gjeld raskt.

Lånebeløp 10 000 – 600 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Varierende dager
Alder 20 år
Eksempel: Annuitetslån 150 000 kr, 5 år, nom. rente 9,07%, etabl.-/termingeb. 0kr gir eff. rente 9,46%. Totalkostnad 187 400 kr.
Lånebeløp 10 000 – 500 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Varierende dager dager
Alder 20 år
Eksempel: 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11%, kostnad 34 341 kr, totalt 154 341 kr.
Lånebeløp 10 000 – 600 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Individuelt dager dager
Alder 20 år
Eks: Nominell rente 11.9%, effektiv rente 13.14 %, lånebeløp kr 200 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078. Etableringsgebyr varierer fra 0,- til 1990,-.
Lånebeløp 10 000 – 500 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Varierende dager dager
Alder 20 år
Låner du 160 000 kr over 5 år, koster det 57 243 kroner hvis den effektive renten er 13.61%. Det vil si at det totale lånebeløpet for disse 5 år er 217 243 kroner
Lånebeløp 10 000 – 500 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Varierende dager dager
Alder 20 år
Eks: Nominell rente 11.9%, effektiv rente 13.14 %, lånebeløp kr 200 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078. Etableringsgebyr varierer fra 0,- til 1990,-.

Før vi går i dybden på hvordan du kan betale ned din gjeld raskt så ønsker vi å gjøre deg oppmerksom på at om du ønsker å bli kvitt forbruksgjeld så kan du starte med å sjekke om du kan spare noen penger ved å refinansiere din gjeld. Nedenfor er noen aktører som kan hjelpe deg med å refinansiere din gjeld.

Det å betale ned gjeld rask eller fort er blitt en kjempe trend i Norge, grunnen til det er at vi stadig levere i det som oppleves som en verden som er litt mer usikker. Gjeld er litt som «styggen på ryggen», den er der nesten igjennom hele livet og når den er borte så føles det utrolig godt, men hvordan kan man betale ned gjelden så raskt som mulig uten å rane en bank eller vinne i lotto? Vi har prøvd å lage den beste guiden til deg her så du kan betale ned din gjeld raskt. Det er viktig å huske på at gjeld er veldig «relativt». Om du f.eks har mye forbrukslån men høy inntekt så trenger det ikke å ta veldig langt tid å betale ned gjelden. På samme måte så kan man ha litt kredittkortgjeld men en ganske lav inntekt i forhold, da kan dette ta lengre tid. Derfor har vi laget en liten guide til deg som ønsker å betale ned gjeld raskt.

Hvorfor bør du betale ned gjeld raskt?

Gjeld er litt rart egentlig for når vi nordmenn tar opp gjeld så bryr vi oss mest om det månedlige beløpet som vi betaler hver måned. Vi ser ikke så ofte på hvor mye gjeld vi skylder. Dette handler om at vi i Norge har tjent veldig mye penger og det har handlet mer om å ha den likskvaliteten som vi ønsker. Dette er et litt farlig «mindset» for når man betaler ned gjeld over tid og ikke så raskt som mulig så betaler man en høyere pris enn nødvendig for gjelden. Den første og beste grunnen til at du burde betale ned gjeld er raskt er at du sparer penger som du kan bruke på andre ting.

Den andre viktige grunnen til at vi mener at du burde betale ned gjeld raskt er at man får en helt annen følelse av frihet når man ikke har gjeld. Da står man friere til å gjøre mer av hva man vil. Hvis du i dag f.eks har mye forbruksgjeld så har du helt sikkert kjent på det stresset som denne typen gjeld medfører. Det er utrolig stressende og ikke minst vondt å ha store utgifter som tynger økonomien.

Hvor raskt klarer man å betale ned gjeld?

Dette er veldig individuelt men det handler om forholdet mellom 3 ting. Den første faktoren som er med på å bestemme hvor raskt du klarer å betale ned gjeld er hvor mye penger du har i inntekt i dag. Den andre faktoren er hvor mye penger du skylder og den 3 faktoren er forbruket ditt i dag. Her har alle mennesker forskjellige utgangspunkt og for noen så kan det være begrenset hva man kan gjøre med de forskjellige faktorene. Hvis man ønsker å betale ned gjeld raskt handler det dermed å maksimere inntekt, minimere forbruket og betale mest mulig ned på gjelden sin.

Det finnes eksempler på personer som har klart å betale ned gjeld så raskt som på 1 år og så finnes det de som har litt spesielle omstendighete men kommer til mål etter noen år. Vi liker å sammenligne det å betale ned gjeld som å ta av et plaster. Hvis du klarer å betale ned gjelden veldig raskt så vil det være vondt i en veldig kort periode men hvis man drar det av over tid så vil det gjerne være litt vondere over tid. Uansett så er det mange forskjellige forhold som spiller inn som f.eks yrke, familiesituasjon og helse. Uansett så er det mulig for de aller fleste å betale ned gjeld så raskt som mulig.

Strategier for å betale den gjeld raskt

Det finnes veldig mange forskjellige metodikker for å betale ned gjeld men veldig mange av disse er litt tullete for man vil kunne få akkurat de samme resultatene. Det dermed etter vår mening ikke noe poeng i å bruke veldig mye tid på å sette seg inn i forskjellige strategier. Det er faktisk ikke veldig vanskelig å betale ned gjeld, men det er vanskelig å starte å betale ned gjeld. Nedenfor har vi laget en liten oversikt over hvordan du kan komme i gang med å legge en plan for å betale ned din gjeld. Vi har delt den inn i flere punkter slik at du enkelt kan følge den i punkter.

Husk at om du om har alvorlige gjeldsproblemer så kan det være lurt å snakke med en profesjonell person på gjeld. NAV har en egen tjeneste som er gratis for deg som har gjeld. Det finnes jurister som jobber daglig med mennesker som har gjeldsproblemer og som kan hjelpe deg.

1. Du må få oversikt over din gjeld 

Før du kan begynne å planlegge nedbetalingen av din gjeld så må du finne ut hvor mye den er, hvor mye den koster deg i måneden og hvor mye den øker i måneden. Vi anbefaler at man lager et regneark, dette kan du få gratis av Google. Deretter så lager du kolonner som har:

 • Lånebeløp
 • Kreditor (hvem skylder du penger)
 • Rente (hva er den effektive renten på gjelden)
 • Opprinnelig sum (kravet uten renter og gebyrer)
 • Sum nå (hvor mye er kravet på nå)
 • Nedbetalingstid nå

Når du har laget denne oversikten så får du en total oversikt på din, som du enkelt kan sortere på ulike parametere. F.eks så kan du sortere gjelden din på hva som koster mest, har høyest rente, gjenværende nedbetalingstid eller størrelsen på gjelden. Hvis du er usikker på hvor mye gjeld du har om om du har betalingsanmerkninger så har vi skrevet om hvordan du kan sjekke om du har betalingsansmerkinger og hvordan du kan finne akkurat hvor mye gjeld du har.

2. Hvorfor har jeg gjeld?

Nå som man har fått oversikten over gjelden man har pådratt seg så må man prøve å forstå hvorfor man har fått så mye gjeld og hva som har gjort at man har havnet i denne situasjonen.

Man kan bruke oversikten man lagde ovenfor så kan man se om man klarer å huske hva man brukte pengene på. Det kan være ting som reiser, klær, mat eller regninger. Når man gjør denne øvelsen så vil det gå opp for en til slutt at man må endre noe fremover.

Trenger jeg egentlig dette?

Er spørsmålet du burde stille deg!

Etterhvert så vil det synke inn hvorfor man har akkumulert så mye gjeld og hvordan man skal unngå dette igjen. Endring i vaner er en viktig del av det å skulle bli kvitt gjelden sin, spesielt når man skal kvitte seg med den raskt.

3. Se på mulighetene for refinansiering

Nå som du har fått oversikten over gjelden din og ikke minst gjort deg noen tanker om hvorfor du har fått så mye gjeld så er det på tide å finne ut hvordan man kan betale ned gjelden raskest mulig. Det første man burde se på er muligheten for en refinansiering. Refinansiering er en måte du kan rydde opp i din gjeld ved å låne penger for å samle hele din gjeld. Gjelden din forsvinner ikke men du kan få gunstigere betingelser på gjelden enn du har i dag som gjør at du kan betale ned gjelden raskere og billigere. Hvis man har mye gammel gjeld så kan man forhandle ned gjelden sin.

Når man skal vurdere refinansiering så er det i hovedsak 2 ting du må vurdere. Dersom du eier egen bolig så kan du søke om refinansiering med sikkerhet i boligen. Dette er med dagens rente kanskje den mest gunstige måten å refinansiere forbrukslån. Grunnen er at renten er såpass mye lavere enn på et vanlig forbrukslån. Dette gjør at du kan betale ned gjelden mye raskere. Dersom man vurderer å refinansiere forbrukslån med sikkerhet i boligen så er det derfor veldig viktig at man faktisk prøver å betale ned ekstra på boliglånet. Da er du sikret at faktisk blir kvitt denne gjelden. Om du ikke betaler ned ekstra på boliglånet så vil forbruksgjelden over tid gjerne bli mest kostbar og hvis renten går opp så kan den faktisk bli ganske så kostbar.

Dersom man ikke får refinansiering med sikkerhet i boligen så kan man søke om refinansiering uten sikkerhet. Dette er ikke like gunstig som refinansiering med sikkerhet i boligen men kan være en god måte for å bli kvitt gjelden raskest mulig. Det betyr i praksis at man søker om et refinansieringslån som er det samme som et forbrukslån men gjerne en gunstigere rente.  Dermed så samler man smålån, kredittkortgjeld og andre typer gjeld man har inne i dettte lånet. Det er gjerne en maks grense på refinansiering uten sikkerhet på 500 000,- kroner. Da får du gjerne en nedbetalingstid på mellom 7-15 år, dette avhenger av hvor lang nedbetalingstid du har på gjelden din i dag. Hvis du ønsker å søke om refinansiering uten sikkerhet så kan du søke helt gratis og uforpliktende hos Centum Finans. De samarbeider med alle de ledende bankene i Norge på refinansiering og du kan dermed søke i alle bankene med en enkel søknad.

Noen ganger får man avslag på sin søknad om refinansiering. Det er flere grunner til at man får avslag på sin søknad om refinansiering. Det kan være at du har lav inntekt eller at du har betalingsanmerkninger. Om du har betalingsanmerkinger så kan du lese mer om hvordan du kan bli kvitt betalingsanmerkninger og få lån igjennom en bank på vår underside som omhandler refinansiering med betalingsanmerkninger. Nedenfor ser du et lite utvalg over banker som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkning:

4. Lag budsjett

Nå som du har fått oversikten over gjelden, tenkt på hva du har brukt pengene og kanskje fått på plass en refinansiering så er du godt rustet til å lage et budsjett over dine utgifter, sparing og ikke minst nedbetaling av gjeld.

Dine utgifter bør kuttes ned til beinet. Disse pengene skal ikke gå til nedbetaling av gjeld, ikke i starten. Disse pengene skal gå til noe vi kaller en bufferkonto. På denne bufferkontoen skal det stå 2-3 månedslønninger. I budsjettet så bør alt av gjeld settes til minste beløp til man har bufferkonto tilsvarende det du får i lønn etter skatt x2. Det kan høres helt galt ut, å ikke prioritere gjeld, men grunnen er god. For å kunne betale ned gjeld raskt så trenger man å være forberedt. Det vil komme uforutsette utgifter, det kan man ikke kontrollere. Derfor er den beste måten å spare opp til det som måtte komme før man begynner å betale ned gjelden.

Når bufferkonto er fylt opp så skal man angripe gjelden. Her har man litt forskjellige metodikker men den mest logiske er å betale ned den gjelden med høyeste rente. Dersom du har fått på plass en refinansiering så handler det kun om å betale ned på gjelden så raskt som mulig.

Det er mange steder man kan spare inn penger, men det er noen veldig åpenbare steder:

 • Mat
 • Alkohol
 • Tobakk
 • Telefon
 • Spare strøm

5. Øke inntektene

Den enkleste måten å betale ned gjelden raskt er å tjene mer penger som kan kan allokere til å betale ned på gjelden. Det finnes flere måter du kan bruke for å øke inntektene dine:

1. Du kan forhandle opp lønnen i jobben du har i dag

Veldig mange nordmenn er ikke flinke nok til å forhandle opp lønnen de har i dag. Hvis du ikke har fått lønnsøkning de siste årene eller hvis du mener du er «underbetalt» så kan dette være en god anledning til å be om høyere lønn. Hvis dette gjøres på riktig måte så er det ikke skummelt og heller ikke farlig. Det verste som kan skje er at du får et nei og de vet at du er opptatt av betingelser.

 2. Du kan ta en ekstra jobb

Det er sikkert ikke drømmen men en ekstra jobb kan gi deg fra 60000,- til 200000,- mer å betale ned gjelden din med. Det trenger ikke å være i kassen på Meny eller på bensinstasjonen. Et raskt søk på Finn.no viser at det finnes opptil flere jobber som du kan utføre hjemmefra. Det finnes i dag ganske mange ekstra jobber man kan ta for å betale ned sin gjeld raskere. 

6. Meld deg inn i Facebook-grupper

De siste årene så har det kommet så mange spennende og gode Facebook-grupper på nettopp dette med gjeld. Det finnes i dag grupper som snakker om hvordan man kan leve på lite penger, hvordan man kan bli gjeldsfri raskt. Det er virkelig så mye å hente ut ifra det å bli inspirert av andre og hvilken fremgang disse har.. 

7. Hold kontroll & gled deg over resultatene

Når du begynner å betale ned gjeld så vil du ganske raskt begynne å se resultater. Heldigvis så er disse resultatene ganske synlige og du vil se at gjelden synker raskt. Det er viktig at du fortsetter den gode jobben og kjører en beinhard kontroll på alt, helt til gjelden er betalt ned.

Det er samtidig veldig viktig at man klapper seg selv på skulderen, nyter resultatene og tenker at dette vil jeg aldri gjøre igjen.