Hvordan betale ned gjeld raskt?

Gjeld er litt som «styggen på ryggen», den er der nesten igjennom hele livet og når den er borte så føles det utrolig godt, men hvordan kan man betale ned gjelden så raskt som mulig uten å rane en bank eller vinne i lotto? Vi har prøvd å lage den beste guiden til deg her så du skal slippe å melde deg på Luksusfellen.

1. Du må få oversikt over din gjeld 

Før du kan begynne å planlegge nedbetalingen av din gjeld så må du finne ut hvor mye den er, hvor mye den koster deg i måneden og hvor mye den øker i måneden. Vi anbefaler at man lager et regneark, dette kan du få gratis av Google. Deretter så lager du kolonner som har:

 • Lånebeløp
 • Kreditor (hvem skylder du penger)
 • Rente (hva er den effektive renten på gjelden)
 • Opprinnelig sum (kravet uten renter og gebyrer)
 • Sum nå (hvor mye er kravet på nå)
 • Nedbetalingstid nå

Når du har laget denne oversikten så får du en total oversikt på din, som du enkelt kan sortere på ulike parametere. F.eks så kan du sortere gjelden din på hva som koster mest, har høyest rente, gjenværende nedbetalingstid eller størrelsen på gjelden.

2. Hvorfor har jeg gjeld?

Nå som man har fått oversikten over gjelden man har pådratt seg så må man prøve å forstå hvorfor man har fått så mye gjeld og hva som har gjort at man har havnet i denne situasjonen.

Man kan bruke oversikten man lagde ovenfor så kan man se om man klarer å huske hva man brukte pengene på. Det kan være ting som reiser, klær, mat eller regninger. Når man gjør denne øvelsen så vil det gå opp for en til slutt at man må endre noe fremover.

Trenger jeg egentlig dette?

Er spørsmålet du burde stille deg!

Etterhvert så vil det synke inn hvorfor man har akkumulert så mye gjeld og hvordan man skal unngå dette igjen. Endring i vaner er en viktig del av det å skulle bli kvitt gjelden sin, spesielt når man skal kvitte seg med den raskt.

3. Se på mulighetene for refinansiering

Nå som du har fått oversikten over gjelden din og ikke minst gjort deg noen tanker om hvorfor du har fått så mye gjeld så er det på tide å finne ut hvordan man kan betale ned gjelden raskest mulig. Det første man burde se på er muligheten for en refinansiering. Grunnen til det er at man kan spare penger på å enten:

 1. Hvis du eier bolig, samle hele din gjeld i boliglånet ditt
 2. Hvis du ikke eier bolig så kan du søke om refinansiering uten sikkerhet. Da samler du hele din gjeld i et lån.

Grunnen til at et av disse alternativene er gode er for å gjøre det mer oversiktlig og ikke minst så kan man spare penger. Hvis man har flere mindre forbrukslån og kredittkort så blir rentene fort skyhøye. Dersom man får refinansiert med sikkerhet i bolig så kan man få en rente på like under 3 % og dersom man kan refinansiere uten sikkerhet så kan man kanskje få en rente på mellom 9 – 15%. Dette høres kanskje mye ut, men det er ingenting i forhold til de 20% som er på dine kredittkort.

Noen ganger får man avslag på sin søknad om refinansiering. Hvis du eier bolig så kan du sjekke ut vårt skjema som sender deg til en bank som vurderer annerledes enn andre banker.

4. Lag budsjett

Nå som du har fått oversikten over gjelden, tenkt på hva du har brukt pengene og kanskje fått på plass en refinansiering så er du godt rustet til å lage et budsjett over dine utgifter, sparing og ikke minst nedbetaling av gjeld.

Dine utgifter bør kuttes ned til beinet. Disse pengene skal ikke gå til nedbetaling av gjeld, ikke i starten. Disse pengene skal gå til noe vi kaller en bufferkonto. På denne bufferkontoen skal det stå 2-3 månedslønninger. I budsjettet så bør alt av gjeld settes til minste beløp til man har bufferkonto tilsvarende det du får i lønn etter skatt x2. Det kan høres helt galt ut, å ikke prioritere gjeld, men grunnen er god. For å kunne betale ned gjeld raskt så trenger man å være forberedt. Det vil komme uforutsette utgifter, det kan man ikke kontrollere. Derfor er den beste måten å spare opp til det som måtte komme før man begynner å betale ned gjelden.

Når bufferkonto er fylt opp så skal man angripe gjelden. Her har man litt forskjellige metodikker men den mest logiske er å betale ned den gjelden med høyeste rente. Dersom du har fått på plass en refinansiering så handler det kun om å betale ned på gjelden så raskt som mulig.

Det er mange steder man kan spare inn penger, men det er noen veldig åpenbare steder:

 • Mat
 • Alkohol
 • Tobakk
 • Telefon
 • Spare strøm

5. Øke inntektene

Den enkleste måten å betale ned gjelden raskt er å tjene mer penger som kan kan allokere til å betale ned på gjelden. Det finnes flere måter du kan bruke for å øke inntektene dine:

1. Du kan forhandle opp lønnen i jobben du har i dag

Veldig mange nordmenn er ikke flinke nok til å forhandle opp lønnen de har i dag. Hvis du ikke har fått lønnsøkning de siste årene eller hvis du mener du er «underbetalt» så kan dette være en god anledning til å be om høyere lønn. Hvis dette gjøres på riktig måte så er det ikke skummelt og heller ikke farlig. Det værste som kan skje er at du får et nei og de vet at du er opptatt av betingelser.

 2. Du kan ta en ekstra jobb

Det er sikkert ikke drømmen men en ekstra jobb kan gi deg fra 60000,- til 200000,- mer å betale ned gjelden din med. Det trenger ikke å være i kassen på Meny eller på bensinstasjonen. Et raskt søk på Finn.no viser at det finnes opptil flere jobber som du kan utføre hjemmefra.

6. Hold kontroll & gled deg over resultatene

Når du begynner å betale ned gjeld så vil du ganske raskt begynne å se resultater. Heldigvis så er disse resultatene ganske synlige og du vil se at gjelden synker raskt. Det er viktig at du fortsetter den gode jobben og kjører en beinhard kontroll på alt, helt til gjelden er betalt ned.

Det er samtidig veldig viktig at man klapper seg selv på skulderen, nyter resultatene og tenker at dette vil jeg aldri gjøre igjen.