Høy kredittkortgjeld?

Kredittkort er et veldig fint verktøy å bruke i hverdagen når man bestiller reiser, hotellrom eller når man kjøper på nett. Det er fort gjort å bruke mer penger enn planlagt med et kredittkort og plutselig så sitter man med høy kredittkortgjeld. Dette er gjeld som har en svært kostbar rente og som derfor oppleves av veldig mange som vanskelig å bli kvitt. I tillegg så er det veldig enkelt å bare skyve på gjelden ved å betale det minste beløpet man kan, da vil det ta lang tid og ikke minst så vil man betale veldig mye i kostbare renter på denne gjelden. Derfor har vi laget en guide til deg som har høy kredittkortgjeld og som ønsker å bli kvitt denne. 

Om du har høy forbruksgjeld så kan du lese vår guide her!

Hvor mye kredittkortgjeld må man ha før den blir høy? 

Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på fordi det avhenger av din inntekt. Hvis du får utbetalt 20000,- etter skatt i måneden så er det mye med 40000,- i kredittkortgjeld. Dersom du har utbetalt 50000,- så er kanskje 60000 mye å ha i kredittkortgjeld. Det handler litt om hvordan du føler på gjelden. De aller fleste som har høy kredittkortgjeld blir stresset av dette og det kan derfor være en indikator på du har for mye kredittkortgjeld. Vi i Gjeldsproblemer.com mener at hvis du bærer gjeld over på kredittkortet hver eneste måned så bør du snarest ta tak i nettopp dette. 

Hva bør man gjøre for å bli kvitt kredittkortgjeld? 

Det første man bør gjøre er å klippe kredittkortene i 2 og slette de digitalt om du har lagret disse her. Når det er gjort så kan du sperre korterene dine slik at du ikke blir fristet til å ta opp mer gjeld. Så gjelder det å finne den billigste måten å betale ned gjelden du skylder på. Her har man ofte litt forskjellig valg og vi skal gå igjennom mulighetene nedenfor: 

Refinansiering uten sikkerhet 

Om du ønsker å bli kvitt gjelden fort så kan en refinansiering uten sikkerhet være en veldig god løsning. Da kan du samle hele din kredittkortgjeld inn i et lån. Et refinansieringslån uten sikkerhet er en type forbrukslån. Normalt sett anbefaler vi ikke forbrukslån men når det kommer til kredittkortgjeld så er dette et mye billigere alternativ enn å betale ned kredittkortgjelden på kortene. Det som man skal være oppmerksom på her er at man får en god rente som er bedre enn det man har på kredittkortet i dag. Derfor anbefaler vi at man bruker en agent når man gjør dette. En agent hjelper deg med å søke i flere banker samtidig og gir deg det beste lånetilbudet de klarer å fremskaffe, men husk å sjekk renten først. Det finnes mange agenter å velge mellom når det kommer til refinansieringer, i toppen her ser du vår annonsør Centum. De er en av de eldste låneagentene på markedet og samarbeider med de aller fleste bankene i Norge. Nedenfor følger en sponset lenke som tar deg til siden deres. 

Klikk her for å søke om refinansiering av din forbruksgjeld hos Centum (sponset)

Nom. rente 12,65 %, eff. rente 13,84 %, 240 000 kr o/10 år, kostnad 189 840 kr, totalt 429 840 kr.

Refinansier kredittkortgjelden inn i boliglånet 

Om du ikke ønsker å ha forbruksgjeld og du ønsker en litt mer komfortabel måte å betale ned lånet så kan boliglånet ditt være gull verdt. Dette forutsetter selvfølgelig at du har en bolig og at du har ledig verdi igjen i boligen. De aller fleste bankene lar deg søke om en opplåning direkte i nettbanken med svar relativt raskt. Husk at når de gjør dette så gjennomfører de en kredittsjekk og tar helt sikkert en tur innom gjeldsregisteret. Det betyr at du kan få en telefon opp fra banken eller en epost hvor de lurer på hva du skal bruke pengene på. De aller fleste banker vil anse en refinansiering av kredittkortgjeld som en fornuftig måte å bruke boligen på. Du må ikke være redd for å si til banken akkurat hva du planlegger å bruke pengene på. 

Hvis du har en mer kompleks gjeld som består av kredittkortgjeld og forbruksgjeld så vil noen banker si nei til refinansiering. Det kan være fordi du ikke oppfyller kravene som myndighetene har satt til egenkapital eller at det blir for høy risiko. Dersom dette er et betydelig beløp så kan det være mulig å se på en refinansiering med betalingsanmerkninger. For at det skal være en god løsning så må gjelden være av en viss størrelse og ikke minst rentene være høye. Fordi dette er en kostbar løsning som innebærer vesentlig høyere rente og et etableringsgebyr. 

En del økonomer vil si at kredittkortgjelden blir veldig kostbar når man baker det inn i boliglånet men nå er det så billig rente at det om trent ikke finnes noe bedre måte å refinansiere kredittkortgjelden på. Hvis du ønsker å være veldig smart så kan et veldig godt alternativ være å betale inn ekstra på boliglånet tilsvarende det beløpet du «lånte» fra boligen. Da har du fått den billigste refinansieringen på markedet. 

Privatlån til nedbetaling av kredittkortgjeld

Det er ikke alle som eier egen bolig og det er heller ikke alle som er kredittverdige. Det at man ikke er kredittverdig kan være at man har veldig lite historikk på seg fra inntekt eller at man tidligere har hatt alvorlige gjeldsproblemer. Da kan en mulighet være et privatlån. Vi er veldig forsiktige med å snakke om privatlån av flere grunner men den største grunnen er at det ofte er en rot til konflikt. Når det kommer til kredittkortgjeld så er det gjerne snakk om lånesummer mellom 20000 og opptil 100 000. Det kan derfor være mulig at noen har muligheten til å låne deg pengene uten at de løper særlig mye mer risiko enn å tape disse pengene. Hvis du får et privatlån så er det utrolig viktig at du er åpen om hva du skal bruke pengene på og din situasjon. Det bør lages en tilbakebetalingsplan som gjør at den personen som låner deg ut pengene så kan du kan betale ned din kredittkortgjeld har noe å forholde seg til. 

Ikke mulighet til å låne penger i boligen eller uten sikkerhet? 

Dersom du ikke har mulighet til å låne penger så er det helt forståelig og da må du tenke annerledes. Da bør du sette opp hele din kredittkortgjeld i et regneark. Deretter rangere hvert kort på hvor høy rente det er på hvert kort. Du prioriterer dermed å betale mest på det kredittkortet som har den høyeste renten og så betaler du minimumsbeløp på de resterende. Så tar du å gjør dette helt til kredittkortgjelden er nedbetalt i sin helhet. 

Det som kan være veldig motiverende her er at man prøver å få ekstra inntekter som man kan bruke på å betale ned kredittkortgjelden. Det kan man gjøre ved å påta seg en ekstra jobb eller selge ting man ikke bruker. Det er gjerne slik at man faktisk gjerne har noen muligheter til å tjene penger som man kanskje ikke tenker på i det daglige. Veldig mange opplever at de raskere får nedbetalt gjelden hvis de har en plan og ikke minst jobber iherdig for å gjelden ned. Ettersom man ser at gjelden synker så blir man mer motivert. 

Unngå å havne i kredittkortgjeld igjen 

Når du har fått betalt ned kredittkortgjelden så er det utrolig viktig å sørge for at man ikke havner i kredittkortgjeld igjen. Dette kan gjøres på mange forskjellige måter men det viktigste er å forstå hvor gjelden kommer fra og sørge for at man ikke havner i det uføret igjen. Det kan være at gjelden kommer fra shopping, reiser eller andre ting. Det betyr ikke at du ikke skal unne deg noe igjen men heller det at du ikke skal bruke penger du ikke har. Det finnes flere måter du effektivt kan hindre at dette skjer igjen:

  • Anskaff deg kun et kredittkort (hvis du i det hele tatt må ha det) 
  • Reduser kredittkortgrensen på kortet til minimum 
  • Lag et budsjett 
  • Gå igjennom kostnadene dine og fjern det som er unødvendig 

Til slutt så vil si at de aller fleste som ønsker å bli kvitt kredittkortgjeld klarer dette helt uten problemer. Det kan ta litt tid, dedikasjon og ikke minst krefter men det er veldig mulig. Det gjelder å bli motivert av friheten dette kommer til å gi deg på en senere anledning.