Hvis man må ha et forbrukslån så er det veldig viktig å velge seg ut et forbrukslån med en god rente. Rentene på forbrukslån har virkelig forandret seg over de siste årene og det kan være veldig vanskelig å navigere seg i markedet. Vi er medlem av flere ulike forum på internett og vi ser at veldig mange spør spørsmål som f.eks:

   • Hva er god rente på forbrukslån?
   • Hva koster et forbrukslån?
   • Hvilken rente kan jeg få på på forbrukslån?

Grunnen til at det er veldig mange spørsmål rundt nettopp dette er at forbrukslån ikke er en lik type lån som f.eks boliglån og billån. Der er vi vandt med at renta i stor grad er satt for alle kunder som som så er delt inn i grupper. På forbrukslån så vurderes hver enkelt person individuelt etter en kredittsjekk og derfor er det stor variasjon i rentene. Dette gjør sitt til at det fort kan bli veldig vanskelig å si hva en god rente faktisk er for en person uten å vite alle detaljer. Vi i Gjeldsproblemer.com mener likevel det er mulig å faktisk sette en liten standard for hva du kan forvente og hva du bør kreve i rente på din forbruksgjeld. Derfor har vi laget en guide til deg som ønsker å finne ut hvilken rente du egentlig burde ha på ditt forbrukslån.

Om du ikke ønsker å lese guiden men ønsker å sjekke om du har en god rente på ditt forbrukslån, så anbefaler vi deg å sammenligne med lånetilbud opp fra andre aktører. Nedenfor finner du en liste over aktører som tilbyr forbrukslån.

Hvordan vurderer banken hvilken rente du kan få på ditt forbrukslån?

Først for å kunne forstå hvilken rente som er god for deg så er man nødt til å se på hva bankene faktisk ser på når du sender inn en søknad. Når du sender inn en søknad om forbrukslån så spør banken deg om flere forskjellige ting:

 • Hvor bor du?
 • Hva slags jobb har du?
 • Hvor lenge har du jobbet i din jobb?
 • Hvor mye tjener du?
 • Hvor mange barn har du?
 • Betaler du barnebidrag?
 • Hvor mye gjeld har du?
 • Eier du egen bolig?
 • Låneformål

Dette er informasjon som banken bruker når de skal vurdere din lånesøknad. Dette gjøres sammen med kredittsjekk og en sjekk i gjeldsregisteret. I første omgang så sjekker banken om du kan få lån i det hele tatt. Hvis du er innenfor deres krav så vurderer banken hvilken rente du skal få. Renten skal gjerne reflektere hvilken risiko du innebærer. Her har hver enkelt bank laget en kredittmodell som bruker informasjon de henter fra kredittsjekk, informasjon du oppgir og mot dere tall fra tidligere kunder. Basert på dette så kommer banken frem til en rente som de mener reflekterer hvilken risiko du er.

Bankene bruker og tolker informasjonen forskjellig, derfor kan man gjerne oppleve at bankene vurderer søknadene veldig forskjellig. Noen banker vil vurdere deg som høy risiko og andre banker som lav risiko. Noen banker har en lettere modell ved at de opererer med nesten faste renter for alle kunder i forskjellige grupper. Typiske ting som spiller inn på hvilken rente du kan få er:

 • Har du stabil inntekt?
 • Har du flyttet mange ganger?
 • Lån eller refinansiering?

Hva er den gjennomsnittelige renten på forbrukslån?

Grovt regnet så ligger den gjennomsnittelige renten på forbrukslån i Norge på rundt 13 % men den synker raskt. Det er likevel viktig å påpeke at om du har 13 % i effektiv rente på ditt forbrukslån så betyr ikke det nødvendigvis at du har en god rente. Det samme gjelder hvis du har 15 % så betyr ikke det at du har en dårlig rente. Vi har sett litt på tallenen og laget en oversikt over hvor renten din burde ligge i forhold til lånebeløp. Bankene gir nemlig ut høyere rente på mindre lån og gjerne en lavere rente på høye lån:

 1. Hvis du har under 50000 i forbruksgjeld så er 13-15% en god rente på forbrukslån
 2. Hvis du har 100 000 i forbruksgjeld så er 11 % en god rente
 3. Hvis du har over 200 000 i forbrukslån så er 9-10 % en god rente
 4. Om du har mellom 300 000 til 600 000 i forbrukslån så er mellom 6-9% en bra rente

Selv om du har en god rente sett ut i fra vår oversikt så betyr ikke det at du skal være fornøyd. Vi mener at alle burde forhandle ned sine forbrukslån eller refinansiere forbrukslånet slik at de til en hver tid har den beste renten. Hvis du scroller deg litt ned så finner du en lenke som du kan bruke hvis du ønsker å sjekke hvilken rente du kan få på på ditt eller dine lån.

Kan man forhandle ned renten på forbrukslån?

Så du har innhentet et tilbud fra en bank på forbrukslån men du er ikke fornøyd med renten. Kan du gå til banken å prute på renten? Svaret på dette er både ja og nei. En del banker har automatisert alt som har med forbrukslån å gjøre. Det betyr at de stoler 100 % på algoritmen de har laget og hvis de går inn å gir lavere rente så blir denne ikke bedre. Derfor vil en del banker ikke la deg få lov til å prute på renten. Så finnes det selvfølgelig noen banker som vet om dette og dermed har en manuell prosess. Her er det mulig å prute litt på renten hvis du klarer å argumentere for at du faktisk burde få en bedre rente på dine lån.

Det er gjerne ikke noen store kutt man får når man forhandler ned renten. Om du har et bedre tilbud fra en annen bank i bakhånd så kan dette hjelpe på. Veldig mange opplever at det å forhandle ned forbrukslån er mye vanskeligere en f.eks å forhandle ned renten på boliglånet.

Hvordan få en god og lavere rente på ditt forbrukslån?

Vi mener at den beste måten å faktisk få en lavere rente eller en god rente på ditt forbrukslån er å bruke en låneagent. En låneagent samarbeider med flere banker og innhenter søknader fra flere forskjellige banker. En god låneagent samarbeider med omtrent alle bankene som driver med forbrukslån i Norge. Det betyr at du vil la markedet by på deg som kunde og du vil få den beste renten. Dette er veldig smart og ikke minst kan være svært lønnsomt om du ønsker å få en god rente på ditt forbrukslån.

Det finnes veldig mange forskjellige agenter der ute men hvis vi skal velge ut en så er det nettopp Centum Finans. Dette er en av de eldste låneagentene i Norge og samarbeider med mange konkurransedyktige banker på nettopp forbrukslån. Hvis du sender inn en søknad til Centum Finans så sender de søknaden din til flere banker og velger selv hvilket lånetilbud som passer best til deg.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "feed-1235"

Får du ikke en god rente på forbrukslån?

Om du ikke får en god rente på forbrukslån så kan det være like greit å la være å ta opp forbrukslån. Det finnes mange andre måter du kan finansiere det du ønsker å realisere på. Den kanskje beste måten er å spare penger, selge unna ting og ikke minst prøve å øke inntekten. Hvis ditt mål med å få en god rente på forbrukslån er for å betale ut annen type gjeld så kan vi anbefale å lese vår guide om hvordan du kan skaffe penger til å betale ned gjeld. 

Les gjerne også våre guider:

Refinansiering av forbrukslån

Hvordan bli kvitt forbrukslån?