Det finnes i dag over 175 000 nordmenn som har forbrukslån og sist uke sunne vi lese at stadig flere nordmenn sliter med å betale forbrukslån. Forbrukslånsbankene holder nå på å rigge seg for økte tap og for mange så vil dette være et eksperiment. Så om du ikke klarer å betale forbrukslånet eller ditt forbrukslån er sendt til inkasso så er du ikke alene. Det er ventet at flere tusen nordmenn vil slite med å betale på sin gjeld i tiden fremover. og nå skal vi fortelle deg hva du burde gjøre om du ser at du er i fare for å misligholde din gjeld.

Hvis du i dag allerede har gjeld som har gått til inkasso eller du har fått betalingsanmerkning så kan du søke om refinansiering i en av bankene som står listet opp nedenfor. Disse bankene vil ha kunder som normale banker sier nei til. Du må eie egen bolig for at de skal kunne hjelpe deg. Hvis du ønsker lese mer om denne typen refinansieringslån så kan du lese mer om refinansiering med betalingsanmerkninger her. 

Kontakt banken først

Det har kommet sterke signaler fra politikere om at bankene må bruke sine verktøy for å begrense skaden på samfunnet. Det betyr at bankene i stor grad er forberedt på slike henvendelser fra deg som kunde. Hvis du ser at det blir trangt fremover så kan det derfor være veldig smart å ta kontakt med banken. Fortell dem om situasjonen din og at du kunne trengt å kun betale renter i en periode. Alternativt så kan man be om at lånet fryses i et par måneder til man får kontroll på øknomien.

En del større banker vil ha mulighet til dette men det kommer litt ann på din historie forut dette. Om du har tidligere misligholdt gjeld eller andre faktorer som gjør at banken har en svekket tillitt til deg som kunde så kan det være at du får avslag på dette. Det som er viktig å tenke på er at om du som kunde misligholder lånet og banken må inndrive dette beløpet så vil banken som regel tape penger samtidig. Derfor er det gjerne slik at bankene vil i mange tilfeller strekke seg langt for å hjelpe deg.

Det som er viktig er at du kontakter banken før skaden er skjedd. Hvis du er for sent ute så er det i mange tilfeller ikke mulighet for banken å hjelpe deg.

Hvis banken ikke kan hjele deg?

Hvis banken ikke kan hjelpe deg så gjelder det at du prøver å finne en bank som kan hjelpe deg. Hvis du ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso så kan du søke hos en helt vanlig bank. Hvis du ikke har lønn i dag eller du er permittert så vil det omtrent være umulig å få en ny bank til å hjelpe deg. Da gjelder det å prøve å få en fast inntekt som mulig.

Om du har betalingsanmerkninger eller inkasso så blir du nødt til å søke i en bank som har spesialisert seg på kunder med mer risiko. Det finnes i dag et stort utvalg av banker som kan hjelpe deg selv om andre banker sier nei, nedenfor kan du se et lite utvalg av disse:

Bluestep 

Kraft Bank

Bank 2

Nordax

Om du ikke får hjelp av disse bankene så kan du vurdere å se om du har muligheten for å få et midlertidig privatlån. Ikke av hele lånet, men nok til at du klarer å betjene gjelden. Det kan bare være til du klarer å snu økonomien din rundt.

Hva skjer hvis jeg ikke betaler forbrukslånet?

Hvis du ikke får til en avtale med banken din og du heller ikke gjør noe for å holde deg ajour med forbrukslånet så vil banken starte prosessen med å kreve inn lånet:

  1. Du får en betalingspåminnelse
  2. Du får inkassovarsel
  3. Inkassoselskapet vil prøve å drive inn kravet
  4. Kravet blir sendt til namsmannen

Det kommer selvfølgelig en hel del gebyrer opp på dette som f.eks purregebyrer, inkasso og forsinkelsesrente. Det blir absolutt ikke pent når man ignorerer problemet og det vil raskt kunne vokse seg til et så stort problem at det kan ende med personlig konkurs. Derfor er det utrolig viktig å raskt ta kontroll på problemet og ikke la det ligge.

Konklusjon

Hvis du tror du at du ikke kommer til å klare å betale forbrukslånet innen tiden eller på andre måter får problemer med å betale avdrag på ditt forbrukslån så bør du snarest ta kontakt med banken. Om banken sier nei så må du raskt snu deg rundt for å se på andre muligheter. Dersom det ikke er noen andre muligheter så anbefaler vi deg å kontakte NAV sin gjeldshjelp for å ytterligere råd. Nedenfor har vi laget ved noen linker som vi tror du kan få bruk for:

Hvordan få hjelp til refinansiering?

Hva burde du gjøre når banken sier nei?

Hvordan forhandle med kreditorer?