Veldig mange er bekymret over sine boliglån nå og det finnes veldig mange som prøver å finne ut hva som skjer hvis man ikke betaler på boliglånet. Det skal vi gå inn på i denne artikkelen men først vil vi komme med en klar oppfordring til alle og enhver. Hvis man har problemer med å betale boliglånet så kan det være veldig smart å nettopp kontakte banken. Selv om veldig mange opplever banker som skumle så er de egentlig ikke det og er det en ting bankene ikke ønsker så er det å tvangsselge din bolig.
I skrivende stund så er det mange nordmenn som bekymrer seg over høy gjeld og en usikker økonomisk fremtid. Husk at de aller fleste banker kommer til å være på deres side og ikke minst hjelpe deg så godt de kan. Vi oppfordrer alle til å ha en god og ryddig kommunikasjon med bankene fremfor å frykte dem. Kontakt dem og forklar situasjonen!
Hva gjør banken om jeg ikke betaler boliglånet?
Først, du vil få flere purringer og slikt før banken gjør noe som helst. Nordmenn er glad i boligen sin og derfor prioriterer de aller fleste nettopp å betale boliglånet. Noen ganger glemmer man kanskje å betale, andre ganger har man fått en uforutsett utgift eller annet som gjør at man er litt sen på å betale boliglånet. Stort sett så ordner man opp før banken merker noe i sine systemer.
Hvis du ikke betaler på boliglånet så vil først og fremst banken prøve å kontakte deg for å snakke med deg. I mindre banker vil dette gjerne være din bankrådgiver og i større banker så har de egne personer som følger opp dette. Det kan være veldig lurt å svare på telefonen når de ringer deg, for de vil stort sett hjelpe deg. Her kan det være at de ønsker at du tar grep for å bedre situasjonen eller om det er noe de kan gjøre. Noen ganger kan banken gi avdragsfrihet og i enkelte tilfeller kan det være aktuelt å fryse lånet mens man venter på en løsning.
Hvis du over tid ikke betjener lånet ditt så vil banken ønske at du kvitter deg med boligen, det betyr at de ønsker at du skal selge denne for best mulig pris. Dersom de ikke når frem med sitt budskap og heller ikke får inn noen betalinger på lånet så vil banken kreve at du selger boligen. Dette gjør de i gjennom noe som heter tvangssalg. Dette er ganske uvanlig i Norge fordi man har et velfungerende boligmarked og boliger på tvangssalg kan selge lavere enn hvis man selger frivillig.
Vi har heldigvis veldig strenge regler i Norge på når det er lov å bruke tvangssalg som verktøy og strenge regler for hvordan det skal foregå. Hvis du ønsker å lese mer om det så har Domstol.no skrevet en svært god beskrivelse her. Det er krevende for de som må selge boligen på tvangssalg og nettopp derfor ber vi deg å heller ha tett dialog med banken. Hvis banken har allerede begjært tvangssalg så kan det være vanskelig å snu.
Hva bør du gjøre om du får varsel om tvangssalg?
Hvis du får varsel om tvangssalg så bør du snarest ta kontakt med banken din. Hvis du er uenig i det så bør du kontakte en jurist eller advokat som kan se om alle krav er oppfylt for å kreve tvangssalg. Se om det er noen muligheter for om du kan stoppe dette eller hvis det er aktuelt å selge så kan du foreslå å fryse saken mens du venter på at din eiendom selges. Hvis du ikke ønsker å selge men ønsker å finne en annen løsning men banken du har i dag har sagt nei så kan du gjerne lese vår artikkel om hvordan du kan stoppe tvangssalg.
Det finnes i tillegg en del forskjellige banker som hjelper deg som har fått øknomiske problemer. Dette er banker som alle spesialiserer seg på refinansiering med betalingsanmerkning. Dette er banker som skiller seg ut fra vanlige banker ved at de hjelper deg som har betalingsanmerkninger og som har fått varsel om tvangssalg. Dette gjør de ved å tilby lån som har høyere renter enn på vanlige lån og et etableringsgebyr.