En utleggsforretning er det som skjer når en kreditor krever at du betaler gjeld som du ikke har gjort opp. Da sender kreditor saken til namsmannen som vil vurdere om kravet er gyldig. Dersom kravet er gyldig så kan namsmannen kreve salg av eiendeler som f.eks bil, hus eller andre ting i verdi. Namsmannen kan også kreve deg beløpet i lønnstrekk som trekkes automatisk fra din lønnsslipp, såkalt lønnstrekk.

Namsmannen vil ikke selge dine eiendeler med en gang, i en utleggsforretning så vil de først ta utleggspant som betyr at de tar pant i dine eiendeler. I mange tilfeller så vil namsmannen først prøve å komme til en løsning som ikke innbærer dette, de vil f.eks aller helst ikke tvangsselge boligen eller andre eiendeler du måtte ha.

Hvordan stoppe utleggsforretning?

Du vil alltid få et varsel om utleggsforretning før kravet faktisk behandles. Da har du faktisk muligheten til å gjøre opp deg og slippe behandlingen hos namsmannen. Hvis du ønsker å stoppe utleggsforrretning så må man derfor skaffe penger til å betale kravet. Det er best å søke hjelp til å rydde opp i gjeld før det går til dette punktet men det er mulig å løse dette før namsmannen gjør et utleggstrekk eller tar utleggspant i boligen din.

Eier du egen bolig?

Dersom du eier egen bolig så kan du søke om et lån med pant i boligen din. Ettersom du har fått varsel om utleggsforretning så er det ingen vanlige banker som vil kunne hjelpe deg, du vil normalt få et automatisk avslag. Et alternativ for å stoppe utleggsforretning er å søke om lån i en bank som tilbyr det som kalles for refinansiering med betalingsanmerkning. Dette er banker som kan hjelpe deg med et lån til tross for inkasso, betalingsanmerkninger og andre faktorer som banker gjerne utelukker deg på. Det eneste de krever er at du har ledig verdi i boligen din og at du har en skattepliktig inntekt. Det finnes flere banker som tilbyr lån med betalingsanmerkinger. Vi anbefaler at du søker hos en agent slik at du kan få en vurdering på hvilken bank som passer best til din økonomiske situasjon.

Det er viktig for oss å påpeke at dette ikke er billige lån med gjerne en høyere rente enn du får i den vanlige banken din og lånene har gjerne et etableringsgebyr. Det kan derfor for mange virke som et veldig kostbart lån men grunnen til at det koster er fordi det er så mye risiko involvert for banken som hjelper deg med lån.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-id-990"

Har du noe du kan selge for å få inn nok penger til å dekke inn kravet?

Hvis du ikke eier egen bolig så kan du stoppe utleggsforretning ved å selge eiendeler selv for å dekke inn kravet. Da har du gjerne bedre forutsetninger for å få en bedre pris på eiendelene din. Om du klarer å få nok penger til å dekke inn kravet som er sendt til utleggsforettnings så vil kravet bli stoppet.

Det kan være vanskelig å selge ting som man er knyttet til men det er faktisk slik at det kan være den beste løsningen for å kunne stoppe utleggsforretning.