Stadig flere nordmenn opplever at de ikke klarer å betale gjelden de skylder, dette til tross for at rentene er lave. Det er et resultat av at kreditt har i mange år vært veldig tilgjengelig for oss nordmenn med forbrukslån, kredittkort og andre kreditter. Nå har vi heldigvis i Norge fått på plass et regelverk for bankene og et gjeldsregister som gjør at muligheten for å ta opp kreditt har blitt mye mer redusert. For de aller fleste så har dette gått bra Hmen når det hender ting som f.eks:

  • Skilsmisse
  • Arbeidsledighet
  • Sykdom
  • Nedgang i lønn
  • Permittering

Det er gjerne når avdragene på gjelden overstiger det man har mulighet til å betale etter at alle kostnadene er betalt at man begynner å slite. Det å ikke ha nok penger til å betale gjeld kan være svært stressende i seg selv men alt det fører med seg. Det kan være utmattende, psykisk vanskelig og ikke minst de økonomiske konsekvensene kan bli katastrofale. Det å ikke mestre privat økonomi i Norge er litt «tabu» og derfor er det gjerne mange som kvier seg for å snakke om dette, noe som kan gjøre det ennå vanskeligere. Uansett så er det veldig viktig at man tar tak i problemet så fort som mulig.

 

Hva bør du gjøre når du ikke har mulighet til å betale gjeld?

Når du merker at du ikke har mulighet til å betale gjeld så er det veldig viktig at du kontakter banken du skylder penger. Før du gjør dette så anbefaler vi at du prøver å få ordene på situasjonen selv ved å prøve å «trylle frem litt penger». Med det så mener vi at du tenker kreativt. Nedenfor er noen forslag som kan gi penger i kassen til å betale gjelden du ikke har råd til å betale:

Selg ting

Veldig mange av oss, selv når vi er blakke glemmer at vi har en del ting. Det trenger ikke å være ting som har veldig høy verdi men som er verdt noe. Om man f.eks klarer å selge 100 ting til 100,- kroner så har man 10000,-. Hvis man har noen ting som er av høyere verdi så kan man ha en ganske enkel løsning på dette midlertidig. Vi anbefaler å gjøre dette før man kontakter banken for å vise vilje og dedikasjon til å gjøre opp for deg.

Forklar situasjonen og hør om banken har en løsning. De aller fleste banker er vandt til å få slike henvendelser å kan kunne komme med en god løsning til deg. Om du tar kontakt med banken når det er for sent så kan det være veldig vanskelig å komme til en god løsning. Banker ønsker ikke kunder som ikke betaler lånene sine og er veldig løsningsorienterte. Typiske løsninger banken kan komme med er:

Om i tillegg har betalingsanmerkninger og inkasso så kan du oppleve at banken kan være litt vanskelig med å finne en god løsning. Et godt forsvar her kan kan være at man på forhånd lager en plan for hvordan man skal betale ned alt. Bankene er stort sett veldig behjelpelige med perioder på 3 måneder, 6 måneder eller 12 måneder for å få deg ut av en dårlig situasjon. Da må du gjerne begrunne hvorfor ting kommer til å endre seg og hvilke tiltak du skal gjøre.

Om man fortsatt får nei fra banken så kan man vurdere å gå til en bank som har spesialisert seg på kunder med en dårlig økonomi. Disse bankene tilbyr noe som heter omstartslån eller refinanisering med betalingsanmerkninger. Dette er et lån hvor du kan ha betalingsanmerkninger og inkasso men det er et ganske kostbart lån. Dette er derfor en løsning som er mest optimal for de som har en økonomi som har vært dårlig over lengre tid.

Ikke ta opp ny kostbar gjeld for å betale ned gjeld

En tabbe som veldig mange som ikke har råd til å betale ned gjeld gjør er at de låner mindre beløp til en veldig høy rente. Typisk det man kaller for SMS-lån eller lignende. Hvis man bruker dette for å betale avdragene på boliglån så vil problemene bare vokse seg ennå større og bli vanskeligere å komme seg ut av. Derfor bør man tenke langsiktig når man skal havner i situasjonen at man har ikke har råd til til å betale gjeld.

Om du trenger hjelp for å rydde opp så finnes det ganske mange alternativer for dette. NAV tilbyr gratis gjeldsrådgiver eller du kan benytte deg av en agent som kan hjelpe deg mot provisjon som de får fra bankene.